Paylaş

Kocaeli Aydınlar Ocağı’nda “Doğu Türkistan’daki Son Gelişmeler” konuşuldu. Doğu Türkistan Vakfı eski Başkanı ve Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM) imtiyaz sahibi Hamit GÖKTÜRK’ün konuşmacı olduğu konferansa Aydınlar Ocağı Başkanları Dr.İbrahim Kahraman, Ahsen Okyar, Süleyman Pekin; Kocaeli Millî Kuruluşlar Birliği Başkanı Yücel Alpay Demir, Selçuklu Düşünce Kulübü Başkanı Ahmet Baykuş, İyi Parti İl Başkan Yardımcısı Emre Evren, Saadet Partisi Başiskele Belediye Meclis Üyesi Nuray Savcı Güçlü, Gelişim ve Demokrasi Partisi Kocaeli İl Başkanı Halime Alademir, Hürriyetçi Eğitim Sen Kocaeli Üniversitesi Temsilcisi Doç. Ali Talip Akpınar, Hürriyetçi Eğitim Sen Derince İlçe Temsilcisi Cem Çatalkaya, Yesevî Ocağı Başkanı Eren Elmalı, Kocaeli Türk Ocağı Başkanı Mustafa Arha, Bağımsız Yazarlar ve Şairler Derneği Başkanı Dilek Dilâ Mert, Kocaeli Tokatlılar Derneği Başkanı Turan Şahin, Kocaeli Çukurovalılar Derneği Başkanı Erdoğan Davut, Güney Mahallesi Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Oktay Yaşar, Azer-Genç Derneği Başkanı Sinan Çalışkan, Hürriyetçi Sağlık Sen İl Temsilcisi Ercan Öztürk, Hürriyetçi Eğitim Sen Kocaeli Şube Yöneticisi Eyüp Altındağ, İl Teftiş Kurulu eski Başkanı Seyfettin Karamızrak, Gölcük Millî Eğitim eski Müdürü Ahmet Demir, Türk Haber Sen eski Başkanı Ayhan Altay ile KAO yöneticileri ve üyeleri katılım gösterdi.

Açılış konuşmasını yapan Ocak Başkanı Süleyman Pekin; 25 yıl önce İzmit’te Doğu Türkistan mitingi yaptıklarını ve çeyrek yüzyıldır Doğu Türkistan Türklerinin çektiği sıkıntıların artarak sürdüğünün altını çizdi. Amerikalı şarkıcı Della Milles’in mazlum Uygurlar için yaptığı şarkının “İşkence bitmez burada / Gözyaşını giyer kadınlar” mısralarını aktararak katılımcılara teşekkür etti. Sonrasında konferansa geçildi; konuşmacı Hamit Göktürk, 25 yıl önce İzmit’teki mitinge katıldıklarını ve o günden bugüne Doğu Türkistan davasına duyarlılık gösteren tüm Kocaelililere şükranlarını ifade etti.

Slaytlar eşliğinde konuşma yapan Göktürk, 12 yaşında çıktığı Doğu Türkistan’ın yarım asrı aşkın zamandır Çin zulmünde kaldığını ve durumun gitgide daha da kötüye gittiğini vurguladı. Doğu Türkistan’ın tarihsel ve jeostratejik konumundan da bahseden Hamit Göktürk, Çin’in dünya egemenliğine oynaması anlamına gelen “Bir Kuşak Bir Yol” Projesi için Uygur topraklarının vazgeçilmez olduğunu belirtti. Kazakistan, Kırgızistan ve Pakistan gibi kardeş ülkelerin Çin etkisinde olduğunu ve bu ülkelere sığınan Doğu Türkistanlıların Çin’e apar topar iade edildiklerini dile getirdi. Aynı durumun Tayland, Myanmar gibi ülkeler için de geçerli olduğunu ekledi.

Pandemi sürecinde covit tedbirleri bahanesiyle Çin’in Uygur yerleşim yerlerinde toplu karantina uygulaması yaptığını ve gıda, sağlık hizmetleri sunmaksızın ev hapsinde tutarak insanları ölüme terkettiğini aktaran Göktürk, Kasım ayında Urumçi’de çıkan yangında bina kapılarının dışarıdan kilitlenmesi nedeniyle onlarca kadın ve çocuğun geçi şekilde yanarak can verdiğini de gözyaşlarıyla anlattı. Halen Çin genelindeki toplama kamplarında 3 milyona yakın Uygur erkeğinin fiziksel ve psikolojik işkenceye tabi tutulduğunu hatırlatan Hamit Göktürk, kadınların köle-işçi gibi çalıştırıldığını ve çocukların da ebeyevnlerinden koparılarak kreşlerde, okullarda Çinlileştirme politikasına tabi tutulduğunu ifadelendirdi.

Asimilasyonun dil ile başladığını, bu yüzden ne yapıp edip Türkçeyi yaşatmak gerektiğini öğütleyen Göktürk, Doğu Türkistan davasının öncü liderlerinden İsa Yusuf Alptekin’in 27. Vefat yıldönümünde onu anarak ve onun “Gönül arzu eder ki Türkistan meselesinin halledilmesi davasında öncülük şerefi Türkiye’nin olsun” sözleriyle konuşmasına son verdi. Akabinde çok sayıda kişi ilâve katkı ve soru sorma adına söz aldı. Hamit Göktürk de bu aşamada ekstra bilgiler verdi. Program sonunda günün anısına plaket ve çeşitli hediyeler verildi. Önce Hamit Göktürk’e Selçuklu Düşünce Kulübü başkanı Ahmet Baykuş tarafından plaket, KAO başkanları Ahsen Okyar ile İbrahim Kahraman tarafından Aydınlar ocağı flaması ve Seyfettin Karamızrak tarafından kaligrafik yazı hediye edildi. Sonrasında da Hamit Göktürk, Ocak başkanı Süleyman Pekin’e masaüstü Türkiye ve Doğu Türkistan bayrakları ile Uygur Türkleri(İlham Tohti) ve Yeni Çin (Ferhat Tanrıdağlı) kitaplarını hediye etti.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.