Paylaş

İzmit Belediyesinin, dünyaca ünlü klarnet virtüözü Mustafa Kandıralı’nın anısını yaşatmak amacıyla düzenlediği Mustafa Kandıralı Klarnet Yarışması’nın birinci elemesi bugün başladı. Eleme öncesi Başkan Hürriyet, Prof. Dr. Cihat Aşkın ve jüri üyeleri yarışmanın detaylarını kamuoyuyla paylaştı

Kentin değerlerine sahip çıkan ve ‘Sanat kenti İzmit’ vizyonuyla sanat adına çalışmalarına bir yenisini ekleyen İzmit Belediyesinin öncülüğüyle Uluslararası Mustafa Kandıralı Klarnet Yarışması’nın birinci elemesi bugün başladı. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, jüri başkanı ve İzmit Belediyesi Sanat Akademisi Kültür ve Sanat Danışmanı Prof. Dr. Cihat Aşkın, jüri üyeleri Serkan Çağrı, Ecesu Sertesen, Ünsal Çeliksu ve Prof. Kurt Schmid yarışma ile ilgili detayları basın ve kamuoyuyla paylaştı.

HÜRRİYET, KANDIRALI’YI ANLATTI

Mustafa Kandıralı’nın anısını yaşatmak istediklerini ifade eden İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Yarışmamızdan bahsetmeden önce kentimizin yetiştirdiği dünyaca ünlü sanatçımız Mustafa Kandıralı’dan bahsetmek istiyorum. Mustafa Kandıralı 1930 yılında Kandıra’da dünyaya geldi. 50 yıllık sanat hayatında 150 kadar plak, 20’den fazla kaset sığdıran Mustafa Kandıralı Zeki Müren, Bediha Aksoy, Mediha Demirkıran, Perihan Altındağ Sözeri, Safiye Ayla, Muazzez Abacı, Emel Sayın, Bülent Ersoy gibi ünlü isimlerle beraber çalıştı.

“AKLA İLK GELEN İSİMLERDEN OLDU”

Sadece Türkiye’de değil yurtdışında da çalışmalarda bulunan değerimiz Mustafa Kandıralı Amerika’da yaptığı konser turunda caz müziğinin dünyaca ünlü isimleriyle birlikte çalma fırsatı yakaladı. Kendisini ne yazık ki 27 Aralık 2020’de kaybettik ve cenazesi İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığına defnedildi. Mustafa Kandıralı dünyaca ünlü Türk klarnetçiler denildiğinde akıllara ilk gelen isimlerden biri oldu. Özellikte 1960’lı yıllarda Amerika’da yaptığı konser turnesiyle Türk müziğini ve klarneti dünyaya tanıttı. Sadece Türkiye’de değil dünya çapında bir klarnet virtüözü olduğunu da ispatladı.

“AZİZ HATIRASINI YAŞATMAK İSTİYORUZ”

Bizler de İzmit Belediyesi olarak dünyaca ünlü sanatçımız Mustafa Kandıralı’nın aziz hatırasını yaşatmak için klarnet yarışması düzenlemek istedik. Son derece verimli bir sanatçı potansiyeli olan İzmit’in tanınırlığı, bilinirliği açısından da çok önemli olan bu yarışmamızı sanatçımıza ithaf etmek istedik. Yarışmada jüri başkanlığını İzmit Belediyesi Sanat Akademisi Kültür Sanat Danışmanı Prof. Dr. Cihat Aşkın yapıyor. Hocama katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Akademiyi açtığımızdan bu yana Cihat Hocam hep yanımızda oldu, hep destek verdi, öncülük etti. Yola çıktığımız bütün projelerde ufuk açıcı katkıları oldu. Biz artık kendisini İzmitli kabul ediyoruz. Kendisi İzmit’e ve İzmitlilere ciddi değer veriyor.

