Paylaş

Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın organize ettiği “Cahiliyeyi Farklı Okumak” adlı konferansa konuk olan Hitit Üniversitesi Profesörlerinden Mehmet Azimli tespit ve analizleriyle deyim yerindeyse ses getirdi. Açılış konuşmasını Ocak Başkanı Süleyman Pekin’in yaptığı ve Fuar’daki Sivil Toplum Merkezinde haftasonu gerçekleştirilen konferansa Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın eski başkanları Av. Ruhittin Sönmez, Ahsen Okyar ve Dr. İbrahim Kahraman’ın yanısıra Kocaeli Türk Ocağı Başkanı Yücel Alpay Demir, Türk Eğitim Sen Kocaeli 1 Nolu Şube Başkan Vekili Feyzullah Divli, Yeniden Aydınlanma Derneği Genel Başkanı Halil Konuşkan, Başiskele Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Ferhat Solakoğlu, İyi Parti İl Başkan Yardımcısı Emre Evren, DP Kocaeli Büyükşehir Adayı Nail Baki, ADD eski Başkanı Taylan Katak, Teftiş Kurulu eski Başkanı Seyfettin Karamızrak, Yesevî Ocağı Eğitim, Kültür ve Sanat Derneği eski Başkanı İrfan Memiş, Derince MEM eski Müdürü Remzi Turan ile Kocaeli Millî Kuruluşlar Birliği üyesi STK – sendika mensupları ile “Oku” emri karşısında duyarlılık geliştiren vatandaşlar katıldı.

30’a yakın kitabın yazarı Prof. Mehmet Azimli, Konferansının girizgâhında bir Siyer Uzmanı olarak önce “Siyeri Farklı Okumak” kitabını yazdığını, ardından Dört Halife devrini tek tek işleyen sıralı 4 kitap çıkardığını ve son olarak da bu işin sistematiğini gösterme adına Cahiliyeyi Farklı Okumak kitabını kaleme aldığını ifade etti. İslam Dininin herşeyi komple değiştiren bir mantıkla iş görmediğini, örneğin ibadet alanındaki birçok uygulamanın bazı değişikliklerle Cahiliyeden devralındığını, bunun da normal olduğunu zira Yahudilik ve Hıristiyanlık gibi dinlerin uygulamalarının Cahiliye devrine miras kaldığını örneklerle anlattı.

Kuran-ı Kerim’in mesajlarının indirildiği toplumun diline ve toplumsal özelliklerine göre şekillendiğini ve onların idrak seviyesine uygun örneklerle Hicaz halkının tevhide çağrıldığını söyleyen Azimli, âyetlerin nüzul sebebi olan gerekçelerin de iyi anlaşılmasının öneminin altını çizdi. İçki ve kölelik gibi hususların da bu kapsamda olduğunu belirtti.

Namazın müşriklerce de kılındığını hatta Yahudi-Hıristiyan-Zerdüşt topluluklarda da bulunduğunu, abdestin bilindiğini, haccın ritüellerinin neredeyse tamamına yakınının Cahiliyeden sonra da aynen devam ettirildiğini, Kâbe’in İslam’dan önce de kutsal kabul edildiğini fakat puthane şekline sokulmasına karşı İslam’ın “Lâ ilahe illalah” sözüyle tevhid anlayışını getirdiğini aktaran Azimli, müşriklerin bugünkü genel kanıda olduğu gibi Allahsız yada ateist olmadıklarını, aksine Allah inancına sahip fakat putları da ona aracı kılan ve hatta bunu bir rant alışkanlığına çevirdiklerini örnekledi.

Sağ elle yemek yemenin, sakal bırakmanın, cübbe giymenin, hurmayla oruç açmanın yöresel âdetlerden ve gereksinimlerden kaynaklandığını vurgulayan Azimli, cennet tasvirlerindeki nehirler, serinlikler ve cehennem tasvirindeki ateşler, yakıcılıklar kısmının Arapların muhayyilesine hitap ettiğini; başka bölgeler için bunun genellenmesinin doğru olmayacağını, asıl önemli olanınsa Kuran’ın sürekli üstünde durduğu ahlâkî ilkelerin olduğunu ifadelendirdi. İslam’ın bir devlet idare şekli önermediğini ama hangi idare olursa olsun adalet, eşitlik, sorumluluk, ehliyet ve liyakat ölçülerince yürütülmesi zorunluluğunu ekledi.

1 saatlik sunum sonrası adeta soru yağmuru yaşandı. Her kesimden ve her meslek gurubundan sorular geldi, mevzular derinleştikçe ve işin uzmanından ana kaynaklar çerçevesinde cevaplandırılmalar geldikçe hayretler arttı. Sohbet Mehmet Azimli Hoca’nın örneklem olarak getirilen 5 tür kitabının imza anlarında da koyu bir şekilde devam etti.

Son olarak İzmit Saat Kuleli ahşap KAO plaketi programa katkılarında ötürü Kasım Yıldırım tarafında takdim edildi. Aydınlar Ocağı Başkanı Süleyman Pekin’in kendi kitaplarından hediye sunduğu teşekkür kısmında eski Başkanlardan Dr. İbrahim Kahraman da Azimli Hoca’ya kitap hediye etti.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.