Paylaş

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, ‘Leyla Hanım’ belgesiyle ilgili basına özel gerçekleştirilen tanıtım programında gazetelerin genel yayın yönetmenleri, televizyon ve radyo temsilcileriyle bir araya geldi

 Cumhuriyet’in sembol kadınlarından Leyla Atakan’ın hayatını anlatan ‘Leyla Hanım’ belgesel filmi galaya hazırlanıyor. İzmit Belediyesi katkılarıyla hazırlanan, doğrudan halkın oylarıyla seçilen ilk kadın belediye başkanı Leyla Atakan’ın hayatını anlatan ‘Leyla Hanım’ belgesel filmi, 11 Şubat Cumartesi Kocaeli Kongre Merkezinde izleyiciyle buluşacak. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Dernekler Yerleşkesinde kentimizde faaliyet gösteren basın yayın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelerek galaya hazırlanan Leyla Hanım filmi hakkında açıklamalarda bulundu. Programda filmin ilk 9 dakikası katılımcılara izletildi.

“ÇOK DEĞERLİ BİR HİKAYE”

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet programda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı; “Bu kent için Leyla Hanım kadar önemli olan arkadaşlarının aileleriyle de bir araya gelerek bu çalışmayla ilgili bilgilendirmelerde bulunmuştuk. Görüş ve önerileri de almaya çalışmıştık. Şimdi de değerli basın mensuplarımızla bir araya gelelim ve ne yaptık bunu sizinle paylaşmak istedik. Leyla Atakan sadece İzmit için değil bütün kent için önemli bir marka. Türkiye’de marka olabilecek kadar değerli bir isim. Leyla Atakan kadının siyasetteki, hayattaki mücadelesinde rol olabilecek bir isim. Kentin o döneminde neler yaşandığını anlatmak için çok değerli bir hikaye onun hikayesi.

“İZMİT UNUTMAZ DEDİK”

Kent değerleri kolay oluşmuyor. Leyla Atakan kentteki Türkiye markasıdır. Ama ne yazık ki İzmit’te bile Leyla Atakan’ı bilmeyen çok sayıda insan var. Eski kadın belediye başkanı Leyla Atakan’ı biliyorlar ama o dönem kentte neler yaşandı bu çok bilinmiyor. Kentlilik bilincini, dayanışmayı sağlamak bizim için çok önemli. İzmit çok göç alan bir yer. Böyle yerlerde kent hafızasını korumak kolay bir şey değil. Kentin geçmişini unutturmamak ya da o manevi değeri hissettirmek çok gerekli. Kentlilik bilinci kaybolduğunda dayanışma da kayboluyor. Biz göreve geldiğimiz de hatırlanmayı ve hatırlatmayı istediğimiz bir motto oluşturmak amacıyla ‘İzmit Unutmaz’ başlığını oluşturduk.

“ESASLI BİR ŞEY YAPMAK İSTEDİK”

Bu cümle kentin geçmişine sahip çıkıp geleceğe ışık tutmayı ifade ediyor. Kente değer katmış insanların gelecek nesillere anlatılması için çok önemli bir başlık bu başlık. Bu başlık altında birçok kişiyi, kente emeği geçmiş kişileri hatırlamaya ve hatırlatmaya çalışıyoruz. Leyla Atakan isminin daha fazla öğrenilmesi için İzmit Unutmaz başlığı altında Leyla Hanım için daha esaslı bir şey yapmak gerekiyor dedik.

DÖKÜ DRAMA TEKNİĞİ KULLANILDI

Kentin daha fazla tanıtımı için de çok önemli bir hikayesi var Leyla Atakan’ın. KYÖD sayesinde her sene Leyla Atakan anması yapıldı. Her sene mezarı başında anmalar yapılıyor. Bu klasik bir anmaya dönüşmüştü. Ama bu yetmezdi ve belgesel film yapalım dedik. Geldiğimiz noktada 1 saatin üzerinde çok kıymetli bir dökü drama belgesel film oluşturduk.

