Paylaş
Cumhuriyet Halk Partisi Bolu Milletvekilli aday adayı Av. Ferit Atalay, basın üzerinde artan baskılara dikkat çekerek, gazetecilik mesleğinin en zor günlerini yaşadığını söyledi.
Av. Ferit Atalay,
Gazetecilerin haklarının ilk kez yasal güvence altına alındığı 10 Ocak 1961 tarihi önemine işaret ederek, “4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarına haklar ve yasal güvenceler sağlayan ‘212 sayılı kanunun’ Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak’ı  itibarıyla her yıl Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutluyoruz.
Ancak onca yıla karşın ülkemizde gazetecilik olması gerekenin uzağında, baskılanmış, haber alma ve bilgi kaynaklarına ulaşma olanakları kısıtlanmış, güdümlü ve iktidar erkine bağımlı kılınmıştır. Bağımsız ve objektif gazetecilik yapanlar siyaseten ve ekonomik olarak  bastırılmakta sıkça cezaevlerine atılmaktadır. Türkiye 2022  yılında Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 149. Sıradadır. Son 20 yılda tutuklu gazeteciler sıralamasında başı çekmektedir. Tüm baskılara karşın  bir avuç gazeteci ve basın özgür ve bağımsız gazetecilik için direnmekte, ödün vermeden mesleğini yapmayı tutku ve inatla sürdürmektedir.. Demokratik toplum ve kamuoyunun oluşumunda en önemli belirleyici olan basın demokrasinin vazgeçilmez kurumlarındandır. Gazetecilik bilgilendiren ve doğru haber veren  iktidarlardan bağımsız kamusal  nitelik taşıyan bir meslektir. Gazetecilik suç değildir. Toplumun doğru ve objektif haberlere ulaşabilmesi için basının üzerindeki her türlü engelleme ve baskı kaldırılmalıdır. Medyanın her türlü baskı ve engellemeden uzak, özgür ve tarafsız bir biçimde faaliyet göstermesi toplumun geleceği açısından önemlidir. Demokratik ve bilgi toplum olmanın bir yöntemi de başının desteklenmesi, özgürleştirilmesi ve ekonomik olarak güçlendirilerek  gazete ve gazetecilerin özgür kılınması ile mümkündür. Bu vesile ile 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde tüm gazeteci dostların gününü kutluyorum” dedi.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.