Paylaş

Darıca Belediyesi CHP Grup Sözcüsü Özkan Sarıtoprak, Darıca Belediyesi’nin 2022 yılı bütçesini değerlendirdiği toplantıda, “Bu bütçe Darıca’ya ihanet bütçesidir. Biz bunu kabul etmiyoruz” dedi.

CHP Darıca İlçe Başkanı Gökhan Aktaş ve Darıca Belediyesi CHP Meclis Üyeleri, ilçe binasında bir basın toplantısı düzenledi. 2022 yılı bütçesinin ve belediyenin çalışmalarının değerlendirildiği toplantının açılış konuşmasını CHP Darıca İlçe Başkanı Gökhan Aktaş yaptı. Aktaş, “CHP grubu olarak 2019 Mart yerel seçimlerinden bu yana Darıca halkı için olumlu olan her meclis kararına ‘evet’ demiş bir grubuz. Fakat Belediye Başkanı ve grubu ile karşı düşüncede olduğumuz birçok konu oluyor. Amacımız, Darıca halkının daha yaşanabilir Darıca’da yaşamını sürdürebilmesi ve sorunlardan uzak tutulabilmesidir. Darıca Belediyesi’nin Haziran ayı bütçesinde ek bütçesi konuşuldu. 2021 yıl içerisinde Darıca Belediyesi’nin hazırlamış olduğu bütçenin yılsonuna yakın bir tarihte 21 Milyon TL arttırılması, o dönemde bir şeylerin işaretiydi. Darıca Belediyesi’nde biz meclise girmeden gelir gider kalemleri bir haftada üç kez değiştirildi. Onların belirlemiş olduğu gider kalemlerinin tutmayacağını, yüzde 81 sapma yaşandığını göreceğiz. Gerçeği net bir şekilde önünüze almazsanız başarılı olamazsınız. Hazırladıkları bütçeye kendileri dahi inanmıyor. 283 Milyon TL hazırlamış oldukları bütçeyi 229 Milyon TL(yüzde 81) ek ilave istiyorlar. Bunun Kocaeli’de örneği yok. Gelir kalemleri tahsilden yoksun gördüğümüz için bu olayın içinde olmayarak hayır dedik. Emek Mahallesi 256 Evler’de Kentsel Dönüşüm gerçekleşti. Yapılan iyi şeylere hiçbir zaman karşı gelmedik. Vatandaş ile inşaat firması arasında ne tür bir teknik iş sözleşmesi var? Bundan kimsenin haberi yok. Orada oturan ve oturacak olan yurttaşlar, dairelerin hiçbirisinde teknik alanda yeterlilik olmadığını söylediler. Duy’a kadar takılmaktan kaçınılmış. Müteahhite yüzde 50-60’ın üzerinde kar payı verip, vatandaşı borçlandırdığınızı biliyoruz. Darıca Belediyesi’nin, belediye çalışanları başta olmak üzere tüm çalışanlarının açılışa götürüldüğünü tespit ettik. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Binali Yıldırım’ı Darıca’ya getirmelerine rağmen umduklarını bulamadılar. Bu durum gösterdik ki, Ak Parti artık istediği sonucu elde edemeyecek” dedi.

BELEDİYE BÜTÇESİ 5. AYDA YÜZDE 82 AÇIK VERDİ

CHP Darıca İlçe Başkanı Gökhan Aktaş’ın ardından konuşan Darıca Belediyesi CHP Meclis Üyesi Şadi Güven konuştu. Güven, “Darıca Belediyesi gelir ek bütçesinin gerçekleşmekten uzak olduğu, buna istinaden gider bütçesinin gerçekleşemeyeceğini düşündük. Bütçenin tutmayacağını, gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini soru önergesinde bildirmiştik. Önümüzü göremediğimiz, yarının ne olacağını bilmediğimiz, önümüzü göremediğimiz bir dönem yaşıyoruz. Belediye bütçesi 5.ayda yüzde 82 açık verdi. Bunu yıla böldüğümüzde yılsonunda yüzde 192 gibi bir sapma olacak. Darıca iyi ve güzel olsun diye elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Darıca Belediyesi sosyal tesislerinde ürün fiyatlarının yüzde 50 yükseldiğini görüyoruz. Ocak ayı ile bugün itibariyle fiyatlar arasında yüzde 100’e yakın bir fiyat artışı görülüyor. Asgari ücretle çalışan Darıca halkının yüzde 60-70’inden fazlası bu gelirle yaşıyor. Bu insanların hakkı yok mu, çocuğuna Darıca sahilde tost ısmarlamaya… Burada kar etmeyin, Darıca halkına hizmet edin diyoruz. Zarar edecek olursanız, Darıca Belediyesi’nin yıllık reklam gideri 3 Milyon TL. Bu gideri yapmazsınız, vatandaşlara katkıda bulunmuş olursunuz dedik” açıklamasında bulundu.

