Paylaş

Bu yıl 4.’sü düzenlenen İzmit Uluslararası Kısa Film Festivali’nde ulusal belgesel kategorisinde birinciliği göğüsleyen film Oyuncakçı- Saklı Yadigârlar oldu.

Yağmur Kartal Karakuş’un yönettiği, Latrak Film ve Karakuş Film yapımı olan Oyuncakçı- Saklı Yadigârlar, 4. İzmit Uluslararası Kısa Film Festivali’nde Ulusal Belgesel kategorisinde birinci oldu. Art Nikomedya Kültür Derneği tarafından düzenlenen festivaldeki filmler alanında yetkin yerli ve yabancı 14 jüri tarafından seçildi.   150 film arasından finale kalan Oyuncakçı Saklı Yadigârlar filminin yönetmeni Kartal, büyük ödüle görüldü. Kartal, ödül törenine video konferans yoluyla bağlandı.

İZMİT’İN MESLEKİ HAYATIMA KATKILARI BÜYÜK

Kocaeli Üniversitesi mezunu olan Yağmur Kartal, İzmit’in mesleki hayatına katkılarının büyük olduğunu belirterek, “İzmit Uluslararası Kısa Film Festivali uzun süredir takip ettiğim ve içinde bulunmayı çok istediğimiz bir festivaldi. Festivalin jürisi gerçekten çok kıymetli insanlardan oluşuyor ve kademeli olarak birçok uluslararası alanında yetkin kişilerce değerlendirme yapılıyor. Festival zaten bu açıdan son derece şeffaf. Bu sebeple onların bizi en iyi belgesel ödülüne layık görmesi bizim için olağanüstü bir mutluluk yarattı. Ben Kocaeli Üniversitesi mezunuyum. Sinema hayatım şekillenirken üniversite hocalarımın ve İzmit’te yaşadığım zamanların mesleki hayatıma büyük katkıları oldu. Bu sebeple bu ödül benim için ayrıca özel bir anlam kazanıyor. Bu süreçte her daim yanımda olan eşime, aileme, dostlarıma ve benden desteğini, inancını eksik etmeyen tüm hocalarıma emekleri için müteşekkirim. Festivalde emeği geçen herkese kendi adıma ve tüm ekibim adına çok teşekkür ederim” dedi.

2020’NİN EN ÖDÜLLÜ FİLMİ

Festival yolculuğuna devam eden stop-motion animasyon film, toplamda 17 ülkede gösterildi. 2021 yılı itibariyle katıldığı 30 festivalden 11 ödülle döndü. Film 2020 Film Festivalleri araştırmasına da konu olarak “2020’de Türkiye’nin En Ödüllü Belgesel Filmi” oldu. Film,  2020’de çizdiği başarı grafiğini 2021 yılında da yükseltmeye devam ediyor. Çocukluk günlerine götüren ezgileriyle dikkat çeken film, izleyiciyi zamanda fantastik bir yolculuğa çıkarıyor. 1940’lardan günümüze İstanbul panoramasını yansıtan film, bir oyuncağın gözünden Sabahattin Parlar’ı anlatıyor. Film aynı zamanda Türkiye’de oyuncak tarihine değinen ilk film olma özelliği taşıyor.

SUNAY AKIN VE HAKAN ALTINER DE KONUK OLDU

Stop-motion animasyon belgesel olan filmde yaklaşık 7 bin fotoğraf karesi kullanıldı. Filmin bütün stop-motion animasyonları yönetmen Kartal tarafından tasarlandı. Jenerik ve filmde kullanılan tüm müzikler 1 yıllık hummalı bir çalışmanın ürünü olarak Aykut Kırşan ve Egecan İnce tarafından bestelendi.  Animasyonlar ve röportajlardan oluşan belgesele ünlü müzeci ve şair Sunay Akın ile ünlü tiyatro yönetmeni ve oyuncu olan Hakan Altıner de konuk oldu.

ELEKTRİK TELLERİNE CAN VEREN ADAMIN ÖYKÜSÜ

Belgesel, Avşa Adası’nda yaşayan elektrik ustası Sabahattin Parlar’ın hayat öyküsü etrafında şekilleniyor. Çocukluk yaşlarından itibaren sanata ilgisi olan ancak geçim sıkıntısı nedeniyle elektrik ustası olan Parlar, yıllar geçse de bu ilgisini içinden atamaz. Elektrik tellerinden oyuncak figürler tasarlayan Parlar, bu el işlerini 70’li ve 80’li yılların Kapalıçarşısı’nda satıp dönemin basını tarafından ‘Elektrik tellerine can veren adam” olarak yazılır. Ancak yıllar içinde elektrik tellerine can veren adam unutulmuş ve gazete kupürlerinde kalmıştır.

YAĞMUR KARTAL KİMDİR?

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Sinema ile haşır neşir olmaya 14 yaşındayken gittiği Kadıköy Güzel Sanatlar Lisesi, Sinema Televizyon bölümünde başladı. Kocaeli Üniversitesi’nde sinema öğrenimini ve yüksek lisans öğrenimini tamamladıktan sonra Soluk adlı distopik kısa filmi ile yurt dışında birçok ülkede festivallerde başarı elde etti. Oyuncakçı Saklı Yadigarlar isimli orta metraj stop-motion animasyonlu belgesel filmini yönetti. Çeşitli sitelerde film kritikleri ve analizleri yazmasının yanı sıra aktif olarak sektörde görsel efekt, kurgu, animasyon işleri yapmaya devam etmektedir.

FİLM EKİBİ

Yazan ve Yöneten: Yağmur Kartal, Anlatanlar: Sabahattin Parlar, Sunay Akın, Hakan Altıner, Akgül Parlar, Vildan Baydar, Mehmet Emin Avşaroğlu, Yardımcı Yapımcı: Cüneyt Karakuş, Görüntü Yönetmeni: Yağmur Kartal, Cem Sarp, Işık Şefi: Gizem Coşkun, Sanat Yönetmeni: Çiğdem Şimşirli, Kurgu ve Görsel Efekt: Yağmur Kartal, Egemen Çetinkaya, Stop Motion Animasyonlar: Yağmur Kartal, Ses: Gizem Coşkun, Seslendiren: Cüneyt Karakuş, Müzik Aranjmanı: Aykut Kırşan, Egecan İnce, Ses Kurgusu: Yağmur Kartal, Mix & Mastering: Egecan İnce, Afiş Tasarımı: İrem Badazlı, Makyaj: Vildan Baydar, İletişim Sorumlusu: Çağla Daşcı, Ulaşım: Ali Erel, Çeviri: Seçil Yozgat.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.