Paylaş

Emek Partisi, iktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmak istemesine ve aylardır sürdürdüğü tartışmalara karşı açıklama yaptı. 

AKP iktidarının İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmak istemesine ve aylardır sürdürdüğü tartışmalara karşı açıklama yapan Emek Partisi, iktidarın İstanbul Sözleşmesi’nin yükümlülüklerinden kaçmak yerine, kadına yönelik şiddetle ilgili acil önlem planı yapması gerektiğini vurguladı.

Emek Partisi İzmit İlçe Yöneticisi Reyhan Başaran imzası ile yayımlanan açıklamada İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin belirsizliğin ve iktidarın yaptığını söylediği çalışmaların kadınlar tarafından kaygıyla takip edildiği dile getirildi. Açıklama şöyle devam etti: “18 yıllık AKP iktidarının kadın düşmanı, cinsiyetçi, ayrımcı politikalarının sonucunda kadına yönelik şiddet ülkenin değişmeyen gündemi haline geldi.  Kadın cinayetleri, şiddet, cinsel istismar ve saldırı iktidardan alınan güçle artarak devam ediyor, yaşanan adaletsizlik ve hukuksuzlar; kadınların, adaleti sosyal medyada aramalarına neden oluyor. Her gün yeni olaylarla devletin şiddetle mücadele için yasal gerekliliklerin asgarisini bile hayata geçirmediğine şahit oluyoruz. Her kadının kendini güvensiz hissettiği bu ülkede, şiddetle etkili bir mücadele, daha etkin önlemler, ulaşılabilir, çalışan mekanizmalar konuşulması gerekirken, AKP şiddetle mücadele konusunda kendisini yükümlülük altına sokan uluslararası düzenlemeden kurtulmaya çalışıyor.”

‘TALEPLERİ TÜM DEMOKRASİ GÜÇLERİNİN DE TALEPLERİDİR’
“Tablo çok açık ve nettir; yıllardır ısrarla kadın erkek eşitliğine aykırı atılan her adım kadınlar için ülkeyi cehennem yerine çevirmiştir. Yapılması gereken İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmak değil, aslında yıllardır uygulanmayan sözleşmenin gereklerinin eksiksiz bir biçimde yerine getirilmesidir. 

İktidar, İstanbul Sözleşmesi’nin yükümlülüklerinden kaçmak için değil, kadına yönelik şiddetle ilgili acil önlem planı yapmak için çalışmalıdır. Bu kapsamda; kadınların eşit, özgür, şiddet ve ayrımcılığın olmadığı, kimsenin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin ayrımcılık gerekçesi haline getirilmediği, güvenli bir hayat yaşama hakkının sağlanması için talepleri tüm demokrasi güçlerinin de talepleridir.

Kadınlarla erkeklerin eşit olduğu, kimseye ayrımcılık yapılamayacağı fikrini kabul edin. Kadınların hayatın her alanında eşit temsilini sağlamak, eşitliği hayata geçirmek için somut adımlar atın. 

İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın çekilmesi, 6284 sayılı Şiddet Yasası’nın değiştirilmesi, çocuk istismarcılarına af getirilmesi, boşanan kadının nafaka hakkının 2-3 yıl gibi sürelerle kısıtlanması, kadının ev içi emeğinden kaynaklanan miras hakkına el konulması, farklı cinsel yönelimlere ayrımcılık yapılması gibi tartışmalara derhal son verin.

Fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddetle ilgili acil bir eylem planı oluşturun. Şiddeti önlemeye yönelik İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Yasayı tartışmaya açmaktan vazgeçin.  7/24 çalışacak etkin bir Alo Şiddet Hattı, her 100 bin nüfusa en az bir sığınak, her 200 bin nüfusa en az bir cinsel şiddet kriz merkezi açarak şiddetle ilgili ulusal mücadele ağını bir an önce kurun.

Özellikle kız çocuklarını örgün eğitimin dışına iten, çocuk yaşta evlendirmelerin ve çocuk işçiliğinin önünü açan 4+4+4 parçalı eğitim sistemine son verin. 12 yıl kesintisiz ve parasız eğitime geçin.

Kamu ve özel sektör istihdam oranlarında ve yönetim kademelerinde cinsiyet eşitliğini sağlayacak önlemleri derhal devreye sokun. Babaların da çocuk bakım yükümlülüğü olduğunu unutmadan; cinsiyet ayrımcılığı yapılmadan her işyerine ve her mahalleye ücretsiz kreşler açılmasını sağlayın. İşyerinde şiddeti ve ayrımcılığı önlemek için etkin politikalar uygulayın.

‘DEMOKRASİ VE EMEK GÜÇLERİNİ BİRLİKTE MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ’
“Emek Partisi olarak kadınların İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması ve acil taleplerin yerine getirilmesi yönünde ifade ettikleri talepleri sahipleniyoruz. Ülkenin dört bir yanında yürüttüğümüz çalışmalarla, kadınların eşitlik hakkına, İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkıyor ve AKP iktidarının kadınların haklarını tehlikeye sokan hamlelerine karşı en geniş kadın kesimlerinin birlikte mücadelesi için çalışmalar yürütüyoruz. Kadınlar hayatlarından ve haklarından vazgeçmeyeceklerini çok çeşitli yöntemlerle, her vesileyle göstermektedir. Bu taleplerin kazanılmasının yolu kadınların birliğinden ve mücadelesinden geçmektedir. Partimiz bu mücadelenin parçası olmaya devam edecektir.

Tüm demokrasi ve emek güçlerini bu acil taleplerin sahiplenilmesi ve gereğinin yerine getirilmesi için hep birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.”

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.