Paylaş

Dün çok nazik bir hanımefendi İzmit belediyesinin geçmiş 1.5 yıllık icraatları hakkında anket yapmak için aradı.

İzmitli bir Sivil Toplum Kuruluşu başkanı olduğum için mi, İzmit’te ticaret yapan bir esnaf olduğum için mi yoksa yanlışlıkla mı arandım bilemeden, özenle seçilmiş çoktan seçmeli sorulara “hazırlıksız olmama rağmen” elimden geldiği kadar “elimi vicdanıma koyarak” doğru cevaplar vermeye gayret gösterdim.

Anket bitince de 31 Mart 2019 yerel seçim sürecinde yaşananlar ve sonrasını düşünmeye ve yazmaya başladım.

***

Öyle ya, kararlı bir reaksiyon ile imkansızı başarıp İzmit Belediye Başkanı seçtiğimiz yerel gündemde her gün ilk sıralarda olan Fatma Kaplan Hürriyet başkanımız daha ilk yılı dolmadan herkes tarafından potansiyel Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak kabullenilmişti!

***

Ben de 31 mart yerel seçimler öncesi, toplumun her kesimi ile iletişim kuran, gözlemlerini, öğrendiklerini,  ve benimsediklerini harmanlayarak yazılar yazmaya çalışan birisi olarak!

Şehrimizde ki tüm belediyelerin Ak partili olmasının Ak parti için “dahi” çok zor olduğunu, kendilerinde karşılığı olmayan Stk’ların, şahısların ve esnafların eleştirilerinden, yaşanan çifte standartlardan açığa çıkan enerjiden yıprandıklarını, daha da yıpranacaklarını…

Bir veya birkaç belediyenin başka partilerce kazanılmasının tatlı bir rekabet oluşturacağını, Ak parti genel merkezin Kocaeli teşkilatlarını daha fazla önemseyeceğini, yerel siyasete renk katacağını hem de dışarıda kalanların çalabileceği başka kapılar olması açısından faydalı olduğunu yazmış-söylemiş ve bu minvalde İzmit belediyesini Fatma Hanım’ın kazanmasına katkı sağlayanlardan biri olmuştum.

Çünkü, Kocaeli’nin tüm belediyelerini “kimi aday gösterirse göstersin nasıl yönetirse yönetsin” sürekli kazanan İktidar partisi tarafından sosyal ve toplumcu belediyeciliğin içerisine alınmayanlar için Fatma Hanım’dan başka seçenek yoktu!

***

Öncelikle şunu belirteyim o seçimlerde “bence” İzmit Belediye Başkan adayı Sibel Gönül Ak parti’ nin Kocaeli’n de ki 13 adayı içerisinde ki en doğru adaydı!

Hatta Sibel Gönül’ün aday olması olası farkı en aza indiren etkendi, başka bir aday ile fark çok fazla olabilirdi diyebilirim.

Kendi içlerinde nasıl değerlendirirler bilemem ama Ak parti bir sonra ki seçimde İzmit Belediyesini geri almak istiyorsa şimdiden Sibel Gönül’ü aday gösterip saha çalışmaları yapması için olanak sağlar, çünkü Fatma hanım…

Geçen 1.5 yıl içerisinde kendisine oy vermeyenlerin sempatisini kazanabilmek, olası büyükşehir adaylığında tanınırlığını arttırmak adına, kendisine oy veren, yetinmeyip oy isteyen, yetinmeyip sosyal medyalarda reklamını yapan her biri sanki bir seçim merkezi gibi çalışan destekçilerinin önemli bir kısmınıhayal kırıklığına uğratmayı başardı!

***

İnanın, 31 mart yerel seçimlerinde Fatma hanım için cansiperane çalışmış, hangi Stk, Hangi Sendika üyesi yöneticisi ve ya hangi cumhuriyetçi birey ile konuşsam, “belki” tekrar Fatma Hanım’a oy verebilirim ama!

Eski heyecanımdan eser kalmadı, artık kimseden Fatma hanım için oy isteyemem hatta 2023 de ki seçimler tatil dönemine denk gelirse hiç tereddüt etmeden tatile gider kendimi oy kullanma mecburiyetinde bile hissetmem yorumlarına o kadar şahit oldum ki!

Fatma Hanım yukarıda bahsettiğim anketi her hafta yaptırsa bütün ulusal anketlerde yılın belediye başkanı seçilse, kalan 3.5 yılda İzmit’i Sidney yapsa bile, bir sonra ki yerel seçimlerde işi gerçekten çok zor!

Çünkü kendisini seçenlerden o kadar uzaklaştı ki, en önemli özelliği olan gülümsemesi bile çok uzaklardan hayal meyal gözükür oldu!

Kendisi de durumun farkına varıp Milletvekilliğine döner mi bilemem!

Ama, eleştiri ve tahminlerimde haklı mı haksız mı olduğumu Allah nasip eder de tekrar belediye başkan adayı olursa hep beraber görürüz!

Son olarak kendisi aday olmaz ise İzmit belediye başkan adaylık hakkı ister kendi partisinde ister ittifak ortağında olsun İzmit belediye başkan adayının kim olacağını şimdiden tahmin ettiğimi!

Benim ve taraflı tarafsız herkesin gönlünü kazanmış biri olduğu halde bu dönem bırakılacak olumsuz mirasın bahse konu olası İzmit belediye başkan adayının kazanma ihtimalini şimdiden çok azalttığını! Şayet bir gün sohbet etmek kısmet olursa yaşça benden büyük ve benden tecrübeli bu İzmit beyefendisine bir kardeş samimiyeti ile anlatırım.

***

Evet bu dünya gelip geçici hayat başkanlıklardan siyasetten ibaret değil nihayetinde Fatma hanım’da bir insan, elbette kendine göre doğruları olacak, kendi doğruları ile siyaset yapacak, istediğine kıymet verip istemediğine vermeyecek!

İstediğine kapılarını açıp istemediğine kapatacak, bunlara sözüm yok!

Ama!

Kocaeli gibi “İstanbul ve Ankara’dan daha zor bir il ve ilçesinde” iktidar partisinin gücü ve imkanları varken toplumun her kesiminden insanın bir araya gelerek, muhalif bir partinin adayına belediye başkanlığı kazandırma olasılığı öyle kolay kolay gerçekleşecek bir durum değil!

İleriki seçimlerde İzmit den yayılacak hayal kırıklığı ve olumsuz propaganda diğer ilçe adaylarını nasıl etkiler bilemem ama!

Benim gözlemim İzmit ve Büyükşehirde geçmiş 1.5 yıllık yöntemler ile muhalefet partili adayların kazanma şansının çok azaldığı yönündedir!

***

Evet bu yazı ve yorumlar için erken bende bu tür yazıları en erken 1 yıl sonra yazmaya başlamayı düşünüyordum ama anket çalışması hayal kırıklıklarımı depreştirdiği için tutamadım kendimi

Hür düşünceden yana birisi olarak düşüncelerimi gerçekçi, nazik ve anlaşılır yazmaya çalıştım.

Şimdilik böyleyken böyle!

Yücel Alpay Demir.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.