Paylaş

Körfez Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Aydın Karaman; çıkarmış olduğu ‘Sahi’ isimli albümünü; dinleyicilerin beğenisine sundu. 6 eserin yer aldığı Sahi isimli albümde yer alan eserlerin bir çoğunun söz ve müziği de kendisine ait olan Aydın Karaman; müzik geçmişinin dolu dolu olması dikkat çekiyor. Müzik öğretmeni Aydın Karaman albümle ilgili olarak, ‘ Albümde yıllardır içimde damıttığım sözleri Teslim Abdal’a ait olan ve müziğini kendim yaptığım İşte Geldim eserini,
Babamın kulağıma fısıldadığı Muhlis Akarsu’ya ait Bu Garibin Bir Derdi Var eserini,
Gene bestesini yaptığım sözleri Dadaloğlu’na ait olan Can Evimden eserini,
Kendimce keyifle yorumladığım Yürü Bre Çiçek Dağı eserini,
Kültürümün bir parçası olan sözleri Hicrani’ye ait bir deyişi,
Yıllardır üzerinde yoğunlaştığım, söylerken kendimi tekrar tekrar bulduğum uzun havaları temsilen acapella seslendirdiğim Huma Kuşu eserini tüm kalbimle severek seslendirdim. Umarım siz de keyifle dinlersiniz.”dedi

AYDIN KARAMAN KİM?

Aslen Sivas, İmranlı’lıyım. Küçüklüğüm Ankara’da geçti. Mahallemizin yaramaz çocuklarındandım. Oturduğumuz mahallede insanlar birbirini tanır, bilirdi. Her gün bir arkadaşımın kapısının önünde oynardık. Her gün birimizin annesi bize ekmek arası yapardı. Küçüklüğümden beri türkülere kulak aşinam vardı. En başta dedemin uzun havaları köyde ve köyden göç etmiş insanlar arasında bilinirdi.

Daha sonra İstanbul’a taşındık. Yaşadığımız mahalle gene aynı şekilde sıcaktı. O dönemler yeni okula ve arkadaşlara uyum sağlamam vakit aldı ve bu beni daha çok müziğe itti. İlk bağlamamı babam aldı, o gün onun gelmesini kapının önünde heyecanla bekledim. Bağlamada ilk çaldığım parça ise Moğollar’ın Toprak Ana parçasıydı.

Lisede abim beni Kadıköy Halk Eğitim Korosuna yazdırdı. Koroda her yaştan ve mevkiden insanlarla beraberdik, tek ve belirleyici noktamız türkülerdi. Uzun yıllar Kadıköy Halk Eğitim Koro’suna gittim ve hala da ordaki dostlarımızla görüşürüz. Koro şefimiz, Adem Hoca (Adem Sevinç) sayesinde çok geniş bir repertuvara sahip oldum ve bu süreçte uzun havalarla tanıştım. Özellikle Zaralı Halil’in uzun havaları beni çok etkiledi. Lise bittikten sonra Adem Hoca beni ve birkaç arkadaşımı konservatuara hazırladı. Böylece İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı, Halk müziği, Ses Eğitimi bölümüne girdim.

Üniversiteden mezun olduktan sonra formasyon eğitimi aldım. Daha sonra askere gittim ve KPSS sınavına girdim. İlk atamam Mardin, Kızıltepe’ye oldu. İsteyerek tercih ettiğim bir yerdi, o bölgede de elimden geldiğince derlemeler ve yörenin gırtlak yapısına dair kendimce çalışmalar yaptım.

Kızıltepe’de bulunduğum orta okulda çocuklara sadece kuru kuru nota öğretmekten ziyade onları halk ozanlarıyla tanıştırmayı tercih ettim ve bir çoğuna bağlama öğrettim. Hepsi de hevesle ve keyifle öğrendiler, çocuklarımla beraber minik çok sesli resitaller verdik. Beraber çok keyif aldık.

Ayrıca Mardin’de elimde olan arşivi tarayıp çalışma zamanım oldu. Öğretmenliğin getirdiği ekonomik rahatlama sayesinde ilk iş kendime uzun sap bağlama ve ud almıştım. Bu süreçte uzun saplı bağlamanın bas tınısıyla İşte Geldim İşte Gittim türküsüne yeni beste yaptım. Ayrıca Yürü Bre Çiçek Dağı türküsünü düzenledim. Orada gelişen başka bestelerim de oldu ama sadece bu ikisine Z Kalan Müzik’ten çıkan Sahi isimli albümde yer verdim. Albüm çalışmalarım Körfez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine tayin olduktan sonra başladı. Altı eserden oluşan bir albüm sürecine girdim.

Albümde yıllardır içimde damıttığım sözleri Teslim Abdal’a ait olan ve müziğini kendim yaptığım İşte Geldim eserini,
Babamın kulağıma fısıldadığı Muhlis Akarsu’ya ait Bu Garibin Bir Derdi Var eserini,
Gene bestesini yaptığım sözleri Dadaloğlu’na ait olan Can Evimden eserini,
Kendimce keyifle yorumladığım Yürü Bre Çiçek Dağı eserini,
Kültürümün bir parçası olan sözleri Hicrani’ye ait bir deyişi,
Yıllardır üzerinde yoğunlaştığım, söylerken kendimi tekrar tekrar bulduğum uzun havaları temsilen acapella seslendirdiğim Huma Kuşu eserini tüm kalbimle severek seslendirdim. Umarım siz de keyifle dinlersiniz.

Her şeyden önce beni halk türküleri ile tabiri caizse yontan, hocam, ustam ve de dostum Adem Sevinç’e teşekkürlerimi sunarım.

Albüm sürecinde beni yüreklendiren, kafamda oluşan her soruya cevap arayan, yanımda yer alan güzel arkadaşım, değerli sanatçı Özgür Akdemir’e, beni çok iyi anlayan ve stüdyosunda her fikrimi gerçekleştirmeye çalışan aranjörüm Mert Ağırlar’a, kavalı ile fark yaratan arkadaşım Serkan Yıldırım’a ve de ne versen hakkıyla çalan yetenekli arkadaşım Sezgin Yaman’a, albümde emeği geçen herkese yürekten teşekkürler.

Bu süreçte her türlü desteğini sunan dostum Görüş Karaca’ya ve Engin Karaman’a, elimden tutan Yılmaz Şenol’a ve Z/ Kalan müzik ailesine teşekkür ediyorum.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.