Paylaş

Gölcük Belediyesi tarafından bu yıl 11.si düzenlenecek olan Uluslararası Nakışlı Kırkyama Şenliği & Çalıştayı ve 2.si düzenlenen Kırkyama Yarışması’nın takvimi belli oldu.

Gölcük Belediyesi tarafından bu yıl 11.si düzenlenecek olan 5 farklı ülkeden, ülkemizin ise birçok ilinden katılım sağlanacak olan Uluslararası Nakışlı Kırkyama Şenliği & Çalıştayı’nın takvimi belli oldu. 28-29-30 Ağustos 2020 tarihinde Değirmendere Çınarlık Meydanı’nda yapılacak Nakışlı Kırkyama Şenliği ve Çalıştayı’na katılmak isteyen Kırkyama Sanatçıları http://festival.golcuk.bel.tr adresinden gerekli bilgilere ulaşabilirler.

KIRKYAMA YARIŞMASININ 2.Sİ YAPILACAK

Ayrıca bu yıl 2.si düzenlenecek olan “Kırkyama Yarışması”na katılmak isteyenler http://festival.golcuk.bel.tr internet adresinden başvuru formuna ve şartnameye ulaşabilirler. Yarışmaya katılmak için başvuru başlangıcı 27 Ocak, son başvuru tarihi ise 27 Mart mesai bitimi olan saat 17.30’a kadar olarak belirlendi.

KIRKYAMA SANATI NEDİR?

Geleneksel Türk El sanatlarından olan Kırkyama sadece Türkiye’de değil dünyanın pek çok ülkesinde yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Kare, üçgen ve benzeri geometrik şekillerle, değişik renk ve desenlerde kumaş parçalarının bir araya getirilmesiyle yapılır.

Kırkyamanın toplumumuzdaki yeri Osmanlı dönemine kadar uzanmakta olup geçmiş dönemlerde yoksul kesimin giyim ihtiyacını karşılamak için artan giysi parçalarının tasarrufa yönelik yeniden değerlendirilmesi amacıyla ortaya çıkan kırkyama günümüzde hiç kullanılmamış kumaşlarla yapılmakta ve dekoratif ürünler olarak modern bir teknikle karşımıza çıkmaktadır.

Artan giysi parçalarından seccade, yorgan yüzü, yatak örtüsü, pike, çanta, cüzdan gibi çalışmalarla karşımıza çıkan kırkyama; kırkpare, yamalı bohça gibi isimlerle de bilinmektedir.

Gölcük Belediyesi tarafından bu yıl 11.si düzenlenecek Uluslararası Nakışlı Kırkyama Şenliği & Çalıştayı ve 2.si düzenlenen Kırkyama Yarışması organizasyonuyla:

Somut olmayan kültürel mirasımızın önemli bir unsuru olan kırkyamanın günümüz koşullarına, yeni tasarımlara yönelik geliştirilmesini ve yaygınlaştırılmasını sağlamak;

Kırkyama ve nakış sanatçılarını da bir araya getirilerek bilgi alışverişi, iletişim ve etkileşimi sağlamak;

Yarışmanın daha büyük ve kapsamlı haline gelmesi ile uygulama kapasitesini arttırmak;

Kırkyamaya ilginin artırılması ile geçmişten günümüze kadar uzanan geleneğin yaşatılmasına ve gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağlanmak hedeflenmektedir.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.