Paylaş

İzmit Ziraat Odası’nın delege seçimleri ile ilgili olarak İzmit Kaymakamlığına dilekçeleri veren avukatlar ve bir grup çiftçi üye, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan’ın kendi köyünde sandık kurmadığını ifade ettiler.

İzmit Ziraat Odasının 23 Aralık Cuma günü yapılan delege seçimleri ile ilgili olarak çiftçi üyeler ve avukatları tarafından düzenlenen tutanaklar, İzmit Kaymakamlığına usulsüzlüklerin yapıldığına dair deliller ile birlikte teslim edildi. Çiftçi üyelerin avukatları Mesut Yılancı, Yasin Usta İzmit Kaymakamlığına geldiklerinde geniş çaplı güvenlik önlemi alındığı görüldü. Basın açıklamasının kaymakamlık sınırları dışında yapılması gerektiği kendilerine bildirildi. Avukatlar İzmit Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürlüğüne tutanak ile usulsüzlükleri içeren delilleri dosya halinde teslim ettiler.

Avukat Mesut Yılancı konu hakkında yaptığı basın açıklamasında, “ İzmit Ziraat Odasının delege seçimlerinde bir çok usulsüzlük ve şaibe yaşanmış olup söz konusu usulsüzlükler süreci başından itibaren tarafımızca tespit edilip tutanaklarla belgelenmiştir. Müvekkillerimizin tek isteği usulüne uygun bir seçim sürecinin yaşanmasıdır. Öyle ki, İzmit Ziraat Odası Başkanı ve aynı zamanda Kozluca köyü muhtarı olan Yusuf Karaaslan kendi köyünde dahi sandık kurmamıştır. Seçim kanunu ve ilgili kanun incelendiğinde tüm usul ve esasların emredici bir şekilde düzenlendiği açıktır. Usul ve esaslar kişilerin insiyatifinde değildir” dedi.

Yılancı, “ İlgili kanunda, askı süreçleri, sandık kurulu oluşumu, sandık kurulumu ve sonrasında sayım ve esasları çok açık bir şekilde belirlenmiştir. Seçim günü seçim yapılması planlanan muhtarlıklar tarafımızca gezilmiş olup birçok usulsüz durum ile karşılaşılmıştır anılan usulsüzlükler tutanak altına alınmıştır. Tutanak altına alınan usulsüzlükler ile ilgili muhtarlar bu konuda Ziraat odası tarafından bilgilendirilmediği belirtmiş olup görüldüğü üzere süreç içerisinde muhtarlar kendi başına bırakılmıştır. Öyle ki kaymakamlığın teslim alması gereken seçim dosyalarının bile bazı muhtarlar tarafından başkan Yusuf Karaaslan’a teslim edildiği bilgisi tarafımıza ulaşmıştır” dedi.

Yılancı açıklamasının devamında ise, “ Tüm bu olumsuzlukların giderilmesi amacı ile delege seçimlerinin iptali ve kanuna uygun seçim yapılması içinde gerekli idari ve hukuki süreçler tarafımızca yürütülecektir. İzmit Kaymakamlığının da bu süreç içinde kanun gereği denetim ve gözetim görevi olduğunu hatırlatmak isteriz. Delege seçimleri Kaymakamlık tarafından tespit ve münsup vasıtalarla ilan edilmemiştir. Hazirun cetvelleri muhtarlıklara gönderilerek 15 gün askıya çıkarılması işlemi de geçen seçim döneminde olduğu gibi bu dönemde usule aykırı olarak ilan edilmemiştir” dedi.

Bu seçimlerin yönetmelikte de belirtildiği gibi seçim çevresinde aynı gün ve saatler içinde yapılması gerekirken özellikle İzmit şehir merkezindeki mahalle muhtarlıklarına 23 Aralık tarihinden 1-2 hafta önce mazbatalar imzalatılarak seçim yapılmış gibi gösterilmiştir. Birçoğu yeni muhtar olmuş olan değerli muhtarlarımıza yanlış işlem yaptırılmıştır. Muhtarlarımızda bu konudan çok müzdarip olmuşlar, seçim günü seçim yapmadıklarını yapmış olduğumuz tespitler ile kendileri tutanak ile ifade etmişlerdir. Meslektaşlarımız ile birlikte yapmış olduğumuz tespitler ile usulsüz ve şaibeli bu durumu tutanaklarla belgelemiş durumdayız. Bu mahallelerde yaşayan üyelerimizin seçme seçilme hakkının elinden alınmasına neden olarak demokrasiye darbe vurulmuştur” dedi. Kaymakamlığın ardından ise Kocaeli İdare Mahkemesine de dava açılmak üzere dosya teslimi yapılacak olup, ayrıca usulsüzlükler ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacağı ifade edilmiştir.

 

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.