Paylaş

Başkan Büyükakın, Kartepe Zirvesi’nin asıl gençlerin katkılarıyla zirveye çıktığını ve gelecekte Kocaeli’nin bir markası olacağını söyledi

‘’Mutlu şehir bu mu?’’ sorusu soruldukça Kocaeli daha mutlu bir kent olacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve çok sayıda paydaşın desteğiyle hayata geçirilen Kartepe Zirvesi-2019, zirvenin değerlendirildiği kapanış oturumuyla sona erdi. ‘’Kentleşme ve Mutlu Şehir’’ temasıyla toplanan ve 3 gün süren Kartepe Zirvesi’nde Türkiye ile 18 ülkeden 180’i aşkın akademisyen, siyasetçi, entelektüel ve bilim insanı bir araya geldi. Zirvenin kapanış oturumunda mutlu şehirlere hasret kalan dünyaya seslenen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, ‘’Tarihe not düşüyorum; Kartepe Zirvesi, Kocaeli’nin bir markası olacak. Bu zirvede ‘Mutlu kent bu mu?’’ sorusunun sorulacağını bile bile başımızı giyotinin altına koyduk. Bu sorular soruldukça Kocaeli, mutlu bir şehir olacaktır’’ dedi.

DÜZENLEME KURULU ÜYELERİ

Kapanış oturumuna Başkan Büyükakın’ın yanı sıra zirvenin paydaşlarını temsilen düzenleme kurulu üyeleri Prof. Dr. Yılmaz Bingöl-Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Prof. Dr. Veysel Bozkurt-İstanbul Üniversitesi, Prof. Dr. Dilek Demirbaş-İstanbul Üniversitesi, Prof. Dr. Haluk Selvi-Sakarya Üniversitesi, Prof. Dr. İbrahim Şirin-Kocaeli Üniversitesi katıldı.

PROF. YILMAZ: DÜNYAYA ÖNEMLİ MESAJLAR VERİLDİ

Prof. Dr. Yılmaz, moderatörlüğünü üstlendiği kapanış oturumunda, ‘’Kartepe’den yerele, ulusala ve uluslararası kamuoyuna önemli mesajlar verildi. Çok değerli katılımcılar vardı. Buradan çıkan mesajlar gelecekteki günlerde kamuoyuna detaylı şekilde aktarılacaktır. Şehirlerin ruhu ve vizyonuna yönelik çok önemli mesajlar dinledik. İstanbul’dan Anadolu’daki köylere kadar bütünleşik bir çözüm arayışının sağlanması gerektiği ifade edildi. Bunun üzerinde yoğunlaşmamız gerekiyor’’ dedi.

PROF. BOZKURT: KENT MEDENİYET DEMEKTİR

Prof. Dr. Bozkurt, ‘’Şehir medeniyet sözcükleri iç içe geçmiş kavramlardır. Medeniyet derken Medeni olmayı kastediyoruz. Doğuda da Batıda da kent demek medeniyet demektir. Ülkeler şehirleri kadar medenidir. Şehirlerimiz mutlu şehirler olma potansiyeline sahipler. Şehirler çok eski ama şehirleşme modern bir kavramdır. Mutlu şehirler; akıllı, kolay, erişilebilir, çevreci, demokratik, katılımcı şehirlerdir’’ ifadesini kullandı.

PROF. DEMİRBAŞ: İŞ VE İSTİHDAM ÇALIŞTAYI YAPILDI

Oturumda söz alan Prof. Dr. Demirbaş, ‘’Zirve kapsamında yapılan iş ve istihdam çalıştayına bürokrat, iş adamı ve akademisyenler katıldı. Önceden hazırlanan 5 adet soruya öğrenciler gibi çalıştık. Çalıştayda Kocaeli çerçevesinde kalkınmanın nasıl ilerletebileceğini ele aldık. Ekonomik büyümeyle kalkınma arasında fark vardır. Akıllı teknolojinin bu kalkınmaya adapte olması sağlanmalıdır. Kent-üniversite iş birliğinin geliştirilmesi gerekiyor. Farklılıkların bir zenginlik olarak görülüp fırsata çevrilmesi önemli önerilerden birisiydi’’ bilgisini verdi.

