Paylaş

İzmit Belediyesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin öncülüğünde gerçekleşen program kapsamında, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla sivil toplum kuruluşları Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı

İzmit Belediyesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve çeşitli STK’larla birlikte, kadına seçme ve seçilme hakkını veren dünyada ki ilk liderlerden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Anıtı’nı ziyaret ederek, çelenk bıraktı. Çelenk programı Kocaeli Barosu, İzmit Kent Konseyi, Eğitim-İş, KYÖD, Dernekler Platformu, Türk Kadınlar Birliği, Kocaeli Huzurevi Derneği, Yardımseverler Derneği ve SEKA Çocuk Dostları gibi sivil toplum kuruluşları birlikteliğiyle gerçekleştirildi.

YOĞUN KATILIM

Çelenk törenine İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Dilek Yalçın, Kocaeli Baro Başkanı Bahar Gültekin Candemir, Eğitim-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Emine Çalık, ÇYDD Genel Başkanı Ayşe Yüksel, Kocaeli Şube Başkanı Meral Dönmez, KYÖD Başkanı Didem Turan, İzmit Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Ezgi Çalışkan ve çok sayıda STK temsilcisi katıldı.

BUGÜN EŞİTSİZLİĞE KARŞI

MÜCADELE VERENLERİN GÜNÜDÜR

Çelenk sunma töreninin ardından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve emek uğruna hayatını yitiren kadınlarımız için saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Sivil toplum kuruluşlarının ortak açıklamasını okuyan Eğitim-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Emine Çalık, “Çelenk sunma töreninin ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Ortak açıklamayı okuyan Eğitim İş Kocaeli Şube Başkanı Emine Çalık şu ifadelerde bulundu; “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü,  Türkiye’nin ve dünyanın her yerinde kadın-erkek eşitsizliklerine karşı mücadele verenlerin günüdür. Bugün, aynı zamanda kadın ve erkeklerin yaşamın her alanında eşit fırsatlara, eşit hak ve yükümlülükler için var olmanın ve özgürleşmesinin tarihidir. Kadın mücadelesinin üzerinden 163 yıl geçse de her 8 Mart tarihi kadınların, erkek iktidarı karşısında içinde bulundukları kahredici durum ve koşulları sergileme olanağını bulmaktadır”

KADIN HAKLARINA SAHİP ÇIKMANIN YOLU

“Kadınlar; sadece 8 Mart’ta değil, tüm yıl tüm baskılara, şiddete, istismara, tacize, tecavüze, yaftalamalara ve önyargılara karşı direnmektedir. Ülkemizde, kadına yönelik şiddet, kadın emeği sömürüsü, kadın bedeni sömürüsü, kadın yoksulluğu, kadın işsizliği, çocuk gelinler ve okula gönderilmeyen kız çocukları, tacizciyi, tecavüzcüyü, saldırganı koruyup kollayan hukuk sistemi, kadının özgürleşmesi önünde en büyük engeller olarak durmaktadır.  Ülkemizin ve kadınların içinde bulunduğu koşullar, sadece kadınlarımızın haklarına değil, cumhuriyetimizin kazanımlarına yöneliktir. Bugün kadın haklarına sahip çıkmanın yolu Cumhuriyete, Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkmaktan geçmektedir”

KADINLAR İÇİN MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

“Biz inanıyoruz ki gerçek bir demokrasi, kadın erkek eşitliği sağlanmadan gerçekleşemez. Kadınların hayatın her alanında ve erkeklerle eşit haklara sahip olduğu, her türlü şiddetin ortadan kalktığı, kadın cinayetlerinin son bulduğu, çocuk yaşta evliliklerin ve çocuk istismarının olmadığı bir dünya için mücadeleyi sürdüreceğiz. Kocaeli sivil toplum örgütleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek odalarımız ve demokratik kitle örgütleri olarak taleplerimiz; hukuk devleti ilkesi ve insan haklarına saygılı demokrasiyi özümsemiş bir devlet yönetimi olmalıdır.  Herkes için laik, çağdaş, demokratik ve bilimsel eğitim sağlanmalıdır. İş hayatında kadın ve erkek arasında yaşanan ücret eşitsizliği giderilmelidir”

TÜRKİYE’NİN YARINLARI DAHA AYDINLIK OLACAK

“Kadınların işe alım ve yükselmelerinde cinsiyetçi politikalardan vazgeçilmelidir. Kadınların daha fazla istihdama katılabilmeleri için özellikle kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakımevi merkezleri açılmalı ve ücretsiz olmalıdır. İşyerlerinde  kadınlara yönelik  mobinge karşı yasal önlemler alınmalıdır. Doğum sonrası iznin ücretli olarak çağdaş ülkelerdeki süre ile eşdeğer olması sağlanmalıdır. Kadınların toplumsal rol ve statüleri, elde ettiği kazanımlar güçlendikçe, siyaset ve yönetim kademelerindeki temsil oranları arttıkça Türkiye’nin yarınları daha aydınlık olacaktır. Cumhuriyet aydınlanmasının ışığında, kadın-erkek eşitliğinin sağlandığı bir dünya dileğiyle, tüm kadınlarımızın Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.”

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.