Paylaş
Gazeteciler; sosyal medyaya ve gazeteciliğe yönelik sansür yasasına karşı yarın tüm ülkede sokaklara çıkıyor. Kocaeli’de gazeteciler 21 Haziran Salı günü saat 18.00’de Uğur Mumcu Parkı’nda olacak. Gazeteciler Çarşamba günü de Ankara’da buluşacak.
“Dezenformasyonla mücadele” adı altında hazırlanıp Meclise sunulan yasa taslağı Meclis Genel Kurulunda görüşülecek. Gazeteciler ‘sansür yasası’na karşı birçok yerde sokağa çıkacak: Anayasa’ya aykırı bu tasarının geri çekilmesini istiyoruz. Susturma, korkutma, hapsetme yasasına hayır! #SansürYasasınaHayır

 

AKP ve MHP’nin “Dezenformasyonla mücadele” iddiasıyla Meclis’e gönderdiği kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi, bu hafta Meclis Genel Kurulunda görüşülecek.
“GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTİYORUZ”
Sosyal medyaya ve gazeteciliğe yönelik sansür yasasına karşı yarın (21 Haziran) gazeteciler Türkiye’nin birçok yerinde sokağa çıkacak. Çarşamba günü de Ankara’dan seslerini duyuracak olan gazeteciler ortak bir çağrı da yaptı. Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, DİSK Basın-İş Sendikası, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara), İzmir Gazeteciler Cemiyeti, KESK Haber-Sen, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Türkiye Haber Kameramanları Derneği’nin ortak yaptığı çağrıda: “Gazeteciler sosyal medya ve dezenformasyon yasasına karşı çıkıyor. Sansür yasasına karşı Salı günü birçok kentte, Çarşamba günü ise Ankara’dayız. Basın tarihimize kara bir leke olarak geçecek bu yasanın geri çekilmesini istiyoruz” ifadeleri kullanıldı. Kocaeli’de gazeteciler 21 Haziran Salı günü saat 18.00’de Uğur Mumcu Parkı’nda olacak.
KANUN TEKLİFİ KABUL EDİLİRSE NE OLACAK?
40 maddeden oluşan teklifin yasalaşması durumunda, Türk Ceza Kanunu’nun 217. maddesine “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu eklenecek. Maddeye göre “Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis” cezasıyla cezalandırılacak. Teklifte ayrıca “suçun failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde verilen ceza yarı oranında artırılacak.” ifadesi de yer alıyor.
İnternet haber siteleri de Basın Kanunu kapsamına alınarak, ‘süreli yayın’ kategorisinde kabul edilecek. Böylece haber siteleri savcıların yanı sıra Basın İlan Kurumunun da denetimine tabi olacak. Basın İlan Kurumundan respmi ilan alabilecek olan haber siteleri, gazetelerde olduğu haberlerin nedeniyle BİK tarafından denetlenecekleri için haberleri üzerinden ilan cezası da alabilecekler. Haber siteleri yayımladıkları içerikleri 2 yıl boyunca muhafaza etmek zorunda olacaklar.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.