Paylaş

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, PTT bünyesinde çalışan taşeron işçilerin sorunlarını Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun cevaplaması talebi ile TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı.

Tarhan, “PTT Genel Müdürlüğü bünyesinde farklı statülere tabi personel çalışıyor, bunların kimi memur, kimi sözleşmeli kimi ise taşeron statüsünde. Farklı özlük haklarına sahip bu çalışanlar aslında aynı işleri yapmaktalar. Bu da çalışma adaletini bozuyor. PTT çalışanlarının bunların önemli bir taşeron işçiler oluşturuyor. Ama onların sorunlarının çözümü için verilen sözler yıllardır tutulmuyor.” dedi.

“PTT bünyesinde görev yapan taşeronların sesini duyun”

Tarhan, 2000’li yıllardan bu yana PTT Genel Müdürlüğü’nde posta ayrım ve dağıtım hizmetlerinde çalıştırılmak üzere uzun yıllar personel ataması yapılamaması, emeklilik, ölüm ve istifa, nakil gibi sebeplerle boşalan kadroların yerine yeni alımın yapılmaması nedeniyle ve PTT’nin kargo hizmetine başlamasından dolayı, posta tekeli dışında kalan gönderilerin ayrım ve dağıtım hizmetlerinin ihale yoluyla firmalara yaptırıldığını söyledi. Tarhan “Taşeron firmaları denetleyen yok. Firmaların bünyesinde çalışan taşeron işçilerin sesini duyun artık. Bu insanlar yıllardır PTT’nin çalışanı gibi görev yapıyorlar. Ama firmalar çalışanların İş Kanunundan kaynaklanan haklarını dahi bir nevi gasp ediyorlar. Bizlere ulaşan şikayetlerde firmaların her yıl ad değiştirmek suretiyle işçilere kıdem tazminatı ödemekten imtina ediyorlar. Bu sorunu sağır sultan duydu ama PTT yetkilileri üç maymunu oynuyorlar. Görmüyor, duymuyor ve konuşmuyorlar. Sorunlarının çözümü için söz verilen PTT taşeron işçilerine ise şimdi de sendika üyesi olmasınlar diye işten atılma tehdidi ile baskı kuruyorlar.” diyerek taşeron işçilerin bir kısmının sendika üyesi veya yönetici olmaları sebebiyle Kod-29 ile işten çıkartıldığının altını çizdi.

“PTT Taşeronlarına da kadro verilmeli.”

Tarhan, “Biz işçinin, emekçinin yanındayız ve her zaman yanında olacağız. Emek sömürüsüne ve haksızlığa hayır diyoruz. PTT bünyesinde görev yapan tüm taşeron işçilerin haklı taleplerinde de onların yanında olmaya devam edeceğiz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Karaismailoğlu’nu uzun yıllardır tutulmayan sözü tutmaya ve taşeron işçilere kadro verilmesi için gereğini yapmaya davet ediyorum.” dedi.

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

TBMM İçtüzüğü’nün 96. ve Anayasa’nın 98. Maddeleri gereğince aşağıdaki soruların T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil KARAİSMAİLOĞLU tarafından yazılı olarak cevaplanmasını arz ederim.

Tahsin TARHAN

                                                                                                                                                                      Kocaeli Milletvekili

 

PTT Genel Müdürlüğü bünyesinde farklı statülere tabi personel çalıştığı, bunların önemli bir bölümünü teşkil eden taşeron işçilerin ise 2000’li yıllardan bu yana PTT Genel Müdürlüğü’nde posta ayrım ve dağıtım hizmetlerinde çalıştırılmak üzere uzun yıllar personel ataması yapılamaması, emeklilik, ölüm ve istifa, nakil gibi sebeplerle boşalan kadroların yerine yeni alımın yapılmaması nedeniyle ve PTT’nin kargo hizmetine başlamasından dolayı, posta tekeli dışında kalan gönderilerin ayrım ve dağıtım hizmetlerinin ihale yoluyla firmalara yaptırılması kapsamında görev yapan personel olduğu bilinmektedir. Kamuda pek çok alanda taşeron işçiliğinin eşit işe, eşit ücret, gibi temel özlük hakları başta olmak üzere pek çok yönden sorunlu bir yapı teşkil ettiği bilinmektedir.

Öte yandan taşeron işçilerin PTT-Sen ve PTT Kargo-Sen adı altında sendikalaşması nedeniyle taşeron firmaların KOD-29 gerekçesiyle sendika yöneticisi ve/veya üyesi olan işçilerin işine son verdiği de yine basına yansıyan haberler arasında yer almaktadır.

Bu kapsamda;

  • PTT Genel Müdürlüğüne bağlı olarak dağıtıcı, memur, teknik personel, taşeron işçi ve 399 sayılı KHK 1 sayılı cetvele tabi olarak çalışan personel sayısı kaçtır?
  • PTT Genel Müdürlüğüne bağlı birimlerde/ünitelerde ve/veya işyerlerinde iller bazında taşeron firmalara bağlı çalışan sayısı kaçtır?
  • İller bazında hangi firmalarla kaç yıl süreli anlaşmalar yapılmıştır?
  • PTT Genel Müdürlüğünün hizmet alımı yaptığı firmalar tarafından sendikal faaliyette bulunan ve PTT-Sen ile PTT Kargo-Sen’e üye olup da KOD-29 gerekçesiyle işten çıkartılan işçi sayısı kaçtır? Bu konuya ilişkin olarak açılan dava sayısı kaçtır? İşe iade edilen işçi sayısı kaçtır?
  • Taşeron firmaların çalışanların özlük haklarını zarara uğratacak şekilde sözleşmeleri 11 aylık yaptığı, ayrıca şirket unvanlarını değiştirdiği iddiaları PTT Genel Müdürlüğünce incelenmiş midir? İhale şartnamesinde bu gibi kötüye kullanımı önlemek için düzenleme öngörülmüş müdür?
  • Taşeron işçilerin kadroya alınmasına yönelik çalışma yapılmakta mıdır? Böyle bir çalışma varsa ne zaman kadro alımı gerçekleşecektir?

 

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.