Paylaş

İzmit Belediyesi Haziran ayı meclis toplantısında Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesine Cumhur İttifakı’nda onay çıkmaması üzerine söz olan CHP’li meclis üyesi Ünal Özmural, “İnanan insan nerede ibadethaneyi kendisine uygun görüyorsa orası ibadethanedir. Dolayısıyla burası ibadethanedir ya da değildir demek bizim hakkımız değil” dedi

Cemevlerinin diğer ibadethanelere verilen hakları eşit olarak almalarına yönelik ibadethane olarak kabul edilmesi teklifine AKP’lilerin karşı çıkmasıyla ilgili müdürlüğe iade edilmesi kararı çıkması üzerine konuşan CHP’li Meclis üyesi Ünal Özmural, “Din ve özgürlükler konusunda insanları rencide etmemeye ve bu konuyla ilgili de dikkatli olmaya gayret göstereceğim. Türkiye genelinde yaklaşık 20 milyona yakın alevi vatandaşımız var. 4 bin 500’e yakın alevi köyü, 6 bin civarında da Cemevi var. Yıllardan beri tartışılan ve yıllardan beri kangren haline gelmiş bir konunun muhatabının tabii ki Türkiye Büyük Millet Meclisi olduğu aşikar.

“ONLARCA KARAR VAR”

Fakat geçtiğimiz dönemlere baktığımız zaman, gerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine 2014’te, 2018’de, 2019’da hükümetin taahhüt verdiği bir durum var. Geldiğimiz nokta itibariyle maalesef bu bir türlü aşılamadı. 1 Haziran 2021 tarihinde de yeni bir yol haritası belirlenmesi için karar çıktı. 2019’da alınan kararda 15 Temmuz bahane edildi ve yine ertelendi. Aslında yapılmak istenen şu; Ülkeyi yöneten insanların aslında sorumluluk alması gerektiğidir. Hem Avrupa Mahkemeleri huzurunda hem de kendi iç hukukumuzda onlarca karar var.

“İADEYİ RET OLARAK ALGILIYORUM”

Hukuk bu işin siyasilerin işi olmadığını söylüyor. Bu iş inanç sahiplerinin işi yani inanan insan nerede ibadethaneyi kendisine uygun görüyorsa orası ibadethanedir. Mantık buna göre kurulmuştur. Dolayısıyla burası ibadethanedir ya da değildir demek bizim hakkımız değil. Bunun böyle değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Burada müdürlüğe iadeyi de ret olarak algılıyorum” dedi.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.