Paylaş

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle mesaj yayınlayan İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, “Türk sularındaki zaferimiz Kabotaj, tam bağımsızlığımızı sağladı” dedi

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet mesaj yayınladı. Kabotaj hakkının tam bağımsızlık için çok önemli olduğunun altını çizen Hürriyet, “Lozan Barış Antlaşması ile yabancı devletlere tanınan kabotaj ayrıcalığının kaldırılmasına kadar denizlerimizden ve akarsularımızdan başka ülkeler yararlanıyordu. Ancak tam bağımsızlık ateşi tüm Türk sularında kırmızı çizgimiz olan kabotaj hakkımızı geri almamızı zaruri kıldı” dedi.

1926’DA YASALAŞTI

Lozan ile kabotaj hakkının geri alınması, ardından başlayan taşımacılık ve işletmecilikle ilgili hazırlıklarının tamamlanmasıyla 20 Nisan 1926’da kabul edilen Kabotaj Kanunu’nun 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe girdiğini hatırlatan başkan Hürriyet şu sözleri kaydetti: “Kabotaj Kanunu ile tüm denizlerimizde, akarsularımızla, boğazlarımızda, limanlarımızda, körfez ve koylarımızda deniz araçları bulundurma, yolcu ve yük taşıma hakkı yeniden vatandaşlarımıza verildi. Denizcilikle ilgili tüm meslekleri vatandaşlarımızın yapması da serbest bırakıldı.

SAYGIYLA ANIYORUM

Milli Mücadele döneminden büyük zaferle çıkan, fakirliğe rağmen karakterinden ödün vermeyen halkın taşıdığı bağımsızlık ruhu önce kabotaj hakkını, sonra da geleceğin Türkiye’sine dair inançların kuvvetlenmesini beraberinde getirdi. Denizcilikte gelişmemizin en büyük adımı olan bu kıymetli günü bize kazandıran başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, dava arkadaşlarını ve ebediyete intikal eden tüm denizcilerimizi saygı ve minnetle anıyor, halkımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyorum.”

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.