“SÜREKLİ SETE GİTMEYE ÇALIŞTIM”

Leyla Atakan’ın ailesi ve onu tanıyan insanlarla röportajlar yaptık. Birçok insanla görüşmeler yaptık. İyi bir film yapalım istedik çok önemli isimlerle tanıştık ve senaryo oluşturduk. Bu filmi Türkiye’ye anlatabileceğimiz tarzda hazırladık. Senaryo Gani Müjde’nin danışmanlığında güzel bir hale geldi. Hazırlık aşaması yaklaşık 2 sene kadar sürdü. Okuma provaları, kıyafet provaları, deneme çalışmaları, dönemi yansıtan tarih detayları ile ilgili çalışmalar vs derken hazırlık aşaması sonrası set çekimleri başladı ve bittiğinde 1 saatin üzerinde bir film meydana geldi. İstanbul’da ve İzmit’in köylerinde setler kuruldu. 200’ün üzerinde kişi çalıştı. Sete sürekli gitmeye çalıştım. Zorlu kış koşullarında çekimler oldu.

“KYÖD İLE KOLLARI SIVADIK”

Çok profesyonelce bir yapım bu film. Müzikleri, kıyafetleri, tarihsel olayları konusunda her alanda uzman isimler, yönetmenler çalıştı. Filmin bazı sahnelerinde İzmitli kadınlar ve çocuklar yer aldı. 17 festivalde, 14 ödül aldık. 3 özel gösterim de aldık. Şimdi galaya hazırlanıyoruz. Galayı KYÖD ile beraber yapmak istedik ve kendilerine teklif götürdük. Onlar da kabul ettiler ve KYÖD ile kolları sıvadık ve ilk gösterimimizi, galamızı, verdiğimiz emeğe yakışır şekilde gerçekleştireceğiz.

“BÜYÜKÇE BİR GALA OLACAK”

11 Şubat Leyla Hanım ve çalışma arkadaşlarının hayatlarını kaybettikleri gün. O gün birçok önemli ismin katılacağı büyükçe bir galaya hazırlanıyoruz.

“ÇOK KIYMETLİ BİR KADRO”

Ve bu film çalışmasına güzel bir ekiple başladık. Leyla Hanım filmimiz dökü drama şeklinde gerek röportajlar, gerek hikayeleştirilen anların canlandırılmaları, gerekse gerçek görüntülerden oluşan 1 saatin üzerinde bir film oldu. Çok kıymetli bir kadroyla çalıştık. Gani Müjde dahil olmak üzere, Özge Borak, Bekir Aksoy, Serhan Aslan, Beyti Engin, Anıl Taşezen, Devrim Nas, MANGA Solisti Ferman Akgül, Belma Canciğer gibi değerli isimler yer aldı. Filmin müziklerini Demir Demirkan yaptı. Canlandırma sahnelerde sadece Leyla Hanım değil, çalışma arkadaşları ile birlikte o dönemde emeği olan birçok kişiye dair çok şey bulacaksınız.

“BU FİLMİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

Etkinlikte konuşan KYÖD Başkanı Uğur Saral, “Biz KYÖD olarak Leyla Hanım filminin gala gecesinin yürütücülüğünü üstlendik. Başkanımız bize ‘Leyla Atakan’ı istisnasız her ölüm yıl dönümünde anan kurum KYÖD’dür. Gala gecesinin yürütücüsü olur musunuz?’ dedi. Bu tekliften çok memnun olduk. Bizi bu sürece dahil etmiş oldular. Başkanımıza ve İzmit Belediyesine çok teşekkür ediyoruz. Bu kentte yaşıyoruz. Bu kentin ihtiyaçlarına yönelik birçok çalışma yapıyoruz. Bu filmi çok önemsiyoruz.

“BU PROJE MİHENK TAŞI OLACAK”

Leyla Atakan bu kentin en marka isimlerinden biri. 51 yıl olmuş vefat edeli. O günden bugüne kadar çok küçük işler yapmışız gibime geliyor. Rahmetli annemin adı Leyla ve dedem Leyla Atakan’dan dolayı annemin adını Leyla koymuş. Bu kent kendi içinden çıkardığı isimlerle büyümüş. Bu filmin kentin markası olması yolunda önemli bir mihenk taşı olacağını düşünüyorum.

“HEPİNİZİ GALAYA DAVET EDİYORUZ”

Çok profesyonel bir iş olmuş. Bu filme destek verin. Bu kentin adının duyulması adına çok önemli bir proje. 14 ödül almış bir film. 11 şubat gecesi yapacağımız gala gecemizde 2500 kişiyi ağırlayacağız. Ciddi bir hazırlık içerisindeyiz. Bu aralar Leyla Hanım filmiyle yatıp kalkıyoruz. Bu gecede sizleri en iyi şekilde ağırlayacağız. Gala gecesinin muhteşem bir gece olacağının sözünü veriyorum. Hepinizi galaya davet ediyoruz.” dedi.

 

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.