Paylaş

Cumhuriyet Bayramı’nın coşkusunu İzmit’in her yerine taşıyan İzmit Belediyesi, Dünyanın en zengin Atatürk Müzesi ile Sanat Kenti İzmit’in kültür hazinesine kıymetli bir değer daha kazandırdı

İzmit’in tarihi değerlerine sahip çıkarak, kentin her noktasını özenle işleyen İzmit Belediyesi, Dünyanın en zengin Atatürk Müzesi’nin açılışını Cumhuriyet’in 97. yıl dönümünde Yeşil Konak’ta gerçekleştirdi. Eriş Ülger’in özel arşivinden ve koleksiyonundan Atatürk’e ait 400’den fazla nadide eserin bulunduğu müze açılışına, Kocaeli Vali Yardımcısı Suat Yıldız, İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, Sabiha Gökçen’in manevi oğlu Eriş Ülger, CHP İl Başkanı Harun Yıldızlı, İyi Parti İl Başkanı Şanbaz Yıldız, DSP İl Başkanı Halim Dedeoğlu, Büyük Birlik Partisi İl Başkanı Remzi Kaya, Vatan Partisi Kocaeli İl Başkanı Yalçın Arslan, İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, STK Temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

‘‘TÜRKİYE’Yİ BU MÜZEYE TAŞIYACAĞIZ’’

Dünyanın en zengin Atatürk Müzesi’nin duygu dolu açılış konuşmasını gerçekleştiren müze kurucusu Eriş Ülger; ‘‘Bu müzenin açılması konusunda emeği olan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bugün 29 Ekim 2020, bundan yaklaşık 70 sene evvel 1918’de Atatürk, Yıldırım Orduları Grup Komutanı görevini aldıktan sonra Ata’mıza ordunuz yok dediler, kurulur dedi, para yok dediler, bulunur dedi, tutun ki orduyu kurdunuz, parayı buldunuz ancak düşman çok dediler. Yenilir dedi. Sayın Belediye Başkanımız Fatma Kaplan Hürriyet’le İzmit’te bu müzenin açılışını konuşurken; ‘Başkanım bu müzeyi açmak için personel lazım, emek lazım, çok zor.’ dedim. ‘Eriş bey, yaratırız.’ dedi. ‘Yarattınız ama bu müze işi maddi ihtiyaç gerektirir, siz küçücük bir ilçesiniz.’ dedim, ‘Buluruz.’ dedi.  ‘Peki’ dedim, ‘Yarattınız, buldunuz ama İzmit küçücük bir yer, buradaki ziyaretçi az.’ dedim. ‘Türkiye’yi buraya taşıyacağız Eriş Bey, hiç endişeniz olmasın.’ dedi.

‘‘MUSTAFA KEMAL ATATÜRK BURADA’’

Ülger; ‘‘İçeride Atatürk’ü tanıyacaksınız, eşyaları göreceksiniz, göreceksiniz ki Mustafa Kemal Atatürk ne kadar mütevazı bir hayat sürmüş. Anıtkabir’de dahi göremeyeceğiniz Atatürk’ün birebir kullandığı özel eşyalar, armağan edilen objeler var. Özellikle içlerinden biri fahri annem Sabiha Gökçen’in gözyaşlarıyla emanet etmiş olduğu, 1938’de Atatürk’ün doktor izniyle içmiş olduğu kahvenin fincanını, telvesiyle göreceksiniz. Bu Atatürk’ten bana, benden de İzmit’e kalacak en büyük mirastır. Vatan hakkında kimse endişeye kapılmasın. Çünkü Mustafa burada, Kemal burada, Mustafa Kemal Atatürk burada. Saygılarımı sunuyorum.’ diyerek duygu dolu sözlerini noktaladı.

