Paylaş

Geri dönüşüm noktasında İzmit’te büyük adımlar atan; farkındalık noktasında yeni bir dönem başlatan İzmit Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, 2022 yılında da hem çevre kirliliğinin önüne geçti hem de ekonomiye katkı sundu

Doğa dostu İzmit Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, hayata geçirdiği geri dönüşüm çalışmalarıyla 2022 yılında da büyük farkındalıklara imza atarken ekonomiye ve çevreye de katkı sundu. Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması, taşınması ve tekrar ekonomiye kazandırılması noktasında Türkiye’nin önde gelen belediyelerinden bir tanesi olan İzmit Belediyesi, 2022 yılında da çalışmalarına yenilerini katarak devam etti.

43 BİN 400 ADET AĞACIN KESİLMESİ ÖNLENDİ

İlçe sınırları içerisinde dağıtılan 872 adet ambalaj atık konteyneri ve kafesi, 19 adet pet kafesi sayesinde 3.650 ton ambalaj atığı toplanarak ekonomiye kazandırıldı. Bu sayede yaklaşık 43.400 adet ağacın kesilmesi önlendi ve ülkemizin milyonlarca lira tasarruf etmesi sağlandı. Ayrıca bu atıkların çöp depolama alanlarına gönderilmesi engellenerek çevre kirliliği oluşumu azaltılarak iklim değişikliğinin zararlarının azaltılmasına katkı sağlandı.

ELEKTRONİK ATIKTA ÖDÜL KAZANDI

İzmit ilçe sınırları içerisinde bulunan 157 adet cam kumbarasından 2022 yılında 253 ton cam atığı toplandı. Bu sayede 25.300 litre petrol tasarrufu sağlanarak çevre kirliliği engellendi. 2022 yılında toplamda 16 bin kg elektronik atık toplandı. Elektronik atıkların geri dönüşümü ile tonlarca hammaddenin ithal edilmesi engellenirken ekonomik girdi sağlandı. AGİD tarafından 86 belediye arasında düzenlenen elektronik atık toplama yarışmasında İzmit Belediyesi ikincilik ödülü kazandı.

TEKSTİL KUMBARALARININ SAYISI ARTTIRILDI

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından 285 noktaya konulan tekstil kumbaraları sayesinde 2022 yılında 216 ton tekstil atığı toplandı. Yönetmelik gereği kumbaraların tamamı yenilenirken kumbara sayısı 350’ye çıkarıldı. Ayrıca toplanan atıklardan temiz ve sağlam olan giysiler ihtiyacı olan ailelere ulaştırıldı. Tekstil ürünlerinin üretiminde harcanan tonlarca suyun kurtarılması ve enerji tasarrufu sağladı.

İŞ YERLERİ DENETLENDİ

Atıkları kaynağında ayrı toplama çalışmaları kapsamında 2022 yılında da bitkisel atık yağlar hane, okul ve iş yerlerinden düzenli olarak toplandı. Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğine göre yetki alan belediye ekipleri, atık yağ çıkaran iş yerlerini de denetlemeye yıl boyunca devam etti. 2022 yılında toplamda 46 adet iş yeri denetlendi. Hane ve okullardan 9.720 litre atık yağ toplandı. Bu sayede 9.720.000.000 litre suyun kirlenmesi önlendi ve atık yağların biodizele dönüştürülmesiyle tonlarca litre petrol tasarrufu sağlandı.

ATIK PİLLERİN DOĞAYA KARIŞMASI ÖNLENDİ

Ekipler, 2022 yılında 2.810 kg atık pilin doğaya karışmasını engelledi. Hane, okul ve iş yerlerinden düzenli olarak toplanan atık piller geri dönüşüm tesislerinden değerlendirildi. Bu sayede 562.000 metreküp toprağın ve 112.400.000.000 litre suyun zehirlenmesi önlendi.

15 TON ATIK LASTİK TOPLANDI

Ömrünü tamamlamış lastiklerin çevre kirliliğine yol açmaması ve program dâhilinde düzenli toplanması amacıyla lastik işi yapan iş yerleri denetlendi. Bu kapsamda 15 ton ömrünü tamamlamış lastiğin toplanması sağlandı. İlçedeki eczanelere dağıtılan atık ilaç toplama kutularından 1.346 kg atık ilaç toplayan ekipler çevre ve insan sağlığına zarar vermeden bertarafını sağladı.

