Paylaş

CHP Parti Meclisi Üyesi, Kocaeli Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Tahsin Tarhan, Endüstri Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına dair Kanun Teklifinin Komisyon görüşmelerinde “CHP Grubu olarak, bedeli hazine tarafından ödenen kamuya ait arazilerin yatırım adı altında firmalara devredilmesine karşıyız” dedi. 

Tarhan, “İktidarın son dönemde Meclise sunduğu her teklifte kendilerine yakın olan şirketlere teşvik adı altında rant sağlanmaya çalışıldığını görüyoruz. Bundan birkaç ay önce iktidar limanların tahsis sürelerini ihalesiz, pazarlıksız bir şekilde Kanunla uzatırken, şimdi endüstri bölgelerinde de 49 yıl süreyle kullanma hakkı devredilmiş taşınmaz ve tesislerin mülkiyet devrinin önü kanunla açılıyor. Üstelik bu şirketlere talepleri halinde bir 49 yıl daha uzatma imkanı tanınmışken, bu hak da gözardı edilip tamamen devri hedefliyorlar.” diyerek Kanun teklifinin sanayicinin temel sorunları olan hammadde fiyatlarını düşürecek bir tedbir, ya da personel maliyetlerinin yükünü azaltacak bir teşviki veya taşımacılıkta akaryakıta ÖTV indirimi düzenlemesine veya navlun bedellerine dair bir desteği de kapsamadığını belirtti. 

“Yandaşların ekonomisini şahlandıracak, adrese teslim bir düzenleme yapıyorsunuz”

Teklifin ana hususlarının karma ve ihtisas endüstri bölgeleri ile muhtelif yatırım yerlerinin endüstri bölgesi çatısı altında toplamak, ÇED raporlarına dair düzenlemeleri kaldırarak genel hükümlere göre ÇED raporu almak ve endüstri bölgelerinde mülkiyet devrine imkân sağlamaktan ibaret olduğunu söyleyen Tarhan, “Kanunun gerekçesi dahi aslında yandaş şirketlerin kanuna aykırı taleplerine mevzuatı uydurma çabasının itirafı gibi. Bu düzenlemelere neden ihtiyaç duyulduğunu soruyoruz. Aldığımız cevap, firmalar talep ediyor. Herkese göre bir Kanun yapılan bir düzene geçildi. Bu da hukuk devletinde kanuni belirlilik ve öngörülebilirlik ilkelerini sakatlıyor.” dedi.

Kamuya ait tesisleri özelleştirip bir de üstüne taşınmazlarının mülkiyetinin de devrini içeren bu düzenlemede iktidara yakınlığı ile tanınan şirketlere on binlerce metrekarelik alanları teşvik ve destek adı altında devir öngörülüyor. Bu yatırımcıya teşvik değil kıyaktır. İktidarın hedefi bu kıyağı yandaşı olarak tanımladığı tüm bu firmalara sağlamak” diyen Tarhan, yatırımcının yatırım yapması ve ekonomiye yaptığı yatırımlarla katkı sağlamasının gerektiğinin, düzenlemeyle ülke ekonomisinin değil, yandaşın ekonomisinin şahlanacağının altını çizdi. Tarhan, daha önce benzer şekilde devir yapılan BMC fabrikasını yatırımcı adı altında alan firmanın bu taşınmaz ve tesisi üzerine kâr da ekleyerek sattığını hatırlattı ve yatırımcının emlakçılığa teşvik edildiğini söyledi.

“Önce endüstri bölgesi ilan edilen yerlerin şimdi mülkiyetleri devrediliyor.”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine kadar sadece 1 özel endüstri bölgesi varken 2018’den sonra bu sayının 15’e çıkarıldığını belirten Tarhan, “Cumhurbaşkanı yetkiyi aldıktan sonra tam 14 özel endüstri bölgesi kurulmasına onay vermiş. Bunlardan 8’inin sahibi AKP’ye yakınlığı ile tanınıyor. Bu bölgelerin bir iki istisna dışında tamamı zaten özelleştirmeyle devralınan zamanında kamuya ait tesisler. 14 bölgeden ikisi yabancılara, diğerlerinin büyük bir bölümü Albayrak, Bayraktar, Yıldırım, Cengiz ve Tekfen gibi Cumhurbaşkanının yakın çevresinden firmalara ait. Teklifle bu firmalara kamuya ait arsaların mülkiyet devri imkânı sağlanıyor. Yani kamuya ait tesisleri özelleştirip bir de üstüne taşınmazların mülkiyeti de devrediliyor.” dedi.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.