“KENTİMİZE HAYIRLI OLSUN”

Biz de İzmit Unutmaz başlığı adı altında kente değer katan, emeği olan, geçmişte gerçekten sevilen insanların unutulmamasını istiyoruz. Gelecek kuşaklara isimlerinin aktarılmasını, emeklerinin yok olmamasını istiyoruz. Bu vesileyle bu kentin ünlü değerlerini unutmamak için gerek yarışmalar gerek festivaller gerek kültür sanat etkinlikleri gerek spor etkinlikleri ile anmaya çalışıyoruz. Dünya çapındaki gururumuz klarnet virtüözü Mustafa Kandıralı’yı tanıtmak, anısını yaşatmak ve onu örnek alan yetenekleri ortaya çıkarmak amacıyla düzenlediğimiz yarışmanın kentimize, kentimizin müziğine, kentimizin sanatına hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

AŞKIN, “İZMİT’İN ORTAYA KOYDUĞU FİKİRLER GÜNEŞ GİBİ”

İzmit Belediyesi Sanat Akademisi Kültür ve Sanat Danışmanı ve aynı zamanda yarışmanın jüri başkanlığını yapan dünyaca ünlü keman virtüözü Prof. Dr. Cihat Alkın, “İzmit unutmaz. Hakikatten İzmit değerlerini hiçbir zaman unutmuyor. Bu anlamda kültür ve sanat bağlamında İzmit’in ortaya koyduğu fikirler bir güneş gibi. Biz Mustafa Kandıralı Klarnet Yarışmasını başlatacağımız zaman bunun bütün hazırlıklarını çok önceden yaptık. Bugün artık ulusal çapta bilinen bir yarışma oldu. Bu açıdan çok mutluyuz. Jüride kıymetli sanatçılarımız Ecesu Sertesen, Ünsal Çeliksu, Serkan Çağrı ve Kurt Schmid yer alıyor. Ecesu Sertesen İstanbul Devlet Opera Balesinde solist klarnet sanatçısı olarak görev yapıyor. Kendisi uluslararası yarışmalarda ödüller kazanmış ve ülkemizin en önemli virtüözlerinden bir tanesi.

JÜRİ ÜYELERİNİ TANITTI

Serkan Çağrı dünyaca tanınan klarnet virtüözü ve aynı zamanda akademik bir kariyere sahip. Kendisinin birçok festivalde, birçok konserde hem sanatçı olarak hem akademisyen olarak onun kıymetini bir kez daha aktarıyor. Bugün gerek ülkemizin ulusal basın yayın organlarında gerekse Türk Hava Yolları’nın müziklerinde kendisinin çok büyük emeği bulunuyor. Ünsal Çeliksu akademisyen ve klarnet sanatçısı. İstanbul Teknik Üniversitesi ve Haliç Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapmaya devam ediyor. Kurt Schmid 1974 yılından itibaren Viyana Müzik Semineri’nde öğretim görevlisi ve şuanda başkanı. Viyana’daki müzik üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Kendisi dünyanın birçok yerinde Avusturya, Japonya, Ukrayna’da master classlar düzenlemeye devam ediyor. 60’a yakın ülkede konser ve yarışma faaliyetlerinde bulunuyor.

AŞKIN TEKNİK DETAYLARI PAYLAŞTI

Yarışmamıza katılan adaylar önce bir ön elemeden geçirildi. Ön eleme video yöntemiyle yapıldı. Videoları değerlendirilen adaylarımızdan 17 tanesi yüz yüze yapılacak yarışmaya katılmaya hak kazandılar. Bu kapsamda bugün birinci elememizi yapacağız. Jüri kararından sonra provalar ve ikinci eleme için bir günlük aramız var. 24 Aralık Cumartesi günü ise ikinci elememiz olacak. Jüri kararı ve bir günlük aradan sonra 26 Aralık günü final yapılacak ve 9 tane finalistimizin yarışacağı öngörülüyor. Yarışmada ödül kazananlar ve mansiyon kazananlar ise gala konserimizde açıklanacak. 27 Aralık günü gala konserimiz olacak.  Yarışmamızın ödülleri oldukça memnun edici. Yarışmamızda kazanan adaylar kazanacakları ücretle kendi eğitim hayatlarına katkıda bulunabilecekler. 1. Ödül 25 bin TL, 2. Ödül 17 bin 500 TL ve 3. Ödül 10 bin TL olarak belirlendi. Bunun yanı sıra 3 tane de mansiyon var” şeklinde konuştu.