PROF. SELVİ: MUTLU ŞEHİR İNSANLIK İÇİN ORTAK HEDEF

Prof. Dr. Selvi, ‘’Şehirdeki mutlu yaşam için iletişim ağlarının gelişmesi fırsat mı yoksa tehdit mi? Hayat standardı arttıkça stres ve mutsuzluk artıyor. O halde şehrin sorunu doyumsuzluk, beklentilerdeki devamlı artış. İhtiyaçlar ise her alanda eğitim. Şehirde mutluluk çocuklarla ve gençlerle inşa ediliyor. Gençler ve çocuklar mutluysa nüfusun yüzde 80’i mutlu demektir. Mutlu şehir; tüm insanlık için ortak bir hedef taşıyor. Hazırlayacağımız akademik sunumda tüm tebliğler yayınlanacak’’ şeklinde konuştu. Prof. Dr. Şirin, ‘’ Zirvede şehre küsmüş, şehirde kaybolmuş bir mutsuz insan anlatıldı. Bu mutsuzluğun şehre domino etkisiyle yayıldığından bahsedildi’’ dedi.

BÜYÜKAKIN: GENÇLERLE TOPLANTI ZİRVENİN ZİRVESİYDİ

Programın ev sahipliğini üstlenen Başkan Büyükakın, kapanış değerlendirmesinde sözlerine Kartepe Zirvesi’ne destek veren tüm kurum ve kuruluşlarla katılım sağlayan akademisyen, entelektüel ve panelistlere teşekkür ederek başladı. Başkan Büyükakın, ‘’Bu kadar yoğun bir zirveye, 3 günlük çalışmaya rağmen karşımdaki herkesi çok dinç görüyorum. Eski bir akademisyen olmam sıfatıyla da birkaç not aldım. Zirveye çok ciddi katkılar yapıldı. Özellikle gençlerimizle yaptığım toplantı, zirvenin zirve noktasıydı’’ dedi.

‘’GENÇLER İSTEDİ BİZ ANINDA YAPTIK’’

‘’Gençlerimizle daha fazla konuşmaya ihtiyacımız var’’ diyen Başkan Büyükakın, ‘’Somut olarak bayanlar gece 22.00’den sonra durak harici istedikleri yerde inebilsinler diye bir talep geldi, bu düzenlemeyi anında hayata geçiriyoruz. Genç mekanlar tasarlamaya karar verdik. Gençler bizden bu mekanları talep etti. Buradaki hizmetlerin indirimli olmasını istediler, biz bedava olsun dedik. Onlar 7/24 kütüphane istediler, Genç Mekanlar adı altında beraber tasarlayalım dedik. Gönüllük esasına yönelik projeleri beraber geliştirmeye karar verdik. Gençlik Meclisi kurmaya karar verdik, burada gençlerimiz önerilerini Büyükşehir meclisine iletsinler istedik’’ açıklamasını yaptı.

‘’BU ZİRVEDE BİLEREK RİSK ALDIK’’

Bu zirvenin en büyük kazanımının oluşturduğu farkındalık olduğuna değinen Başkan Büyükakın, sözlerine şöyle devam etti; ‘’Bilerek bir risk aldık. Kentlerdeki mutsuzluğun da ele alınacağını bile bile bu konuyu gündeme getirdik. Şehirlerde mutluluk ve mutsuzluğun sorgulanmasını istedim. Sürekli iyileştirmede çıtayı yükseltelim istedim. Var olanla yetinmeden sürekli iyileştirmeliyiz. Mutlu şehir dediğimizde aslında bir vizyon ortaya koyuyoruz. O vizyon aynı çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak gibi, bir vizyon olsun. Şehirde asıl olanın insanların mutluluğu olduğunu vurguladık. Burası bir başlangıç, insanımızın nasıl mutlu olabileceğinin hedefini koyacağız. Vizyon; ne kadar yaklaşsanız da bir sonraki aşamaya gidilecek hedeftir.’’

‘’KARTEPE ZİRVESİ, KOCAELİNİN MARKASI OLMALI’’

Bundan sonra yapılacak işin bir yol haritası çizmek olacağını aktaran Başkan Büyükakın, ‘’Sadece konuşmayacağız, konuştuklarımızı hayata geçireceğiz. Burada üç önerim var. İlki; zirveden mutlaka projeye geçiş yapmalıyız. Söylenen söz uçup gitmemeli. Somut projeler olarak hayata geçirilmeli. ‘Akıllı şehir, kültür ve sanat, spor, sivil toplum ve katılımcı yönetim, mimari ve estetik, kentsel yenilenme ve kentsel dönüşüm, gençlik, kadın, engelliler, yaşlılar, sıfır atık, sosyal yardım, istihdam ve şehir ekonomisi, eğitim, turizm, marka’ alt çalışma grupları oluşturulmalı. Kartepe Zirvesinin kentin bir markası olması için kentle ele ele vermeliyiz’’ önerisinde bulundu.

