Paylaş

Kartepe Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğünce Kartepe Çuha Fabrikası ile ilgili hazırlanan makale TICCIH (Uluslararası Endüstriyel Mirasın Korunması Komitesi) bülteninde yayınlanarak uluslararası platformda adını duyurdu.

TICCIH, Dünya’da Uluslararası Endüstriyel Mirasın Korunması Komitesi, endüstriyel arkeoloji ve endüstriyel mirasın korunması, tanıtımı ve yorumlanmasına adanmış uluslararası bir topluluk olarak tanınıyor.

Kartepe İlçe sınırlarımız içerisinde endüstriyel miras açısından son derece önemli ve köklü bir tarihe sahip 1844 yılında kurulan Çuha Fabrikası bulunmaktadır.

Çuha fabrikası 1844 yılında Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecit’in talimatı doğrultusunda Osmanlı sanayisini geliştirmek amacıyla Çuha (Bez, Kumaş vb) üretmek için kurulmuştur. Fabrika’nın mühendislik projeleri İngiliz William Fairbairn tarafından hazırlanmıştır. Türkiye’den ilk kez bir projeye bültenlerinde yer veren TICCIH yetkilileri William Fairbain’e ait eserin hala ayakta olduğunu görmenin büyük bir başarı olduğunu ileterek “Kartepe Çuha Fabrikası” projesini uluslararası takip edilen bültenlerinde yayınlanmıştır.

Kartepe Belediyesi Plan ve Proje Müdürü Ferda Şahin “Çuha Fabrikası gerek Kartepe adının uluslararası platformda duyurulmasını gerekse endüstriyel mirasın korunmasını ve projenin çeşitli ortamlarda tanıtımını en çok sağlamıştır. TICCIH uluslararası platformda kendi alanında en itibarlı, kabul gören bir komitedir” dedi.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.