Paylaş

 

Gölcük Belediyesi tarafından yapımı süren Sultan Baba Mescidi, huzur veren bir ibadethâne olmanın yanında; Gölcük’ün adını sanat tarihine yazdıracak.

Gölcük Belediyesi tarafından Örcün Sultan Baba Türbesi yakınındaki Hattat Ali Vasfi İzmidî Hüsn-i Hat Müzesi ile piknik alanı arasındaki yerde inşa edilen Sultan Baba Mescidi ilçenin sembol eserlerinden biri olacak. Çok sayıda akademisyen ve sanatçının verdikleri destekle yapımı devam eden Sultan Baba Mescidi; cesametiyle ters orantılı olarak, sanat tarihine adını yazdırmaya aday büyük bir eser olarak tamamlanma aşamasına geliyor.

HUZUR VEREN BİR MEKAN, ÖZGÜN YAPISIYLA MERAK UYANDIRAN BİR ESER

Taş, ahşap oyma, cam altı sanatı, hüsn-i hat gibi çok sayıda sanatı barındıran, Sultan Baba Türbesi’nin altında, Ali Vasfi İzmidî Hüsn-i Hat Müzesi’nin yanında yer alan mescit, haziran ayında ibadete açılacak. Sultan Baba Mesciti; huzur veren, manevî atmosferi olan bir mekanda yer almanın yanında, Gölcük’ün adını sanat tarihine yazdıracak.

KUR’AN-I KERİM’DE ADI GEÇEN BİTKİLER

Camilerde genelde, seramik üzerinde iç cephede ve minber çevresinde yer alan çiçek motiflerinin aksine; Kur’an’da bahsi geçen 17 meyve ve bitkinin, çiçekleri ve yaprak motifleri Sultan Baba Mescidi’nin ahşap pencerelerin camlarında yer alacak. Motifler; hem içeriden hem de dışarıdan aynı şekilde, çift yönlü olarak görülebilen, kırılmaz ve fırınlanmış camların içinde yer alacak. Cam altı sanatçısı İbrahim Boz tarafından Bartın’da yapılan bitki oluşan eserler, kısa bir süre sonra mescidin pencerelerini süsleyecek.

KÂBE ÖRTÜSÜ SERAMİK SANAT ESERİ İÇİNDE SERGİLENECEK

Her detayı ile ziyaretçilerini etkileyecek mescitte, Mustafa Özsoy tarafından hediye edilen Kâbe örtüsü de yer alacak. 19 santim çapındaki Kâbe örtüsü, mücevher sanatçısı Kocaeli Üniversitesi Ali Özbay Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlileri Adil Saraçoğlu ve seramik sanatçısı Öğr. Gör. Hakan Öcel tarafından birlikte imal edilen ve Kâbe’ye giden yolların sembolize edildiği seramik eser içinde sergilenecek. Eserde; Kâbe örtüsünün çevresinde yer alan, Kâbe-i Muazzama ile ilgili Al-i İmran Süresi 96. ayeti de, hüsn-i hat sanatçısı Mahmut Şahin tarafından yazıldı. Seramik üzerindeki oyulan yazılar, içi metal malzeme ile doldurulacak.

KİTÂBELERİ VE ESMA-ÜL HÜSNA HATLARI ÜNLÜ HÜSN-İ HAT SANATÇISI YAZDI

Zemin kat giriş kapısının üzerinde, mescidin adının yazılı olduğu kitâbe ve üst kat giriş kapısının üzerindeki mescitlerin imarı hakkındaki Tevbe Süresi 18. ayetin yer aldığı mermer kitâbe de ünlü hüsn-i hat sanatçısı Mahmut Şahin tarafından yazıldı. Esma-ül Hüsna’nın yazıldığı hüsn-i hatların kalem işçiliği ise nakkaş ve kalemkâr sanatçısı Mahmut Emekli tarafından devam ediyor.

 

MESCİDİN KAPILARI AHŞAP OYMA

Örcün Sultan Baba Mescidi’nin 5 cm kalınlığındaki 2 ağaç kapısının oyma deseni, en az 200 yıllık Saraylı Köyü Camii kapısıyla benzer motiflerle İstanbul’da yapıldı. Zemine katların şadırvan olarak düzenlendiği tarihî örneklerinin aksine; Nevşehir Taşı kullanılan Sultan Baba Mesciti’nde, her iki kat, kadın ve erkek için ayrı ayrı ibadet alanı olarak planlandı.

MESCİT 2 KATLI VE HER KATIN ZEMİN KOTUNDA GİRİŞ KAPISI BULUNUYOR

İki katlı mescitte, kot farkından faydalanılarak oluşturulan kadın ve erkekler için ayrı giriş kapısı bulunuyor. Köşk mescitlerdeki gibi merdiven ile üst kata çıkılması yerine; mescitin üst katına da, kot sayesinde zeminden giriliyor. Mescidin üst katın zemini ise sapelli ağacından 20 santimlik kirişler üzerine kaplanan 4 santimlik sapelli döşeme tahtasından yapıldı.

MESCİT KURUL TARAFINDAN ONAYLANAN PROJEYE UYGUN OLARAK YAPILIYOR

Sultan Baba Mescidi, Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından, 21.09.2021 tarihli, 5377 nolu kararla onaylanan projeye uygun olarak inşa ediliyor.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.