Paylaş

Kayıp Şehir Nikomedia’nın renkli rölyefleri ilk kez gün yüzüne çıkıyor

İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’in öncülüğüyle kurulan Nikomedia Kazıları İzmit Kültür, Sanat ve Eğitim Vakfı Lansmanı ile “Kayıp Roma Başkenti Nikomedia’nın Renkli Rölyefleri” adlı kitabın tanıtımı 10 Haziran’da Kocaeli Arkeoloji Müzesi’nde yapılacak. Programda Nikomedia’nın renkli rölyefleri ilk kez görücüye çıkacak

Kayıp Şehir Nikomedia’yı dünya mirasına kazandırmak üzere ilk adımı atan ve 2022’yi Nikomedia Yılı ilan eden İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’in öncülüğüyle başlayan çalışmalar sonucunda Nikomedia Kazıları İzmit Kültür, Sanat ve Eğitim Vakfı’nın resmi tescili 21 Nisan 2022 tarihinde gerçekleşti. Antik adı ile Nikomedia’da bağımsız, kurumsal ve tek bir çatı altında çalışmak üzere kurulan vakfın lansmanı 10 Haziran Cuma günü saat 18.00’de Kocaeli Arkeoloji Müzesi Bahçesi’nde (Eski tren garı) gerçekleşecek.

KİTAP TANITIMI DA YAPILACAK

Kentin sosyal, ekonomik ve kültürel zenginliğinin duyurulması, Antik Nikomedia arkeolojik kazılarının desteklenmesi, Nikomedia antik mirasının UNESCO Dünya Tarihi Miras Listesinde yer alabilmesini ideal edinen ve tüm misyonu gelecek kuşaklara aktaracak vakfın tanıtımının yanı sıra Doç. Dr. Tuna Şare Ağtürk’ün hazırladığı “Kayıp Roma Başkenti Nikomedia’nın Renkli Rölyefleri” adlı kitabın tanıtımı da gerçekleşecek.

BİR TARİHİ ORTAYA ÇIKARACAK

İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’in girişimleriyle Büyük Roma İmparatorluğu’na 46 yıl başkentlik yapmış, üç bin yıllık geçmişiyle derin bir tarih barındıran Kayıp Şehir Nikomedia’yı gün yüzüne çıkaracak protokol geçtiğimiz yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü, İzmit Belediyesi ve Kocaeli Müze Müdürlüğü ortaklığında görkemli bir törenle imzalanmıştı. Kazı çalışmaları ile görkemli yapılarından sıkça bahsedilen Kayıp Şehir Nikomedia’nın kentin kültür hazinesine kazandırılarak, İzmit’in bir kültür ve turizm şehri olması, turizm gelirlerini arttırması ve en önemlisi bir tarihi ortaya çıkarması hedefleniyor.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.