Paylaş

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) AK Parti Grup Toplantısı’na katılarak bir konuşma yaptı.

Konuşmasının başında, cuma günü Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden ocağında yaşanan kazanın herkesin yüreğini dağladığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Taş Kömürü Kurumuna ait Amasra Kömür Ocağının 503’ü yer altında olmak üzere toplam 713 çalışanıyla yılda 100 bin ton üretim yapan bir müessese olduğunu kaydetti.

“DEVLETİMİZ TÜM BAKANLARI, KURUMLARI VE PERSONELİYLE OLAYA MÜDAHALE ETMİŞTİR”

Geçen 20 yılda bu madene yarısı iş güvenliği alanında olmak üzere 77 milyon lira yatırım yapıldığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nitekim son 20 yılda bu ocakta yaşanan kazalarda hayatını kaybeden madenci sayımız altıdır. Mevzuata göre her 250 kişi için bir iş güvenliği uzmanı bulundurulması gerekirken, bu madende her 37 kişiye bir iş güvenliği uzmanı düşmektedir. Ayrıca kurum bünyesinde 30 tahlisiye görevlisi mevcuttur. Bunların yanı sıra Amasra Kömür Ocağımız, son sistem teknolojilere ve güvenlik sistemlerine sahip bir işletme olarak öne çıkmaktadır. Son dönemde mevzuatta yaptığımız düzenlemeler doğrultusunda, diğer ocaklarımız gibi Amasra’da da toplamda 50 kalemi bulan iyileştirme çalışmaları gerçekleştirilmiştir” şeklinde konuştu.

Kömür ocağında, tüm önlemlere ve sistemlere rağmen nasıl olup da patlama yaşandığının henüz bilinmediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Kurumlarımız ve uzmanlarımız çalışmalarını tamamladıktan sonra bunu öğrenebileceğiz. Patlamayla ilgili kesin rapor çıkana kadar söylenen her şey spekülasyondan ibaret kalacaktır. Bize düşen, bu rapor önümüze gelene kadar yapabileceklerimize bakmaktır. Kazanın yaşandığı andan itibaren devletimiz tüm bakanları, kurumları ve personeliyle olaya müdahale etmiştir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ayrıca, afet öncesi yapılan denetimleri de mercek altına aldık. Çeşitli bakanlıklara bağlı ilgili kurumlar tarafından yürütülen denetimlerin en yoğun uygulandığı yerlerden biri de Amasra’daki ocağımızdır” dedi.

“SOSYAL DEVLET İLKESİNİ GÜÇLENDİRMEYE 2023 BÜTÇESİNDE DE DEVAM EDİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Ekim tarihinde 2023 bütçe teklifini Cumhurbaşkanlığı adına Türkiye Büyük Millet Meclisine sunduklarını hatırlatarak, “Hazırlıkları Cumhurbaşkanı Yardımcımızın koordinasyonunda Strateji ve Bütçe Başkanlığımız ile Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla yürütülen 2023 bütçemizin, şimdiden ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum” ifadesini kullandı.

Bugüne kadar yaptıkları tüm bütçeler gibi, 2023’te de aslan payını eğitime ayırdıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hükûmete geldiğimiz 2002 yılında 10,3 milyar lira olan eğitim bütçesini, 2023 için 58 kat artışla yaklaşık 650 milyar lira olarak belirledik. Sosyal devlet ilkesini güçlendirmeye 2023 bütçesinde de devam ediyoruz. Milletimizin her bir ferdinin, ülkenin imkânlarından hakkını alabilmesi için, 2002 yılında 2 milyar lira olan sosyal yardım bütçemizi önümüzdeki sene 258 milyar liraya çıkardık. Mahalli idarelerimizin şehirlerimize daha iyi hizmet verebilmeleri için 401 milyar lira kaynak ayırıyoruz.”

Dünyada ve bölgede giderek artan güvenlik tehditlerine karşı savunma bütçesini 469 milyar lirayla oldukça yüksek bir seviyeye çıkardıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yatırımı, istihdamı, üretimi, ihracatı teşvik için reel sektöre sağlayacağımız desteklere 145 milyar liradan fazla kaynak tahsis ediyoruz.  Aynı şekilde çiftçilerimizi, üreticilerimizi 143 milyar liralık bir kaynakla desteklemeyi sürdüreceğiz. Görüldüğü gibi her kesime, her alana, 2023 hedeflerimize uygun kaynakları ayırdığımız bir bütçe hazırladık. İnşallah Türkiye Büyük Millet Meclisimizin komisyonlarındaki ve genel kurulundaki müzakerelerin ardından, bu bütçeyi milletimizin hizmetine sunacağız. Bütçenin şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyor, sizlere bütçe maratonunda başarılar diliyorum” diye ekledi.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.