Paylaş

Kocaeli Üniversitesi, çalışanlarının promosyon ödemeleri konusundaki 4 toplantıda da ‘sıfır’ çekti. Evvelâ ekonomik güçlükler karşısında komik denebilecek derekeye düşen maaş promosyonlarının günün şartlarına göre revize edilmesi toplantısından sonuç alamayan Rektörlük, akabinde Ziraat Bankası’yla mevcut sözleşmeyi feshetmiş ve çalışanların bu zamana değin aldığı promosyon miktarından (4625 tl) çok daha fazla (7343 tl) cezai geri ödeme maddesine imza atmıştı. Ekim ayı sonunda yapılan ve eğitim ile sağlık işkollarında örgütlü sendikaların da gözlemci olarak davet edildiği yeni ihale toplantısında bankaların verdiği en yüksek teklif 18 bin lira olunca geriye hayal kırıklığından başka bir şey kalmamıştı.

Hürriyetçi Eğitim Sen Üniversite Temsilciliği bu süreçte yapıcı eleştirileri ve çözüme odaklı yol göstericiliğiyle dikkat çekmiş fakat Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü iş bilmezliğini çokbilmişlik sayarak ihale şartnamesini bile yenileyecek iradeyi gösterememişti. Hürriyetçi Eğitim Sen KOÜ Baştemsilcisi Doç. Ali Talip Akpınar; çalışanların promosyonla ilgili görüşlerinin alınması için anket yapılması, önceki bankaya ödenecek cezai şartın emeklilerdeki gibi fesihten sonraki süre üzerinden değerlendirilmesi ve promosyon ihalesini kazanacak banka dışında Umuttepe Yerleşkesinde banka şubesi bırakılmaması gibi hususlarda defalarca kamuoyunu bilgilendirmişti.

Geçtiğimiz gün yapılan son toplantı ise beceriksizlik şovu gibiydi. İhalesi feshedilen bankanın katılıp teklif bile vermediği ve beklenen 30 bin liralık promosyon limitine en yakın teklifin bile 10 bin lira daha altında olduğu toplantı Rektör Yardımcısı Prof. Ercüment Çiftçi’nin çiğ davranışlarıyla oldukça gergin bitti. İhale komisyonuna bazı sendika temsilcilerini alan Çiftçi, diğer sendikaların düzeneğin nasıl oluşturulduğu sorusuna “Ben başkanım, böyle uygun gördüm; yanlış bir şey varsa toplantıdan sonra söylersiniz” demekten öteye gidemedi. Komisyon Başkanı Çiftçi’nin üniversite çalışanlarının maaş promosyonlarıyla alâkalı ihalede “Bizim diğer üniversitelerden farklı olarak önceliğimiz öğrencilerimizdir” demesi en hafif tabirle komik kaçtı. Çalışanların promosyonları ile öğrencilerin önceliği arasında kafasına göre illiyet bağı kuran kişi, öğrencilerin İş Bankası haricindeki bankalara da harç ödemelerini yapabilmelerini sağlayabilseydi belki ciddiye alınabilirdi.

Sonuç olarak 9 Kasım’daki toplantıda da ihale iptal edilerek artık yılan hikâyesine dönen maaş promosyonu meselesi halının altına süpürüldü. Toplantıya katılan bankaların tekliflerini yükseltmeleri bile talep edilmeden alelacele sonlandırılması bu düğümün yeni rektörün belirlenmesi sonrasına bırakıldığını alenen haykırıyordu. Eğitim ve sağlık işkolundaki gerek memur ve gerekse işçi sendikaları konu mankeni kılınmaya çalışılmış, 5651 personelin ise umutları söndürülmüş ve Üniversite camiasına yeni bir şok yaşatılmıştır. Dahası çözümsüzlüğü çözüm olarak gören Üniversite Yönetimi, personelin 15 Kasım maaşlarını/ücretlerini sözleşmesi feshedilen ve yeni ihaleye teklif dahi vermeyen Ziraat Bankası üzerinden vermekten başka bir çare bulamayarak çapını sergilemiştir.

Fakat artık Hürriyetçi Eğitim Sen var. Kurulduğundan bu yana geçen 10 aylık zaman zarfında Türkiye genelinde 14 bini ve Kocaeli’nde de 500’ü aşarak şubeleşen Sendikamız, ilkeli ve siyasetten tamamen bağımsız sendikacılığın adresi olarak eğitim işkolunda büyük bir teveccüh görmeye devam ediyor. Tüm üniversite çalışanları müsterih olsunlar; fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür sendikacılar olarak mesai arkadaşlarımızın hakkını – hukukunu her halükârda sonuna kadar savunacağız. İşler ehil ellerde olmadığında ne olduğuna dair 4 toplantılık seri hepimize yeterince fikir verdi. Sendikal olarak da temsilinizde ehil insanları yani Hürcanları yetkilendirmeniz sizin menfaatinize olacaktır. Hür ufuklarımızın bânisi M.Kemal Atatürk’e şükran ve minnetle; kamuoyuna saygılarımızla..

 

 

    Doç. Ali Talip Akpınar

Hürriyetçi Eğitim Sen

   Üniversite Baştemsilcisi

(05056470515)

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.