Paylaş

Kartepe Zirvesinin ikinci gününün son panelinde “Şehirleşme ve Şehirlileşme” konusu ele alındı

“Her yerin beton olduğu kentler mutlu değildir’’

Kartepe Zirvesi’nde ‘’Kentleşme ve Mutlu Şehir’’ teması ile birçok konu ele alınıyor. Beril Dedeoğlu Salonunda günün son paneli olarak “Şehirleşme ve Şehirlileşme” konusu üzerine konuşmalar gerçekleştirildi.

TÜRKİYE’DE ŞEHİRLEŞMENİN SÜRECİ

Prof. Dr. İsmail Coşkun, “Modern anlamda şehirleşme tecrübesi eski köy altı yerleşimlerin kasabalaşmasıyla olmuştur. Devasa üretim merkezi haline gelmesi de sömürgeleşmenin motoru haline getirmiştir. Endüstrileşmeyle şehir merkezi üretim merkezi haline gelmiştir. Şehirleşmeyen bir kırsal nüfus sorunu ortaya çıktı. 50, 60, 70, 80, 90 gibi on yıllık sürelerle o eklenen nüfus kendi altyapısını kendi halletti. Konut problemi dert edilmedi. Üzerine düşünülmedi” ifadelerini kullandı.

“BELEDİYELER ŞEHRE ZARAR VERMEMELİDİR’’

Hasan Ertürk, “Kentler yapay çevrenin doğal çevreye egemen olduğu yerlerdir. Şu an her yer beton olduğu için mutlu değildir insanlar. Heterojen bir yapı vardır. Farklı ırklar, mezhepler, dinler ve diller vardır. Kentte bir bütünleşme yaratmanız gerekir” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Adem Esen, “Bizim medeniyetimizde Farabi, Buruni ve diğer birçok bilim insanı şehir üzerine görüşlerini ifade etmişlerdir. Günümüzdeki şehirlere baktığımızda metropoller, aracı şehirler ve kasaba-kırsal kesimler bulunmaktadır. Şehirleşme konusunda en önemli şey zarar vermemektir. Belediyelerin şehre zarar vermemesi gerekmektedir” dedi.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.