Paylaş

İYİ Parti Kocaeli İl Teşiklatı Doğa ve Çevre Komisyonu hayvanları koruma kanunu, uygulamadaki eksiklikler ve çözüm önerileri ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada sokak hayvanlarının sorunları ve çözüm önerileri yer aldı.

İYİ Parti Kocaeli İl Teşiklatı Doğa ve Çevre Komisyonu hayvanları koruma kanunu, uygulamadaki eksiklikler ve çözüm önerileri ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı. Komisyon adına Dr. Abdulkadir Erbağcı imzasıyla yayınlanan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Sahipsiz ve güçten düşmüş sokak hayvanlarının rehabilite ve tedavi edilmesi görevi, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. Maddesi ile yerel yönetimlere verilmiştir.

BAKIM YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Belediyeler sahipsiz ve güçten düşmüş sokak hayvanlarını, rehabilite edilmesi, tedavi ve kısırlaştırılması amacıyla alıp, bakımevlerinde bakımlarını sağlamakla yükümlüdür. İlgili kanunun, 15. Maddesi gereğince, her ilde İl Hayvanları Koruma Kurulu, Vali’nin başkanlığında, sadece hayvanların korunması ve mevcut sorunlar ile çözümlerine yönelik olmak üzere toplanmaktadır. Aynı maddenin 1.a fıkrası gereğince, bu toplantılara; Büyükşehir Belediye Başkanı İlçe Belediye Başkanları ya da yetkilileri katılmaktadır.

HAYVANLAR NEDEN AGRESİFLEŞİYOR?

5199 Sayılı Kanun’un Uygulama Yönetmeliği’nin 21. Maddesi gereğince, bakımı tedavisi kısırlaştırılması tamamlanan hayvanlar, alındıkları yere bırakılır. Hayvanlar, hiçbir suretle ilgili belediye sınırları dışındaki bir ortama, ormanlık alana veya diğer yaban hayatı yaşam alanlarına bırakılmaz. Alışmış olduğu ortamdan başka bir yere bırakılan sokak hayvanları, sığınacağı, yemek ve su temin edebileceği yer bulmakta zorlanıp agresifleşmektedir. Ayrıca pek çoğu alışık olduğu yere geri dönmeye çalışırken, yol boyunca karşılaştığı, alan savunması yapan diğer sokak hayvanlarını da agresif hale getirmektedir. Geri dönmeye çalışırken pek çoğu ya trafik kazasında ölmektedir ya da uzun süre yiyecek bulamadığından hastalanıp ölmektedir.

ARAÇLARA TAKİP CİHAZI

Yasa koyucu, tüm bunları göz önünde bulundurarak alındıkları yere bırakılmalarını esas kılmış, ilçe sınırlarını dışına bırakılmasını da yasaklamıştır. Maalesef ilimizde, ilçe belediyelerinin bakımevinden geri aldıkları bu hayvanları kanuna muhalefet eder şekilde, başka ilçe sınırlarına bıraktıkları, hatta bu durumun ilçe belediyeleri arasında karşılıklı inatlaşmaya kadar vardığı duyumlarımız arasındadır. Tüm ilçe belediyeleri bu durumdan rahatsız olduklarını bildirmekle birlikte, kendileri de benzeri uygulamaları yapmaktan çekinmemektedirler. İlçe belediyelerinin bu amaçla tahsis edilmiş araçlarına araç takip cihazı takılarak, büyükşehir belediyeleri tarafından denetlenmesi gerekmektedir.”

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.