SERTESEN, “ÖN AYAK OLDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Yarışmanın bir parçası olmaktan duyduğu memnuniyeti belirten jüri üyesi Ecesu Sertesen, “Böylesi bir yarışmada jüri üyesi olmak gerçekten benim için çok büyük bir mutluluk kaynağı. Ülkemizde ilk defa iki disiplinin de yer aldığı bir yarışma. Türk müziği disiplininden gelen genç arkadaşlarım ve benim gibi klasik müzik disiplininden gelen arkadaşlarım aynı yarışmada yarışacaklar. Gerçekten ödüller çok güzel. Dereceye giren arkadaşlarım yurt dışına gidip bir master classa katılabilir ve eğitim hayatına gerçekten güzel bir katkı sağlayabilir. Başkanımız çıtayı çok yükseltti. Biz de bu yarışmayı takiben bunun gibi birçok yarışmayı ülkemizde görmek isteriz. İlkine de ön ayak olduğu için Başkanımıza ve Cihat Hocama çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

ÇAĞRI, “ONUN BÜTÜN DUYGULARINI CAN KULAĞIYLA DİNLEDİM”

Mustafa Kandıralı ile olan anılarını paylaşan jüri üyesi Serkan Çağrı, “Böyle bir yarışmaya öncelik ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Çünkü böyle yerel değerlere sahip çıkan belediyecilik anlayışı çok az görülüyor. Biz bunu kendi çapımızda yıllardır yapmaya çalışıyoruz. Benim başlatmış olduğum uluslararası klarnet festivalinde her yıl bir ustayı anarak veya aramızda bulunanları onurlandırarak yaptığımız gecelerden sonra ilk defa böyle bir organizasyonda yer almanın mutluluğunu yaşıyorum. Mustafa Kandıralı yaşarken kendisiyle ortak sahnede bulundum. Onun bütün duygularını, sohbetlerini can kulağıyla dinledim. Birlikte çok vakit geçirdik.

“SON SAHNESİNDE DÜET YAPTIK”

En son klarnet festivalinde yaptığımız anma gecesinde kendisini sahneye davet ettiğimizde aşırı heyecan duymuştu. Onun son sahnesiydi. Orada ortak bir düet yaptık ve gerçekten yaşı ileri olmasına rağmen klarnetindeki o heyecana o gece oraya gelen herkes şahit oldu. Konser sonrasında şöyle dedi: Ben artık çok yaşlandım, bu işi Serkan kardeşime bırakıyorum. Bu sorumluluk çok ağır. Mustafa Kandıralı’nın hayatta en büyük saygı duyduğu kişilerden bir tanesi Şükrü Tunar. Onun üstadı. Mustafa Kandıralı’nın yaşam öyküsü aslında bir film öyküsü. Çocuk yaştayken radyoda dinleyip etkilendiği bir sesten sonra bu işe başlıyor. Bir gün radyoda bir taksim duyuyor ve bu taksimde bir anons var. Anonsta diyor ki: Şükrü Bey tarafından rast taksim dinliyorsunuz.

“NE MUTLU SİZLERE”

Onu dinledikten sonra İstanbul’a kaçmayı düşünmüş. Çünkü ‘Ben de böyle olacağım’ demiş. “Benim Mustafa Kandıralı olmamı sağlayan kişi o taksimdeki Şükrü Tunar’dır” derdi. Ona duyduğu saygıyı, vefayı görünce bu sanatta nasıl ilerlediğini çok iyi anladım. Dünyanın birçok yerinde hala onun izini görmek, sevenlerinin olduğunu görmek ülke adına gurur verici. Ne kadar gururlansak az. Ne mutlu sizlere” şeklinde konuştu.

SCHMİD, “SİZLERLE OLMAK ÇOK KIYMETLİ”

İlk kez Türkiye’ye gelen jüri üyesi Kurt Schmid, “İlk kez Türkiye’de bulunuyorum ve beni davet ettiğiniz için çok teşekkür ederim. İnsanları severim ama özellikle klarnet çalan insanları daha çok severim. 200’den fazla yarışmada yer aldım. 70 yıldır klarnet çalıyorum ve şuan sizlerle olmak gerçekten çok kıymetli. Sizlere çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

ÇELİKSU, “ÇOK BÜYÜK BİR DEĞER”

Mustafa Kandıralı’nın çok büyük bir değer olduğunu belirten jüri üyesi Ünsal Çeliksu, “Mustafa Kandıralı’yı saatlerce anlatsak bitmez. Ben onunla çok fazla anı yaşayamadım maalesef fakat onu hep öğrencilerime anlattım. Klarnet denince akla ilk gelen isimlerden biri. Öğrencilerim kimin yolunda ilerlemeliyim diye sorduklarında ilk akla gelen isim Şükrü Tunar ve Mustafa Kandıralı oluyor. Gerçekten çok büyük bir değer. İki disiplinin de bu yarışmada olması çok kıymetli. Burada bulunduğum için çok mutluyum, gururluyum. Bu yarışma birçok yerde insanlara ışık olacak diye düşünüyorum” dedi.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.