Paylaş

25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla yazılı bir mesaj paylaşan Gelecek Partisi Kocaeli İl Başkanı Serap Çakır, İstanbul Sözleşmesi’ne vurgu yaptığı açıklamasında “Kadına şiddetle mücadele partimizin temel politikalarının başında yer alıyor” dedi.

2022 yılının ilk 11 ayında 327 kadının cinayete kurban gittiğini hatırlatan Serap Çakır, kadınların en çok eşleri, sevgilileri ya da boşanma aşamasında olduğu kişilerce katledildiğini belirterek, “Kadınlar, erkeklerin istedikleri zaman terk edebildikleri, istedikleri zaman esir alabilecekleri varlıklar değildir. Şiddet denince aklımıza sadece fiziksel şiddet gelse de erkekler tarafından aslında psikolojik, ekonomik ve duygusal şiddet çeşitleri kadınlara karşı daha fazla yaygın olarak uygulanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Kocaeli’nin kadın cinayetleri sıralamasında ilk 10 da yer aldığını ve bu sıralamanın bu kente yakışmadığını ifade eden Başkan Çakır, şunları söyledi:

“Kocaeli, bağrından Leyla Atakan gibi başarılara imza atmış kadın siyasetçiler, sanatçı, iş insanı, sporcu çıkarmış bir kent olarak, son dönemlerde bu değerleriyle anılmak yerine kadın cinayetleriyle anılıyor. Biz bu tabloya razı gelemeyecek ve eskiden olduğu gibi sadece bu kente değil ülkemize yön veren kadınları yeniden yetiştireceğiz.

Kocaeli’de 2021 yılında 16 kadın öldürüldü. 3’ünün faili belli olmayan cinayetlerin 13’ü kadınların eşleri, eski eşleri ve yakını olan erkekler tarafından öldürüldü. Kezban Meşe, Nebahat Er, Güzin Çetin, Lola Ibantova, Ayşegül Aydın, Seyhan Gözel, Nefes Balkan, Hatice Senem, Sude Akarsu, Öykü Yüngün, Şengül Güler, Hacer Çetin, Sevda Köşecik sevdikleri erkekler ya da yakını olduğu iddia edilen kişiler tarafından öldürüldü. Betül Kaynar, Melek Aslan’ın ise failleri belli değil.

Kadın cinayetlerinde bu sıralamada yer almamız, kontrolsüz artan nüfusla beraber kentin kültürel altyapısının tahribata uğraması ve iktidarın kadına yönelik şiddete ilişkin politikalarının göstermelik olması nedeniyle gerçekleşmiştir. Biz Gelecek Partisi olarak, kadın haklarını ve kadının korunmasını temel hak politikalarından birisi olarak belirlemiş bir partiyiz. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması ve uzunca bir süredir de uygulanmıyor oluşu da gerek ilimizde gerekse kentimizde kadın cinayetlerinin bu denli artmasındaki bir başka faktördür. Partimizin İnsan Hakları Başkanı Serap Yazıcı hocamız öncülüğünde parti olarak İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasını Danıştay’a taşımıştık. Her ne kadar bu yargının üzerindeki siyasi baskı nedeniyle olumlu bir sonuç almayı ummasak da iktidarımızda yapacağımız ilk işlerden biri bu sözleşmeye tekrar taraf olmak olacak”

Başkan Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kadına yönelik şiddetin tek boyutu elbette cinayetler değil. Bir ölen kadınlar var bir de maruz kaldığı çeşitli şekiller de şiddet nedeniyle her gün ölen kadınlarımız var. Yasaların yetersizliği, karakola giden erkeğin çay içip çıkması, kadına yönelik şiddeti artırmak şöyle dursun neredeyse teşvik eder nitelikte. İktidara geldiğimiz zaman ilgili bakanlıkların ve kolluk kuvvetlerin koordinasyonuyla kadına şiddetin kökünü kazıyacağımızdan bütün kadınlarımız emin olsun.”

 

 

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.