OKULLAR MALZEME DESTEĞİYLE DESTEKLENDİ

Okullarda toplanan ambalaj atıkları yine okullara malzeme desteği sunulmasıyla desteklendi. Atıklarını İzmit Belediyesine teslim eden okullar hem ekonomiye hem de okul bütçesine katkı sağladı. Bu kapsamda 2022 yılı içerisinde toplanan atıklar karşılığında 1.605 paket a4 fotokopi kağıdı, 4 fotokopi makinası, 3 bilgisayar, 8 yazıcı ve çok sayıda sarf malzeme dağıtıldı. Ayrıca yıl içerisinde atık toplama yarışmalarında dereceye giren 9 okula bilgisayar, fotokopi makinası ve yazıcı hediye edildi. Çevre ve geri dönüşüm eğitimleri kapsamında 20 okulda 1.575 öğrenciye ulaşıldı.

ÇOCUK ÖDÜL MARKET’İN SAYISI 7’YE ÇIKTI

2022 yılında Çocuk Ödül Market sayısı 7’ye çıkarıldı. Bu sayede Çocuk Ödül Marketlerden yaklaşık 40.000 kg atık toplanarak geri dönüşümleri sağlandı. Toplanan atıklar karşılığında öğrencilere çeşitli kırtasiye malzemeleri ve gıda ürünleri verildi. Ayrıca Çocuk Ödül Marketlerde Çınar Kart uygulaması hayata geçirilerek atık getiren vatandaşların kartlarına puan yükleniyor.

BELEDİYE PERSONELİNDEN FARKINDALIK

Avrupa Atık Azaltım Haftası kapsamında belediye personeline yönelik evlerinde kullanmadıkları tekstil atıklarını (giysi, ayakkabı, ev tekstili vb.) toplayarak farkındalık oluşturulması hedeflendi. Evlerinden bu tür atıklar getiren personeller yetkililere teslim ettikleri atıklar karşılığında çeşitli hediyeler ile ödüllendirildi. Ayrıca Akarca Mahallesi’nde atık getiren çevreci çocuklara yönelik kampanya yapılarak hediyeleri verildi.

ÖZEL GÜN VE HAFTALAR UNUTULMADI

Dünya Çevre Günü ve Türkiye Çevre Haftası kapsamında vatandaşların çevre duyarlılığını arttırmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. İki adet çocuk ödül marketin açılış gerçekleştirildi. Davuldere Baraj Gölü çevresinde ve Karaabdülbaki Mesire Alanlarında gönüllü vatandaşlar ile birlikte çevre temizliği etkinliği yapıldı. Atık toplama yarışmalarında dereceye giren okullara ödülleri takdim edildi. Dünya Temizlik Günü kapsamında Şirintepe Mahallesi’nde gönüllü vatandaşlar ile birlikte atık toplama etkinliği düzenlendi. Etkinlikte çevreden 620 kg atık toplandı. Enerji Tasarrufu Haftasında atık toplayarak belediyeye teslim eden vatandaşlara ledampül hediye edildi.

MEYVE FİDANLARI TOPRAKLA BULUŞTU

Hane ve okullardan toplanan atık yağlardan elde edilen gelir ile Yeşilova Mahallesi’nde 220 adet meyve fidanı toprakla buluştu. Meyve fidanları öğrenciler ile birlikte dikildi. Önümüzdeki yıllarda yaşanması muhtemel su kıtlığının önüne geçilmesi, su tasarrufu sağlanması ve vatandaşlarda bilinç oluşması adına 30.000 adet su tasarruf kartuşu vatandaş ve esnafa dağıtıldı.

ÇINAR ATIK UYGULAMASI YAYILIYOR

Çevre kirliliğinin azaltılması, atıkların yeniden değerlendirilmesi ve sürdürülebilir çevre konusunda duyarlılığı arttırmak amacıyla hayata geçirilen Çınar Atık Uygulaması bu yıl da vatandaşlar tarafından yoğun olarak kullanıldı. Bütün mobil cihazlara indirilebilen uygulama sayesinde vatandaşlar kendilerine en yakın ambalaj atıkları, cam atıkları, elektronik atıklar, yağ atıkları, tekstil atıkları, pet şişe atıkları, pil atıkları için oluşturulan atık noktaları için yol tarifi alabilirken atık bildirimi yapabiliyor

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.