Paylaş

Yaz aylarının, sıcak havaların gelmesiyle birlikte doğal olarak ve tabii hakkımız olarak kendimizi doğaya vererek zihnen ve ruhen dinlenmek isteriz.

Doğada gezmenin insanoğluna büyük faydaları vardır. Özellikle yeşile ve maviye bakmanın insana faydalı olduğunu uzmanlar bildirmektedir. Öyle ki insanın zihnini dinlendirir, yaratıcı yönünü geliştirir, temiz hava almak insanın yaşam kalitesini yükseltir.

Belli bir oranda güneş ışınlarından fayda sağlamak kas-iskelet sistemi hastalıklarına, bazı kanser türlerinin azalmasına yardımcı olduğunu Dünya Sağlık Örgütü yaptığı araştırma ile kanıtladı.

Doğada yürüyüş yaparak kan dolaşımını artırmak suretiyle kan damarlarının daralmasını engeller, kasları güçlendirir. Nabzı azaltır ve kan basıncını düzenler. Sindirimi kolaylaştırır.

Kısaca doğada olmak, doğada yürümek, doğayı seyretmek insanoğluna büyük faydalar sağlar. Bunun için mutlaka doğada olmalı, doğanın güzelliklerinden faydalanmalıyız.

Ancak doğada gezerken, doğanın güzelliklerinden faydalanmaya çalışırken doğayı kirletmemeye özen göstermeli ve doğaya zarar verebilecek davranışlardan kaçınmalıyız.

Doğanın kirlenmesi ve doğaya zarar verilmesi sonucu hem biz insanlar, hem de diğer canlılar büyük zararlar görürüz.

İnsanların dikkatsizliği, umursamamazlığı nedeniyle bir çok kez bizler için çok kıymetli bir oksijen deposu olan ormanlarımız yanmış, içerisinde de bir çok canlı zarar görmüştür.

Toplum olarak çevre temizliğine, doğayı korumaya özen göstermeliyiz. Partiler, dernekler vs. Tüm kuruluşlar üyelerini çevre temizliği konusunda bilinçlendirmelidir. Bizler de gelecek nesillere örnek olarak, onlara da bu bilinci aşılamalıyız.

Pikniğe, gezmeye gittiğimiz zaman çöplerimizi toplayalım. Ateş yaktığımız zaman iyice söndüğünden emin olalım. Ağaçlara zarar vermemeye çalışalım. Hatta ağaç ekimine önem verelim. Rahmetli Kemal Sunal’ın filmindeki gibi hepimiz evimizin, binamızın, iş yerimizin önünü ve etrafını temiz olmasını sağlayalım. Bundan bir şey kaybetmez aksine fayda görürüz. Böylece temiz bir çevreye, temiz bir doğaya sahip olabiliriz.

Zira Cenabı Allah ‘ ta bizlere temizliği, temiz olmayı emretmiştir. Peygamber Efendimiz de bizlere fidan, ağaç ekmemizi tavsiye etmiştir.

Sonuç olarak temiz bir çevre için, temiz bir doğa için, temiz bir dünya için hep birlikte topluca mücadele edelim. Geleceğe temiz ve emin adımlarla yürüyelim.

TEŞEKKÜR EDERIM

        Geçtiğimiz hafta Kocaeli Kongre Merkezi’nde Kocaeli Erzurum Dernekleri Federasyonu (KEDFE) nun düzenlemiş olduğu, Erzurum Tanıtım Günlerine katılarak ; Erzurum ilimizi tanımaya çalıştık, lezzetlerinden tattık, kıtlama şeker ile çayını içtik, değerli halk ozanlarının ve şairlerin eserlerini dinleyerek geride güzel hatıralar bıraktık.

Bu güzel organizasyonu yapan başta KEDFE Başkanı Tekin Dursun Beye ve tüm Erzurum Derneklerimizi tebrik ederim. İlgi alakalarından ötürü Erzurumlu hemşehrilerimizin her birine ayrı ayrı çok teşekkür ederim.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.