BU MÜZE ATAMIZIN BİZLERE YADİGÂRI

İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet; ‘‘Değerli büyüğümüz Sayın Eriş Ülger, bize çok önemli bir konuda öncülük ediyor. Bu müzeyi tren yolunda sergilemiştik, insanlar doyamadı, biz Eriş Ülger’e rica ettik, bu müzeyi bu kente uzun süreli kazandıralım, kalıcı hale getirelim, dedik. İnsanlarımıza bu güzel tarihi yaşatalım dedik. Büyük bir dayanışma gösterdi ve Atamıza, annesi ve eşine ve birçok kahramanımıza ait olan eserlerini, şahsi eşyalarını bize emanet etti. Ve bu kalıcı müzenin hayata geçmesinde büyük emeği oldu. Cumhuriyetin 97. yıl dönümünde bu işi yapmak gurur verici oldu. İçeride çok kıymetli şahsi eşyalar var, içtiği kahvenin telvesinden, savaşta kullandığı tabancasına kadar o kadar zengin bir müze ki… Dünyanın en zengin Atatürk Müzesi’ni, İzmitlilere kazandırmanın haklı gururunu yaşıyoruz.’’ dedi.

HEM İZMİT İÇİN HEM TÜRKİYE İÇİN

Başkan Hürriyet; ‘‘Bu müzede 400’ün üstünde eser var, obje var. Aynı zamanda çocuklar için de Atatürk’ün hayatını masalsı bir anlatım ile animasyonlarla anlatıyoruz. Çocuklara Atatürk sevgisi aşılamak adına Atatürk’ü çocukların dilinden anlatıyoruz. Engellileri de unutmadık, onlar için de 360 derece tüm müzeyi gezen bir sanal tur odası hazırladık. Aynı zamanda bu alanda dönemsel sergiler yaparak yaşayan bir bina haline getireceğiz. Bu müze hem bizim için, hem de tüm Türkiye için önemli. Tüm vatandaşlarımızı buraya bekliyoruz.’’ diyerek sözlerini noktaladı.

TÜRKİYE’NİN DOĞUM GÜNÜNDE ÖNEMLİ AÇILIŞ

Hürriyet’in ardından konuşmasını gerçekleştiren Kocaeli Vali Yardımcısı Suat Yıldız; ‘‘Türkiye’nin doğum gününde büyük kurucusu Atatürk’ün manevi hatıralarının paylaşıldığı bu güzel müzenin açılışında bulunmaktan dolayı gurur duyuyorum. Bu eserlerin İzmit’e kazandırılmasında emeği geçen başkanımıza ve çalışanlara teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.’’ dedi.

PANDEMİ KURALLARINA UYGUN

Ardından kurdele kesilerek açılışı yapılan müze, ziyaretçiler tarafından pandemi kurallarına uygun şekilde gezilerek program sonlandırıldı. Dünyanın en zengin Atatürk Müzesi’nde sergilenen eserler, Kurtuluş Savaşı öncesi ve Kurtuluş Savaşı dönemi ile birlikte Cumhuriyet dönemini, bayramları ve inkılapları tarihi bir bakış açısıyla gözler önüne seriyor. Atatürk’ün özel eşyalarından oluşan Atatürk Odası ile Türkiye’de eşi benzeri olmayan müze, İzmit Belediyesi önderliğinde tüm vatandaşlara armağan edildi.

ENGELLİLER VE ÇOCUKLAR UNUTULMADI

Atatürk Müzesi’nde hem engelliler hem de çocuklar adına özel olanaklar sağlayan İzmit Belediyesi, çocuklar için Masal Odası, engelliler için 360 derece sanal tur odası ile müzeyi her anlamda interaktif hale getirdi. Aynı zamanda film odası ile Atatürk ve İzmit konulu kısa film gösterimi sağlayacak olan Atatürk Müzesi, tüm vatandaşları Cumhuriyet’in duygu dolu anlarına ortak olmak için bekliyor. Müzede 4 sergi odası, 2 film gösterim odası, müzeyi gezemeyecek vatandaşlar için bodrum katta 360 derece sanal tur odası, geçici sergi odası ve bir satış ofisi yer alıyor.

 

 

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.