BECERİKSİZ YÖNETİM

Toplantıda son olarak Darıca Belediyesi CHP Grup Sözcüsü Özkan Sarıtoprak konuştu. Sarıtoprak açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “20 yıldır Darıca’yı yönetemeyen, beceriksiz bir yönetimle, nasıl bütçeyi savurduklarını dün meclis toplantısında bir kez daha gördük. 2021 yılında Darıca Belediyesi 208 Milyon 625 Bin TL para harcamıştır. Bu rakamın sadece 39 Milyon TL’si Darıca’ya yatırım olarak gerçekleşmiştir. Geriye kalan 169 Milyon 625 Bin TL ise mal hizmet alımları, faiz giderleri, personel giderleri, SGK giderleri olarak harcanmıştır. Darıca Belediyesi ‘2021 yılında başarılıyız’ dese de maalesef başarısız bir dönem geçirmiştir. Darıca Belediyesi 2021 yılında 4 Milyon 539 Bin TL sadece faiz ödemiştir. Bu faizler, önceki döneme aittir. Her seferinde Belediye Başkanı inkar ederek kendi dönemi değil, önceki yönetimin borçları olduğunu ifade etti. Bir önceki dönem Darıca’yı CHP ya da başka bir parti yönetmiyordu. Bunun yanı sıra 2021’de araç kiralama işlemlerine 12 Milyon 425 Bin TL para ödemiştir. Bizler 4 yıl boyunca defalarca mecliste gündeme getirerek talepte bulunduk. Darıca’daki tüm birim müdürlerimizin ve iş makinesi araçlarını satın alalım dedik. Kirayı vermiş olduğunuz rakamlarla biz bunu amorti edip satın alabiliyoruz. Fakat bunu kabul etmediler. Darıca’da 10 bin 260 tane Darıca Belediyesi’ne vergisinden dolayı borçlanmış kişiyi belediye icraya vermiş. Toplam 26 Milyon 664 Bin TL’lik icra dosyası var. Bu kadar geçim sıkıntısı varken, 2022 yılında Ak Parti meclis üyeleri ile beraber komisyonda günlerce enerji sarf ettik. Biz bütçeye ret verdik. Belediye, esnafa yüzde 36 zam yaptı. Biz buna siyasi eşkıyalık dedik. Bizi dinlemediler oy çokluğu ile meclisten geçti. Bu bütçe Darıca’ya ihanet bütçesidir. Biz bunu kabul etmiyoruz. 4 yıldır yapmış olduğunuz 9 Milyon TL’lik bütçe var. 2022 yılında 513 Milyon TL’yi nereye harcıyorsunuz? Hangi şekilde harcıyorsunuz? Belediye önündeki LED TV’de sunumunuzu gerçekleştirin, Darıca halkın paralarının nerelere gittiğini öğrensin. Pandemi döneminde Darıca’da 62 tane dernek var. Üç aylık kira yardımı yapılsın dedik, yapılmadı. Esnaflara yardımda bulunduk dedik, yapmadılar. Alnımız açık, başımız dik şekilde meclis üyeliği görevimizi 4 yıldır sürdürüyoruz. Hiçbir pis işe bulaşmadık şükürler olsun. Milletimizin bize vermiş olduğu güvenle alnımızın akıyla buraya kadar geldik. Darıca 20 yıldır yönetilmiyor, savruluyor. Yapılan yanlışlara dur demek için gece gündüz tüm ekibimizle çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz.”

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.