Paylaş

Kartepe Zirvesi’nde forum formatında düzenlenen ‘Şehirli Ne Diyor?’ oturumunda konuşan öğretmen Dilek Karaca, izleyicilere duygusal anlar yaşattı.

Bu kez vatandaşlar, ‘Mutlu Şehir’i konuştu

‘Kentleşme ve Mutlu Şehirler’in ele alındığı Kartepe Zirvesi-2019, Beril Dedeoğlu Salonu’nda forum formatında ikinci bir oturum geçekleşti. İlk forumun modaretörlüğünü Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın tarafından gerçekleşmiş ve gençlerin gelecek adına yapmak ya da görmek istediklerini dinlemişti. İlk oturum sonunda Başkan Büyükakın, gençlerin fikirlerini o kadar çok beğendi ki anında gençlerin düşüncelerini yapabilmek adına talimat verdi. Bu anlamlı ve güzel forum oturumunun ikincisi de vatandaşlar ve şehir hakkında bilgisi olan akademisyenlerle gerçekleştirildi.

BU KEZ VATANDAŞLAR FORUMDA KONUŞTU

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Kartepe Zirvesi’ne katılan Prof. Dr. Yılmaz Bingöl’ün moderatörlüğünü üstlendiği ikinci oturuma konuşmacı olarak Kocaeli Yerel Kültür Platformu Genel Sekreteri Doç. Dr. Arif Özkan, Kanaat Önderi İsmail Ağbaş, Kent Gönüllüsü – Anne Füsun Çengelköy, Kocaeli Engelli Dernekleri Federasyonu Başkanı Mehmet Ata Doğan, Mimar – Permakültür Sürdürülebilir Tarım Üreticisi Emir Drahşan, Edebiyat Öğretmeni Dilek Karaca, Ekolojik Tarım Turizm Tesisi Kurucusu Nardane Kuşçu, Emekli Avukat – Hayırsever Nuran Kortel, Karateci – Dünya / Avrupa Karate Şampiyonu Eray Şamdan, Tiyatro Eğitmeni – Oyuncu Kemal Şamdanlı ve Matematik Öğretmeni – Gezgin Bisikletçi Barış Şen katıldı.

“ENGELLERİ FARKLILAŞTIRMAZSAK MUTLU ŞEHİR OLACAĞIZ”

Kendisinin de engelli olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Edebiyat Öğretmeni Dilek Karaca, “Engelliyseniz eşit değilsiniz toplum gözünde. Otobüse binerken engelli olduğumuz için alınmıyorsak, restorana gittiğimizde engelli olduğumuz bize değil de yanımızdakine ne istediği soruluyorsa biz eşit değiliz. Kocaeli çok güzel bir şehir. Burayı güzel yapacaklar da burada yaşayanlardır. Engellilere farklı gözle bakılmadığında, hor gözle bakılmadığında, at çiftliğine gittiğinde, engellilerle engeli olmayanlar aynanda bu merkezi kullandığında mutlu şehir olma yolunda en büyük adımı atarız. Engelleri farklılaştırmadığımız zaman gerçekten mutlu bir şehre olacağız” ifadelerini kullandı. Konuşma sırasında duygusal anlar yaşayan izleyiciler, Karaca’yı uzun süre alkışladı.

“AVRUPA’DA KAHRAMAN TÜRKİYE’DE MUHBİR OLUYORSUNUZ”

“Ben gördüğüm olumsuzlukları sizlere aktaracağım” diyerek sözlerine başlayan İsmail Ağbaş ise, “İlk olarak yayalara olan saygıdan bahsedeceğim. Esnafların mallarını sergilediği kaldırımlar dolu olduğu için yayalar yola çıkmak zorunda kalıyor ve bu da kazalara sebep oluyor. Trafik konusuna gelecek olursak da arabaların park edilme şekilleri. Avrupa’da kanunlara uymayanları ihbar ettiğinizde kahraman oluyorsunuz ama Türkiye’de bunu yaptığınızda muhbir oluyorsunuz. İlk önce bu kafayı değiştirmeliyiz” şeklinde konuştu.

“KOCAELİ’NİN DEĞERLERİNİ ÇIKARMAYA DEVAM ETMELİYİZ”

Kocaeli Yerel Kültür Platformu Genel Sekreteri Doç. Dr. Arif Özkan da, “Kocaeli ciddi göç alan bir şehir. Bu kadar yabancı insanın geldiği şehrimizde gelen kişiler Kocaeli hakkında çok şey bilmiyordu. Ama son zamanlarda Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı projeler ile insanlar nerelere gidip eğleneceğini nereye gidip doğa yürüyüşü yapacağını öğrenmeye başladı. Ormanya, Bilim Merkezi gibi yerleri açan Büyükşehir de şehre önemli katkılar sağladı. Ama bizim yapmamız gereken nasıl Kocaeli’nin yemeklerini, folklorunu, türkülerini, kültürünü ve doğasını gün ışığına çıkardıysak Kocaeli’nin her yönünü insanlara göstermek adına çıkarmaya devam etmeliyiz” dedi. Diğer konuşmacılarda kendi düşüncelerini dile getirdikten sonra çok verimli geçen ikinci forum oturumu sona erdi.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.