Paylaş

Anayasa ve Seçim Kanunu’nda 5 Aralık 1934’de yapılan değişiklikle Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilmesinin 85 yıl dönümü Anıtpark’ta düzenlenen törenle kutlandı. Törene Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu, Gölcük Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurten Özgören ve yönetimi, Muhtarlar Derneği Gölcük Şube Başkanı Bilge Saral, Belediye Meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu başkan ve yöneticileriyle birçok davetli katıldı. Tören öncesinde katılımcı kadınlara tek tek çiçek dağıtan Başkan Sezer bu müstesna günlerini kutladı.

“KADINLARIMIZ HAYATIN HER ALANINDA YER ALMALIDIR”

Tören Atatürk Anıtına çelek sunumu ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Sonrasında bir konuşma yapan Gölcük Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurten Özgören Turnalı; “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde Dünya geneline göre oldukça erken bir tarihte kadınlarımız seçme ve seçilme hakkına kavuşmuşlardır.  5 Aralık 1934 tarihinden bu yana Kadın Hakları günü olarak kutlanmaktadır. Seçme ve seçilme hürriyetine sahip olması, kadınlarımıza verilen değerin en güzel örneğidir. Kadınlarımız bugün eğitimden sağlığa, ticaretten bürokrasiye, sanattan spora her alanda büyük başarılara imza atmıştır. Kadın yaşayan bir toplumun, bir milletin en temel ögelerindendir. Erkeği ve çocuklarıyla o toplumun içinden binlerce yıl geriden gelen bir yaşamı beraber şekillendirmiş ve gelecekte de yaşamın şekillendirilmesini sağlayacak en önemli unsurdur. Türk Kadını geçmiş yüz yıllardan yaşadığımız çağa kadar üzerine düşen bütün görevleri başarıyla yerine getirmiştir” dedi.

“BİRÇOK ÜLKEDEN DAHA ÖNCE VERİLMİŞTİR”

Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer yaptığı konuşmada; “Bugün çok anlamlı bir etkinlik için burada bulunuyoruz. Bundan tam 85 yıl önce Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkı verildi. Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişine baktığımız zaman, Fransa, Belçika, İtalya, İsviçre gibi birçok ülkeden çok daha önceki bir tarihtir. Günümüzde kadınlarımız hayatın her alanında kendilerine yer bulabilmektedirler. Sanat, spor, eğitim ve kültür alanında en önde yer alıyorlar. Kadınlarımız hayatın her alanında yer alması ve tabi ki siyaset alanında da yer almaları, normal bir durum olarak görülmelidir. Kadınlarımız seçme ve seçilme hakkına sahip olmaları aktif olarak siyasette ve memleket idaresinde de söz sahibi olabilmelerini sağlamıştır. Milletimizin yarısını oluşturan kadınlarımız, devletin ve milletin zeminini oluşturmasının yanında aslında ailenin temel direğidir. Ben özellikle kadınlarımızın seçme ve seçilme haklarını elde etmelerinde en önemli rolü oynayan ve 1934 yılında Kastamonu’da yapmış olduğu konuşmada da bu konuya değinen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nden 14 yıl önceki bu kararından dolayı rahmetle anıyor, tüm kadınlarımızın bu müstesna günlerini tebrik ediyorum” dedi. Tören ülkemizde ileri gelen Türk kadınlarının fotoğraflarından oluşan serginin, Başkan Sezer ve katılımcılar tarafından gezilmesiyle son buldu.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.