Paylaş

Toplumumuzda insanlar, birbirlerine karşı hep genelde olumsuz önyargılarla yaklaşmaktadır. Birbirini daha tanımadan yada bir olay karşısında olayın aslını içeriğini bilmeden karşısındaki kişiyi yargılamaya başlıyor. Olumsuz yönlerini araştırıp, bir eksik hatalı yanını bulduğunda da hemen yargılamaya, kişiyi etiketlemeye başlıyorlar.

Toplumun küçüklükten itibaren kulağımıza fısıldadığı her kelime ve sunduğu her resim ön yargımızın temel taşlarıdır. Ön yargı ile hareket eden insan, düşüncesizce hareket etmektedir. Kendimizi karşımızdaki kişinin yerine koymadan, empatiyi bir kenara bırakarak birbirimize karşı sorumsuzca sözler söylüyor ve sorumsuzca hareketler yaparak karşımızdaki kişiye saygısızlık yapmaktayız. Bazen bu durum içimizde birbirimize karşı nefrete dönüşmekte.

Birbirimizi yaşam tarzı, kişiliği, cinsiyeti, ırkı vs. üzerinden yargılamamız nedeniyle toplumumuzda ki geçmişte kardeşçe yaşanılan ortam yok olmak üzere.

Birbirimize karşı hoşgörü ile, kardeşçe yaklaşmak yerine; birbirimizi yargılayıp ve birbirimize düşman kesilip hayatı yaşanmaz hale getirmekteyiz.

Ön yargıların baskın olduğu toplumlarda, kendini ifade edebilmek zordur. Dünya üzerinde oynanan oyunlar insanları ön yargılı hale getirmektedir.

Kur’an-ı Kerim’de Nisa Suresinin 135.ci ayetinde Cenabı Allah “Hislerinize uyup adaletten sapmayın” buyurarak ön yargısız bir yaşam için yol göstermektedir.

Ön yargı kurbanı olan kişiler kendini yalnız hisseder. Yaşadığı toplumdan dışlanabilir. Kendi içinde yalnızlığa sürüklenebilir. Özellikle de çocuklarımıza karşı ön yargı ile yaklaşmaktan kaçınmalıyız. Çocuklara ön yargı ile yaklaşmak onları gelecekte sıkıntılı bir yaşama sürükler. Toplum içerisinde kendini ifade etmeye korkar hale gelir. Kendi içine kapanarak psikolojik sorunlar çekmesine neden olur.

Değerli güzel insanlar. Her insan kıymetlidir, değerlidir. Her insanın iyi, güzel yanları vardır. Bu güzel yanları araştırıp bulmak ve birbirimize o güzel yandan yaklaşmamız gerekir.

Birbirimize karşı ön yargılarımızı bir kenara bırakalım. Birbirimize karşı hoşgörü ile yaklaşalım. Bir kişinin hatasını, kusurunu görünce onu yargılamak yerine; o hatasını, kusurunu örtmeye çalışalım. Zira inancımızın gereği de bulur. Bir birinizin kusurunu örtmekte gece gibi olunuz diye bizlere bildiriyor Peygamber Efendimiz.

Hayatı ve insanları bir mevsime bakarak yargılamayın. Birbirimize söz söylemekte acele etmeyelim. Birbirimizi etiketlemeden yolumuza devam edelim. İnsanların ırkına, cinsiyetine, tuttuğu takıma, parmağındaki yüzüğün türüne vs. bakarak değerlendirmeyelim. Empati yapmayı alışkanlık haline getirelim.

Güzel,  huzurlu bir dünyada kardeşçe yaşamak için ön yargı hastalığından kendimizi kurtaralım. Ön yargılamayalım, hoşgörülü olalım.

Hoşgörülü, ön yargısız bir dünyada kardeşçe yaşamak dileğiyle.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.