‘’MUTLU ŞEHİR BU MU?’’ SORUSU SORULSUN İSTEDİK

İkinci önerisini izleme ve koordinasyon yapılması olarak dile getiren Başkan Büyükakın, ‘’Yapılanlar sürekli gözden geçirilmeli ve alt gruplar arasında koordinasyon sağlanmalı. Bunun için şehir araştırmaları ve kent politikaları enstitüsü kurulması gerektiğini düşünüyorum. Şehrin sürekli olarak gelecek araştırmalarının yapılacağı bu enstitü üniversitelerimizle iş birliği halinde hızla projeleri hayata geçirecek. Sürdürülebilir kalkınma; beraberinde sosyal yardımlaşma, sanat ve kültürle ilgili standartları da içinde barındırır. Bunun için hızla bir izleme mekanizması kurulmalı. Bu bizim için de hem ilerleme, hem de hesap verme mekanizması olmalı. Bunu bir sorumluk olarak görüyorum. ‘Bu mu mutlu şehir?’ soruları sorulsun istedik. Biz giyotinin altına başımızı uzatıyoruz ama böyle çıtayı yükselttikçe bir şeyler değişecek. Bu Kocaeli’yi ve bizi örnek alan şehirleri daha güzel, mutlu şehirler haline getirecek’’ yorumunu yaptı.

‘’KARTEPE ZİRVESİ ŞEHİRCİLİK KONUSUYLA DEVAM ETSİN’’

Başkan Büyükakın, konuşmasını şu sözlerle tamamladı; ‘’Üçüncü önerim; zirveye insan, şehir ve şehircilik temasıyla devam edelim. Bundan sonraki zirvelerde de bu tema devam etmelidir. Kartepe Zirvesi mutlu şehir standardıyla devam ederken, bir marka olma şansı da artacaktır. Bu zirve şehir ve şehirciliğe dair akademik bakış açılarının getirildiği ve dünyanın neresinde olursa olsun örnek uygulamaların paylaşıldığı bir platform olsun. Akademisyenlerin burada anlattıkları projeye dönüşsün. Türkiye’den ve dünyadan örnekler anlatılsın, bir network oluşsun. En önemlisi farkındalığın oluşturulmasıydı. Bence bunu kendimizi sorgulatma pahasına başardık. Bu zirve bir marka olacak ve gelecekte bunu herkes görecek. Sizlerden de bu idealimize ulaşma noktasında bize destek olmanızı rica ediyorum. Kartepe Zirvesi, Davos gibi bir zirve olabilir, ben buna inanıyorum. Bu kentte buna inansın.’’

AÇILIŞI ONUR KURULU BAŞKANI ERDOĞAN YAPTI

Kartepe Zirvesi 2019, 25-27 Ekim tarihlerinde “Kentleşme ve Mutlu Şehirler” temasıyla gerçekleşti. Dünyadan 18 farklı ülke, 22 farklı şehir ve Türkiye’den 20 şehirden 180’i aşkın konuşmacı; Türkiye ve yurtdışından 47 farklı üniversiteden 67 profesör, 17 doçent, 14 doktor öğretim üyesi olmak üzere 98 akademisyen; BM, UNICEF, UNESCO, UNDP, TASCA gibi uluslararası kurumların yanı sıra 12 farklı STK’dan katılımcı Zirve’de buluştu. Kartepe Zirvesi 2019 kapsamında “Mutlu Şehir” idealine hizmet etmek amacıyla; 1 Açılış Özel Oturumu, 4 Özel Oturum, 14 Panel-Konferans, 13 Akademik Oturum, 4 Vaka Kritik, 2 Forum, 1 Çalıştay gerçekleştirildi. Zirvenin açılış oturumuna onur kurlu başkanı olarak Cumhurbaşkanı Reecep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile BM Mukim Koordinatör Alvaro Rodruigez katıldı. 

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.