Paylaş

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla Bursa Gemlik’te hazineye ait arazinin TOGG’a bedelsiz devrinin önünün açılmasını “TOGG’a Bayram öncesi adeta ikramiye gibi bir kıyak” sözleriyle eleştirdi.

“Halk bayram ikramiyesi beklerken, Cumhurbaşkanında TOGG’a ikramiye gibi kıyak”

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu CHP Grup Sözcülüğünü de yürüten Tarhan, “Türkiye’nin yerli ve milli bir otomobil yapmasını biz de elbette destekliyoruz. Ancak dünya otomobil devleriyle yarış ederken görünen o ki birileri kamuya ait arazileri özel şirketlere peşkeş çekme derdine düşmüş. Bayram öncesi Cumhurbaşkanından geçim sıkıntısıyla boğuşan halkımız Bayram ikramiyesi müjdesi beklerken, Cumhurbaşkanı önceliğinin yine büyük şirketlerden yana olduğunu göstererek Çin Merkezli Farasis şirketi ve Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu ortaklığında kurulan Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojileri AŞ’ye ve TOGG’a iki ayrı arazinin bedelsiz devrinin önünü açtı.”

“Amaç üretim mi rant mı?”

Daha önce üretim teşviki altında verilen desteklerden sonra, arazinin devrinin de önünün açılmasını eleştiren Tarhan “TOGG’a üretim desteği adı altında sağlanan imkanlar zaten sınırsızdı. Burada %100 vergi indirimi; %100 yatırıma katkı oranı uygulanıyor. Yani hiçbir şekilde vergi alınmıyor. KDV ve Gümrük vergisi alınmadığı gibi, 10 yıl süresince gelir vergisi stopaj desteği uygulanacak, projede 300 nitelikli personel çalıştırılacak ve her biri için asgari ücretin aylık brüt tutarının 20 katına kadar ücretlerinin 360 milyon lirası Bütçeden ödenecek. 31 Aralık 2027 tarihine değin kullanılacak yatırım kredilerinin %80’i de bütçeden ödenecek. Bunlar da yetmedi TOGG’a alım garantisi de verilmişti. Şimdi bedelsiz arsa devrinin de önü açılıyor. Burada amaç yerli otomobili mi üretmek yoksa yandaş firmalara rant mı sağlamak?” diye sordu.

“4000 dönüm kamu arazisi bedelsiz devredilecek.”

Tahsin Tarhan yayınlanan karar gereğince yaklaşık 3000 dönümün Çin ortaklı firmaya, 1000 dönümün de TOGG’a olmak üzere 4000 bin dönümlük kamu arazisinin bedelsiz devriyle kamu kaynaklarının üretim teşviki adı altında peşkeş çekildiğinin altını çizerek “4 endüstri bölgesi büyüklüğündeki alanın bedelsiz devri bu firmalar üretim mi yapacak yoksa emlakçılık mı yapacaklar sorusunu akıllara getirdiği gibi oldu olacak Gemlik’in tapusunu TOGG’a verin” diye sert sözlerle eleştirdi.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.