Paylaş

Kartepe Zirvesi “Küresel Şehir Sistemi ve Şehir Ağları” konulu akademik oturum Haluk Dursun Salonu’nda gerçekleştirildi. Oturumda konuşan İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Yunus Kaya; “Küresel şehirlerin bağlarını yöneten aktörler küresel sınıfı oluşturuyor” dedi.

KÜRESEL ŞEHİR SİSTEMİ

Kartepe Zirvesi’nin 2. gününde “Küresel Şehir Sistemi ve Şehir Ağları” konulu akademik oturum Haluk Dursun Salonunda gerçekleştirildi. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Bedri Mermutlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturuma İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yunus Kaya, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Aslı Ceylan Öner ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nden Dr. Özgün Sayın konuşmacı olarak katıldı.

“KÜRESEL SINIF METROPOLLERDE YAŞIYOR”

Oturumunda küreselleşme konusuna değinen İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Yunus Kaya; “Küreselleşme görece olarak yeni bir kavram. 1990’lı yıllarda sözlüğe girdi. Küreselleşmenin belli başlı tanımları var. Küresel şehirler, küreselleşme sürecinin yönetildiği şehirlerdir. Bu şehirler birbirlerine bir ağ ile bağlıdır. Küresel şehirlerin bağlarını yöneten aktörler küresel sınıfı oluşturuyor. Bu sınıf metropollerde yaşıyor. Bugün milyarderlere bakıldığında metropol şehirlerde oturduğunu görürsünüz”  açıklamasında bulundu.

KÜRESEL KENT AĞLARI

‘Küresel Kent Ağları’ konusuyla oturumda söz alan İzmir Ekonomi Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Aslı Ceylan Öner; “Küresel ağlar farklı başlıklar altında toplanıyor. Bu başlıklar bize kolaylıklar sağlayabiliyor. Bugün dünyanın diğer bir ucu ile görüşmeler küresel bir ağ üzerinden yapılabiliyor. Küresel ağlarda şehirlerarası ağlar önümüze çıkıyor. Bunun başında havaalanları geliyor. Havaalanın sayısının önemi yok. Havaalanın oluşturduğu ağ önemli.” ifadesini kullandı.

İSTANBUL METROPOL BİR KENT

“İstanbul Doğu ve Batı arasında bir küresel kent yaratmak” konusunu işleyen Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nden Dr. Özgün Sayın ise “İstanbul, metropol bir kent. İstanbul aynı zamanda güney ve kuzeyi, batı ve doğuyu birleştiren bir şehir. Bu şehrin en önemli özelliği küresel bir kent olması. Küresel kentlerin paydaşları var. Bu paydaşlarda yerel yönetim ve merkezi idare başı çekiyor. Paydaşların arasındaki ilişki, uyum ve ortak hedefler kente değer katıyor” açıklamasında bulundu.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.