Paylaş

Kentleşme ve Mutlu Şehirler’in ele alındığı Kartepe Zirvesi-2019, Ara Güler Salonu’nda ‘Engelsiz Şehir’ konusuyla devam etti.

Aktel “Engelsiz şehirlerimiz olmalı”

‘Kentleşme ve Mutlu Şehirler’in ele alındığı Kartepe Zirvesi-2019 tüm hızıyla sürüyor. Kartepe ilçesinde düzenlenen Zirve’de ‘Engelsiz Şehir’ konusuyla Ara Güler Salonu’nda akademik oturum düzenlendi. Oturumun moderatörlüğünü İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden Prof. Dr. Korkut Tuna yaparken konuşmacılar Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Aktel, Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Tutal, Uşak Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Şerafettin Erten ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Levent Taş oldu.

“TÜRKİYE’DE 5 MİLYON ENGELLİ VAR”

İlk konuşmayı yapan Moderatör Prof. Dr. Tuna, “Şehirlerimiz doğadan arınmış şekilde yapılıyor, hareket kısıtlamasına yol açıyor. Bu da engelli arkadaşlarımıza yaşatılan zorluklarla göz önüne çıkıyor” dedi. Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Aktel ise, “Türkiye’de en az bir uzvunda engel olan yaklaşık 5 milyon kişi var. Türkiye genelinde vurulduğunda engelli kişi sayımız yüzde 6,5 olarak karşımıza çıkıyor, ailelerini de hesaba katarsanız Yunanistan’ı geçiyor bu sayı. 2019 yılını yaşadığımız şu zamanlarda yerel yönetimler engelli kişilerin sorunlarına daha çok eğilmeye başladı. Yeterli mi değil tabi ki ama bunun başlaması da aileleri mutlu ediyor. Belki maliyeti çok ama kesinlikle engelsiz şehirlerimiz olmalı” dedi.

ENGELSİZ ŞEHİRLER İÇİN

“Engellilerin en büyük problemlerinden biri toplum tarafından dışlanması oluyor” diyerek konuşmasına devam eden Prof. Dr. Aktel, “İşsizlik, erişebilirlik konusu oluyor. Erişebilirlik demekle de bilgi birikimini, hastanelere ve diğer ihtiyaçları için ulaşmak istedikleri alanlara erişim kolaylığı olarak biliyoruz. Şehirlerde de bu erişim problemleri hat safhada oluyor. En son Hollanda’nın bir kentine engelsiz kent ödülü verildi. Biz de de artık bu şehirler çıkmalı” ifadelerini kullandı.

ENGELLİİLERİN MUTSUZLUKLARI

Aktel’den sonra konuşan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Levent Taş, Prof. Dr. Esra Burcu Sağlam ile birlikte yaptıkları çalışmayı paylaşarak engellilerin kent hayatındaki mutsuzluklarından bahsetti. Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Tutal da, ‘Engelsiz Şehir’de daha fazlası için Tasarım’ konusunu ele aldı. Son konuşmayı yapan Uşak Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Şerafettin Erten ise, Birleşmiş Milletlerin engelliler için yaptığı çalışmalardan ve çıkardığı kararlardan bahsetti.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.