Paylaş

İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, kiralık araçlar yerine hizmet araçlarının satın almasına direnç gösteren Cumhur İttifakı’nın süreci sabote etme girişimlerine yönelik bugün yaptığı basın açıklamasında, “2 yıl önce zorlaya zorlaya alabildiğimiz 27 milyonla 71 araç aldık, AKP’li Gebze Belediyesi 43 aracı 67 milyona kiraladı. Siz hala neyin peşindesiniz?” dedi

İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet Belediye bünyesindeki kiralık araçların yerine daha ekonomik olacağı ortada olan araçların satın alınması ve oluşturulmak istenen polemiklere karşı doğru bilgi akışı sağlamak amacıyla belediye makam toplantı salonunda basın toplantısı düzenledi. Başkan Hürriyet basın toplantısında yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı; “2 yıl  önce dedik ki kamuda ve belediyelerde en büyük gider kalemleri araç kiralamaları. Oturduk hesap yaptık, aylarca çalıştık. Kiralama mı? Satın alma mı? diye düşündük. O dönemde ekonomi bu kadar dalgalı değildi. Dolar bu kadar fırlamamıştı, enflasyon alıp başını gitmemişti. O dönemlerde bile gerçekten kiralama yerine satın almanın çok daha uygun, çok daha kamu lehine olduğunu gördük.

“LAF KALABALIĞI YAPTILAR”

2 yıl önce AKP’li meclis üyeleri, ‘Hayır, kiralama daha doğru, satın alma doğru değil. Bu hesaplar yanlış. Biz bunu onaylamıyoruz’ dediler ve reddettiler. Sonrasında veto ettik. Biz hesaplarımızda, amacımızda kararlıydık. Biz bu hizmet araçlarını satın almak istiyoruz. Bunun kamunun menfaatine olduğunu düşünüyoruz. O yüzden veto ederek bir daha 55 milyon liralık krediyi meclise getirdik. Bu taleplerimiz yine komisyona indi. Tartışıldı, tartışıldı, tartışıldı. Aynen dünkü tartışma gibi ‘O hesabı yanlış yaptınız. Buradaki veriyi yanlış kullandınız. Burada doğru düşünmüyorsunuz. Buradaki öngörünüz yanlış’ diyerek bir sürü laf kalabalığı yaptılar.

“GEBZE BELEDİYESİ 43 ARACI 67 MİLYONA KİRALADI”

En sonunda yine çeşitli bahanelerle ‘Kredi kabiliyetiniz yetmiyor.  Bütçeniz yok. Yok bakanlık, yok meclisten ancak bu kadar tutar çıkar’ diyerek 55 milyon lira kredi yine verilmedi. 27 milyon kredi yetkisi verildi. Biz de o rakam üzerinden birçok aracımızı satın aldık. 27 milyon liraya 71 tane aracı satın alırken, aynı tarihlerde Gebze Belediyesi 43 tane aracı 67 milyon liraya kiraladı. Aynı temizlik araçları. Birbirine benzer temizlik araçları. İlçe ölçeğimiz aynı. Bu rakamlar bile doğru karar verdiğimizi gösteriyor.

“27 MİLYONA 71 TANE ARAÇ ALDIK”

Biz 27 milyona 71 tane kamyonu, iş makinesini satın alırken diğer belediye 43 tane temizlik araçları ve hizmet araçları adı altında 67 milyona kiralama yaptı. Buradan bile başka hiçbir detaya girmeden ne kadar doğru karar verdiğimizi, ne kadar kamunun lehine karar verdiğimizi görüyoruz. Keşke o dönem 55 milyon kredi bize verilseydi de bütün araçlarımızı satın alsaydık, bugün hiçbir kiralama yapmasaydık. Ama ne yazık ki 27 milyona alabildiğimiz aracı aldık, geri kalanını kiralamaya devam ettik.

RAKAMLARDAN BAHSETTİ

27 milyon lira aldığımız 71 araç için 3 yıl geri ödemeli kredi çektik. Bu kredinin faizi o dönemde 4 milyon 385 bindi. 31 milyon 508 bin lira bu 71 aracın toplam maliyeti oldu.  3 yıldır da sabit bir şekilde aylık 934 bin lira para ödüyoruz. 1 milyon bile değil. Bu tutar değişmiyor, risk yok. Fiyatların artmasından etkilenmiyor. Mart 2023 itibariyle bu kredimiz bitmiş olacak. 27 milyon liraya satın aldığımız araçlar tamamen kamunun malı. Bugün bu araçları satın alsak değeri en az 80 milyon lira.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.