Paylaş

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Kartepe Zirvesi 2019’da “Kentleşme ve Mutlu Şehirler” teması ele alındı

Mutlu şehrin olmazsa olmazı çevre temizliği

Kartepe Zirve-2019’un son gününde Körfezin Dirilişinin ele alındığı panelde Prof. Dr. Dilek Ediger, mutlu şehir ve insan değerleri için çevre temizliğinin öneminden bahsetti. Ediger, “İzmit Körfezi boşaltım alanı olarak kullanılabiliyor. Yoğun bir gemi trafiği var. Bunların hepsi denizler için baskı sistemi. Ekosistemde bir bozulma meydana gelirse bu direkt olarak bizleri etkiler” dedi.

İZMİT KÖRFEZİNDEKİ DEĞİŞİM

İSU Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Ünal Bostan, konuşmasına İzmit Körfezindeki değişimden bahsederek başladı. Kocaeli’nin sanayi şehri olması ve nüfus artışının fazla olmasından bahseden Bostan, İzmit Körfezinin kirletilmesinin sebebinin sadece insan ve sanayi olmadığını dile getirdi. Kocaeli genelindeki arıtma sistemlerini anlatan Bostan, İzmit Körfezi’nin arıtma sisteminin 2003 yılından itibaren gösterdiği gelişimi anlattı. “2003 yılında İzmit Körfezinne verilen atık suların sadece yüzde 15’i, 2009 yılında yüzde 49’u arıtılabilirken, 2019 yılı itibari ile yüzde 100’ü arıtılabiliyor’’ dedi.

2004 YILINDAN BERİ HEDEF HEM YEŞİL HEM MAVİ BİR KOCAELİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Necmi Kahraman, Büyükşehir Belediyesinin İzmit Körfezi ve çevre için yaptığı çalışmalardan bahsetti. Konuşmasına geçmiş tarihlerden örnek vererek başlayan Kahraman, “İlk olarak İzmit Körfezindeki gemilerin kontrol yetkisini aldık ve denetimlere başladık. 2007 yılında İzmit Körfezini ilk defa deniz uçağı ile havadan kontrol ettik. Herhangi bir gemi kazası veya kirlilik çalışmaları için acil bir müdahale ekibi oluşturduk” dedi ve Farkındalık projelerinden bahsetti. İl Çevre ve Şehircilik Müdür Yardımcısı Cengiz Öztürk ise konuşmasında 5 yıllık Deniz Çöpleri Eylem Planı oluşturulduğundan bahsederek, “Çöplerin denizlerimize ulaşması engellenerek yerinde müdahale edilmesi sağlanacak” ifadesini kullandı.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.