Paylaş

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Gelecek Partisi lideri Davutoğlu’nun, altı parti liderinin karar süreçlerinde eşit olacağına ilişkin açıklamasını ‘sivil darbe’ olarak değerlendirmesi ardından, Bozdağ’a yanıt veren Gelecek Partili Ayhan Sefer Üstün’den geldi. Üstün; “Erdoğan’ın tek adamlığına ve baskıcı rejimine o kadar alışmışlar ki artık demokrasiyi, istişareyi unutmuşlar” dedi. Akıllarını tek adama teslim ettiklerini belirten Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Üstün, “Türkiye seçilmiş başbakana sivil darbenin nasıl yapıldığını iyi biliyor” diye konuştu.

Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Bozdağ, “Anayasa’ya rağmen Altılı Masa’dakilerin alacağı kararlar yürütme organına sivil darbe, Cumhurbaşkanı’nın eli, ayağının bağlanması olur” yorumunda bulunmuş ve paylaşımında şu ifadelere yer vermişti:

“Anayasaya göre: ‘Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı tarafından, Anayasaya ve kanunlara uygun…kullanılır ve yerine getirilir”(M.8) ‘Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir'(M.104/1) “Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz”(M.6/3)

Kaldı ki Anayasa’da yürütme yetkisi ve görevinin devrine, ortak kullanımına ya da bölünmesine izin veren hiçbir hüküm de yoktur. Ayrıca Anayasa, kaynağını Anayasadan almayan bir devlet yetkisinin kullanılmasını ayrımsız herkes için açık ve tartışmasız yasaklamıştır.

Anayasa’nın bu açık hükümlerine rağmen altılı masadaki liderlerin alacağı kararlar veya yapacağı uygulamalar; fiilen Anayasanın kısmen ilgası, yürütme organına sivil darbe, Cumhurbaşkanına ait yetki ve görevlerin gaspı, Cumhurbaşkanının eli, ayağı ve ağzının bağlanması olur.”

‘KONUŞTUĞUMUZ ALAN YÜRÜTME ve YETKİ KARMAŞASI SÖZ KONUSU DEĞİL’

Bozdağ’ın bu açıklamalarına ise yanıt gecikmedi. SonSöz Medya’ya konuşan Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün, “Erdoğan’ın tek adamlığına, otoriterliğine ve baskıcı rejimine o kadar alışmışlar ki artık demokrasiyi, istişareyi, ortak aklı unutmuşlar” şeklinde yorumlarken, “Sayın Bozdağ’ın değerlendirmeleri ne mevcut hukuk sistemimize ne evrensel yönetim anlayışına ne de kadim İslam yönetim anlayışına uygun düşmemektedir” dedi.

Altılı Masa’nın önerdiği geçiş süreciyle ilgili çıkan ‘yetki karmaşası’ tartışmalarına ilişkin böyle bir durumun söz konusu olmadığının altını çizen Üstün, “Şu anda konuştuğumuz alan yasama ve yargının dışında yer alan yürütmeyi konuşuyoruz” diye konuştu.

‘AKILLARINI TEK ADAMA TESLİM EDENLER BU DURUMA İTİRAZ EDİYOR’

“Bugünkü anayasaya göre yürütmeyi var etme, değiştirme, yeniden yapılandırma, ilga etme yetkisi Cumhurbaşkanındadır” diyen Üstün, şu an yürürlükte olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin dahi istişare mekanizmalarını açık tuttuğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Nitekim sayın cumhurbaşkanı 1 no.lu kararname ile 2018 seçimlerinden sonra yürütmeyi yeniden dizayn etmiştir. Zaman zaman da 1 no.lu kararname ile yapılan değişikliklerle yeni kurumlar oluşturmuştur. Yürütmeyi şekillendiren 1 no.lu kararnamenin üçüncü fıkrasında Cumhurbaşkanının yetkilerinin yazılı olarak astlarına devredebileceği açıkça yazılmaktadır. 1 no.lu kararnameyi de düzenleyen Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’dır. Erdoğan’ın dahi yetkilerini paylaşmaya rıza gösterdiği bir ortamda akıllarını tek adama teslim etmiş olanlar bu duruma itiraz etmektedir”

‘TÜRKİYE SEÇİLMİŞ BAŞBAKANA NASIL SİVİL DARBE YAPILDIĞINI BİLİYOR’

İktidara yakın çevrelerin emir komuta zincirinde siyaset yapmaya alıştıklarını ifade eden Ayhan Sefer Üstün, Bozdağ’ın açıklamalarından hareketle, “Oksijensiz bir ortamdan açık havaya çıkmış bir insanın oksijene alışamadığı gibi bunlar da demokratik düzene, ortak akla, istişareye, şuraya, birlikte yönetişime alışamıyorlar. Bunların demokratik bir idareci ve vatandaş olabilmeleri için kendilerini bir süre rehabilite etmeleri gerekecektir” yorumunu yaptı.

4 Mayıs 2016 tarihinde dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun görevden alınması sürecini de anımsatan Üstün, “Ayrıca bütün Türkiye seçilmiş başbakana yurt dışındayken arkasından nasıl sivil darbe yapıldığını ve bunun bir ayağının da Adalet Bakanlığında kotarıldığını gayet iyi bilmektedir” şeklinde sözlerini tamamladı.

 

 

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.