Paylaş

Kocaeli’de aktif olarak bulunan, daha önce Göbeklitepe konusuyla da çalışmalara imza atmış olan Metafor Sanat Derneği Sanatçılarının, Roma Döneminden günümüze Nicomedia tarihinden ilham alarak yorumladığı Karma Heykel ve Seramik sergisi, 13 Mart 2020 tarihinde kapılarını sizlere açıyor. Sergi, ziyaret etmek isteyenler için 19 Mart 2020 tarihine kadar açık olacak.

İzmit tarihinin ve Roma tarihinin harmanlanıp görsellik kazandığı bu sergi heykellerle ve seramiklerle farklı bir içerik oluşturuyor.

NİKOMEDİA nedir?
MÖ 712’de Yunanistan’daki Megara’dan İzmit Körfezi’ne gelen kolonistler tarafından kurulmuş olan Astakos, Helenistik Seleukos Krallığı’nın parçalanması üzerine Kral II. Zipoites tarafından kurulan Bithynia Krallığı ile sürekli mücadele içine girmiştir. Kral II. Zipoites, MÖ 297 yılında Astakos’u ele geçirmekle birlikte, hâkimiyeti uzun sürmemiştir. Thrakia Kralı Lysimakhos da kentte uzun süreli hâkimiyet kurmayı başaramayınca kenti tahrip etmiştir. Bithynia Kralı Nikomedes Astakos’un tam karşısında, MÖ 264 / 263 yılında kendi adına yeni bir kent kurmuştur. Bitinya Kralı IV. Nikomedes MÖ 74 yılında topraklarını Roma İmparatorluğu’na bırakmasıyla kent, Roma İmparatorluğu idaresine geçmiş, MS 257-258 yılında Gotlar tarafından istila edilmiştir. Roma İmparatorluğu döneminde, İmparator Diokletianus (MS 284–305) tarafından oluşturulan yeni yönetim sistemine göre Nikomedia, İmparatorluğun doğu topraklarının yönetim merkezi olmuş Roma, Antakya ve İskenderiye ile birlikte dönemin dört büyük kenti arasında yer almıştır. Fakat İmparator Konstantin’in MS 330 yılında yeni başkent olarak Konstantinopolis’i açmasıyla Nikomedia zamanla gerilemeye başlamıştır. MS 358, 362, 554 ve 558 yıllarında meydan gelen yıkıcı depremler ise kentin görkemini iyice azaltmıştır.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.