Paylaş

Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi: Pandeminin ilk döneminde ötelenen araç muayene işlemlerinin yeniden başlatılması ile araç muayene istasyonlarında ciddi yoğunluk yaşanıyor.

Kovid-19 vaka sayılarının arttığı şu günlerde fabrika ve işyerlerine dair veriler gelmeye devam ediyor. TÜVTÜRK Kocaeli istasyonlarına dair gözlemlerini paylaşan Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, “Salgın riskine karşı tedbirsizliğin sadece TÜVTÜRK ile sınırlı olmadığını biliyoruz. İşyerlerindeki benzer uygunsuzlukların giderilmesi, emekçilerin ve halkın sağlığının sermayenin çıkarına kurban edilmemesi için harekete geçmeye çağırıyoruz” dedi.

Türkiye’de periyodik araç muayenesinde yetkili tek kuruluş olan TÜVTÜRK’ün Kocaeli istasyonlarında karşılaştıkları uygunsuzlukları açıklayan Kocaeli İSİG Meclisi, bu sorunların hem çalışanın, hem de vatandaşın sağlığını riske attığını belirtti.

Haziran ayı ile birlikte ekonomik hayatı canlandırma için toplumda salgının etkisini yitirdiği algısı yaratıldığını belirten Kocaeli İSİG Meclisi, “Turizm sektörünün canlanması için reklamlar yapıldı, yurt dışına çıkış ve yurt dışından turist kabulü ile ilgili tüm kısıtlamalar kaldırıldı. İşyerlerinde denetim uygulamaları son derece yüzeysel gerçekleştirildi ve birçok fabrikadan-işyerinden vaka haberleri gelmeye başladı” açıklamasında bulundu. Görmezden gelinen bir alana dikkat çekmek istediklerini belirten Kocaeli İSİG Meclisi, “Pandeminin ilk döneminde ötelenen araç muayene işlemlerinin yeniden başlatılması ile birlikte araç muayene istasyonlarında ciddi bir yoğunluk yaşanmaya başladı. Ancak gözlemlerimiz bu istasyonlarda çalışan işçilerin ve hizmet alan insanların salgınla ilgili risklerden korunması için yeterli önlemlerin uygulanmadığını göstermektedir” dedi.

GÖRÜLEN EKSİKLER


Kocaeli İSİG Meclisi gördüğü uygunsuzlukları şöyle sıraladı: 
Nakit para uygulaması devam ettirilerek elden ele temas ile bulaşma riski artırılmaktadır. Tüm işlemlerin online ortamda yapılması için gerekli çalışma yapılmalıdır.
Gelen kişiler için ateş ölçümü ve maske kontrolü yapılmamaktadır.
Araçlar için dezenfeksiyon ve havalandırma işlemi yapılmamakta ve çalışanlar her gün onlarca aracın içine binmekte, bu nedenle araç içindeki havayı solumakta, direksiyon vites vb. ortak noktalara temas etmektedir.
Araç tekrar vatandaşa teslim edilmeden önce herhangi bir dezenfeksiyon işlemine tabi tutulmadığı için çalışanın kapması olası virüsü vatandaşa yayması da ayrı bir risk.
İstasyona gelen kişilerin büyük çoğunluğu kısıtlı gölge alanlarda yakın mesafede uzun süreler beklemek zorunda kalıyor. Oysa sadece üzeri güneş ve yağmura karşı kapatılmış ve birbirinden uzak sandalyelerin bulunduğu bir alan oluşturmak zor olmamalı. 


“SENDİKA SAĞLIK HAKKI AÇISINDAN DA ZARURİDİR”


TÜVTÜRK’te sendikalaşma mücadelesine dikkat çekilen açıklamada, “Daha önce de ilimizdeki istasyonlarda TÜMTİS’e üye olan işçileri işten çıkararak gündeme gelen TÜVTÜRK’te DİSK/Nakliyat-İş’e üye olmuş ve bu hakları için mücadele eden işçilerin direnişleri devam ediyor. Bugün görülen tedbirsizlikler işçilerin sendikalarda örgütlenmelerinin sadece ücret ve sosyal haklar açısından değil sağlık ve güvenlik hakları açısından da zaruri olduğunu göstermiştir” denildi. 
İşçinin ve halkın sağlığının sermayenin çıkarına kurban edilmemesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, “Bu uygunsuzluklar hem çalışanın hem vatandaşın sağlığını riske atmaktadır ve TÜVTÜRK gözle görülebilen örneklerden biridir. Ancak bir gerçek de salgın riskine karşı tedbirsizliğin sadece TÜVTÜRK ile sınırlı olmadığıdır. Kamu otoritesini işyerlerindeki benzer uygunsuzlukların giderilmesi, emekçilerin ve halkın sağlığının sermayenin çıkarına kurban edilmemesi için harekete geçmeye çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

TÜVTÜRK: TÜM İSTASYONLARIMIZDA TEDBİRLERİ ALMIŞ BULUNMAKTAYIZ


TÜVTÜRK’ün internet sitesine girildiği zaman ise “TÜVTÜRK’ten önemli duyuru” başlığını taşıyan karşılama mesajında, Kovid-19 için istasyonlarda alınan önlemler hakkında açıklama yapılmadığı görülüyor. Martın 17’sinde yapılan açıklamada şu ifadelere de yer verilmiş: “TÜVTÜRK araç muayene istasyonları olarak çalışanlarımızın ve toplumumuzun sağlığını korumayı öncelikli olarak görüyoruz. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasını önlemek ve toplum sağlığını korumaya yönelik olarak, halihazırda T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen ve tüm istasyonlarımızda uygulanan önlemlere ek olarak Türkiye genelindeki tüm istasyonlarımızda gerekli tüm tedbirleri almış bulunmaktayız.”

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.