Paylaş

Bekaert İzmit Fabrikası ile Bekaert Kartepe fabrikasında Ağustos ayında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma çıkmaması üzerine Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Bekaert İzmit ve Öz Çelik-İş fabrikasında dün saat 13.00’te grev uygulamasına gidecekti.  Gece saatlerinde yayımlanan bir kararname ile Resmi Gazete kararına göre grev 60 gün ertelendi. Kararda grevin milli güvenliği bozucu nitelikte olması sebebiyle toplu sözleşme kanunun 63. Maddesi gereği ertelendiği belirtildi. Buna rağmen Birleşik Metal İş sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada karara tepki göstererek greve çıktılar. Fabrikaya gelerek üretim yapmadan greve devam edecek olan işçiler, oldukça kararlı ve haklarının bir an önce verilmesini talep ediyorlar.

ALINTERİ MÜCADELESİ NE ZAMANDIR BİR TEHDİT OLUŞTURUYOR

Alınan grev kararının ardından grev çadırını ziyaret eden ve işçi temsilcileriyle görüşen CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Caner Arduç’ ta Ülkenin gece yarısı kararnameleriyle yönetilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, maalesef bekaert işçileri de bu durumdan nasibini aldı. Ülkede hakkını arayan, iki söz söyleyen kim varsa bugün hain ilan ediliyor, bekaert içlerinin anayasal bir güvence olan grev alma hakları ne zamandır ülkede milli güvenlik sorunu hale geldi. Fabrikalarının önünde alın teri mücadelesi vermek ne zamandır ülkeye bir tehdit oluşturuyor, uydurma bahanelerle engel komaya çalışan sözde yerli iktidar Belçikalılara hizmet edeceğine, kendi işçisinin yanında dursun, kararnamelerle bir gece yarısı grev erteleyeceğine, tarafları bir araya getirsin ve uzlaştırsın” dedi.

4 YILDA İŞÇİNİN CEBİNDEN 850 EURO GÖTÜRMÜŞLER

Arduç, “ Bugün gelinen noktada aslında işçilerin istediği zam’ da değil 4 yıl önce aldıkları maaş yaklaşık 1250 euro ederken bugün 400 euro lara kadar gerilemiş vaziyette, işçinin parası pul olmuş son 4 yılda maaşlarında 850 euro eksilmiş. Aslında bu grevin sebeplerinden biriside ülkeyi bu hale getirenler grev kararını erteleyenler işçinin cebinden 850 euroyuda alanlardır. Yıllık üretim kapasitesini son 4 yılda 28 bin ton dan 48 bin tonlara çıkartan bekaert fabrikası da emekçinin hakkını sömürmeye bir yandan devam etmiş. Yaklaşık 1000 işçi çalıştıran fabrika acaba kendi ülkesinde çalıştırdığı işçilere ne kadar maaş veriyor. Bugün belçika’ da asgari ücret 1842 euro bizim ülkemizde verdikleri maaş 400 euro sendikanın saat ücetini 2.3 eurodan 5 euro’ ya çıkartmak için başlatmış olduğu grev ve haklı mücadelelerinde işçilerimizin her zaman yanında olacağız. Bizler alınterinin emeğin kutsallığa inanan bir partinin neferleri olarak her zaman bekaert işçilerinin ve emek mücadelesi veren tüm işçilerimizin de yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.