Paylaş

Gebze Muallimköy’de İkinci Etap inşaatı devam eden Bilişim Vadisindeki vatandaş mağduriyetine dikkat çeken CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yanıtlaması üzerine bir dizi soru yöneltti. Konuyu meclis gündemine taşıyan Tarhan vatandaşlara ait parsel malikleri bakımından ciddi sorunlar olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:

“Birinci etabı faaliyete geçen Muallimköy’deki Bilişim Vadisinde imar düzenlemeleri nedeniyle vatandaş mahkeme kapısında. Çünkü Bilişim Vadisi kamulaştırma alanındaki müstakil parseller imar uygulamasına tabii tutulmuş durumda. Bu uygulama kapsamında her bir parselden % 35-40 kadar düzenleme ortaklık payı kesiliyor. Daha sonra ise her bir parselden alınan düzenleme ortaklık payları bedelli veya bedelsiz olarak Muallimköy Bilişim Vadisi A.Ş’ye devredilmekte. Kendisine devredilen ortaklık payları sayesinde Bilişim Vadisi A.Ş. tüm arazi üzerinde hissedar haline geliyor. Şirketin bir sonraki adımı tüm diğer hissedarlara dava açarak araziye tek başına sahip olmak şeklinde.”

Kamulaştırma Yapmamak İçin Ali Cengiz Oyunu

Muallimköy Bilişim Vadisi Anonim Şirketinin rayiç bedelle kamulaştırma yapmaktan kaçınıp dava yoluyla parsel maliklerinden yarı fiyatına arsa satın alma yolunu tercih etmesinin hakkın kötüye kullanımı anlamına geldiğini ifade eden Tarhan sözlerine şu şekilde devam etti:

“Ortada tuhaf bir durum var. Bilişim vadisi kamulaştırma alanında kalıyor olmasına rağmen kamulaştırma yapılıp vatandaşa rayiç bedel ödenmiyor. Kamulaştırma yerine ortaklığın giderilmesi dava yolunun tercih edilmesi akla düşük bedelle araziyi kullanıma açmak için bu yola mı başvuruldu sorusunu getirmekte. Dava yolu vatandaşı yargılama gideri ve avukatlık ücreti gibi masraflarla baş başa bırakıyor. Bir an önce bu mağduriyet giderilmelidir.”

Bakanlığın Yanıtı Kafaları Karıştırdı

Tahsin Tarhan’ın soru önergesi karşısında Bakanlığın yanıtı ise durumu daha da içinden çıkılmaz hale getirdi. Verdiği yanıtta Çevre ve Şehircilik Bakanı Bilişim Vadisiyle ilgili herhangi bir imar planına onay vermediklerini ileri sürdü. Belediyenin ve Bakanlığın ayrı ayrı sorumluluktan kaçtığı Bilişim Vadisinde sorun hala devam ediyor. Şirketin haksız bir şekilde parsel toplamasına yol açan imar değişikliklerini kim yapıyor? Bu sorunun yanıtı belirsizliğini koruyor.

 

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.