Paylaş

Gelenek, görenek, kültür ve tarih bilinci bir toplumu var eden olmazsa olmazlarıdır. Geleneği, göreneği, kültürü ve tarih bilinci sağlam olan toplumlar her zaman ayakta kalabilirler. Bu bakımdan her insanın geleneğini, göreneğini, kültürünü ve tarihini bilmesi gerekir. Bunları da gelecek nesile doğru ve güzel bir şekilde aktarmalıdır.

Geleneği, göreneği, kültürü ve tarih bilincini gelecek nesile aktarma konusunda bireysel hareket etmemizin ötesinde yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve hemşehri derneklerine vs. büyük iş düşmektedir.

Milleti oluşturan yapı taşları arasındaki harç konumundaki bu maddeler günden güne unutulup kaybolması ile karşı karşıyayız. Bu da çoğunluk olarak okumayan, araştırmayan bir toplum olduğumuzdan kaynaklanmaktadır.

Tarihimizi dizilerden, inancımızı vb. bilgileri kulaktan duyma bilgilerden öğrenip ona göre hareket ediyoruz. Geleneksel kültürel değerlerimizin yerine, günümüzde batının bize türlü vesilelerle dayattığı şeylere önem verir hale geldik. Günümüzde tarihinden, kültüründen, inancından habersiz yaşayan bir toplum ortaya çıktığını medyalarda halkla yapılan röportajlarda görmekteyiz.

Yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, hemşehri dernekleri vs. bununla ilgili çalışmaları bir an önce ortaya çıkarmalıdır.

Toplumun bu konularda bilgilenmesi, bilinçlenmesi için okumayı ve araştırmayı sevdirmek için çalışmalar yapmalıdır. Hep birlikte bir birine destek olarak hareket etmelidir.

Gelenek ve görenekler toplumun varlığını ve birliğini korumak, kültürel değerlerini yaşatmak, birlik ve beraberliği sağlamak, geleceğe dönük toplumun kendini yaşatması açısından değerlidir.

Kültür maddi ve manevi ögeleriyle birlikte, bizi bir toplum olarak bir arada tutan şeylerdir. Kültür olmaksızın sosyal düzenin kurulması ve sürdürülmesi de mümkün değildir. Kültürümüz bir pusula gibi yaşantımızda bizlere rehberlik yapar.

Tarih bilinci ülkeleri ayakta tutan en önemli yapı taşlarından birisidir. Bilincin yokluğu toplumun milli ve ahlaki yapılarını olumsuz yönde etkilemekte ve ortaya çıkan yıkım yıllarca sürmektedir.

Tarih bilinci olan kişiler, tarihsel olayları günümüzdeki olaylarla yoğurarak analiz eder.

Tarih bilincinin gelecek nesile aktarılması son derece önem arz etmektedir.

“Tarih çok büyük bir erken uyarı sistemidir.” Der Norman Cousins

Ve

Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’te; “Geçmişini bilmeyen geleceğe yön veremez” diyerek tarih bilincinin ne kadar önemli olduğunu dile getirmiştir.

Sonuç olarak gelenek, görenek, tarih bilinci toplumlar için büyük önem arz etmektedir. Bunları gelecek nesile aktarmak daha da önem arz etmektedir.

Bu anlamda kültürü, geleneği, tarihi sentinel bir coğrafyada ve ülkede yaşamış olmamız bizler için büyük bir şans. Allah’ın bizlere bahşetmiş olduğu büyük bir rahmettir.

Ülkemizin her bölgesinde ayrı bir gelenek, kültür, tarih vb. bir çok görülmeye ve yaşamaya değer güzellikleri mevcuttur. Bunları gelecek nesile doğru bir şekilde aktarabilirsek ne mutlu bizlere. İnşaallah bunuda toplumca el ele, hep birlikte başaracağız. Batının bizim toplumumuzu bozmak için ortaya koyduğu planlarını, oyunlarını boşa çıkartacağız.

TAZİYE

Toplumumuzda tarih bilincini, sevgisini aşılamak için, bir çok tarihi ve milli konularla ilgili filmlerle hayatımızda yer alan Yeşilçamımızın usta oyuncularından, değerimiz Cüneyt Arkın ‘ a vefat etmesi münasebetiyle Allah’tan rahmet ddiliyorum.Mekanı cennet olsun Inşaallah.

TEŞEKKÜR VE TEBRİK

Ülkemizin güzel şehirlerinden Erzurum ilimizin geleneksel cirit oyununu, Kocaeli’de şenlik düzenleyerek tanıtan, gelecek nesile aktarmaya çalışan Kocaeli Erzurumlular Derneği Başkanı Sayın Avni Gözütok ve yönetimini,

Yine Körfez İlimtepe piknik alanında bu geleneği tanıtmaya çalışan Körfez Erzurumlular Derneği Başkanı Sayın Yavuz Göğdemir ve yönetimini tebrik ve teşekkür ederim. Bizde Bağımsız Yazarlar ve Şairler Derneği olarak Derince Yenikent Mahallesinde Kocaeli Erzurumlular Derneği’nin düzenlemiş olduğu cirit şölenine katılarak güzel bir vakit geçirdik.

Geçen hafta yine kitaba, okumaya önem vererek 41 marka 41 yazar sloganıyla 1. İzmit Kitap Günlerini organize ederek yerel yazarları, kitapları vatandaşla buluşturan İzmit Belediye Başkanı Sayın Fatma Kaplan Hürriyet ile Belediye çalışanlarını, kültür müdürlüğünü teşekkür ve tebrik ederim. Bizde Bağımsız Yazarlar ve Şairler Derneği olarak katılarak güzel anılar biriktirdik.

Yine son olarak geçen hafta Aykut Çetinkaya hocamın yönetmenliğinde “Deliler” adlı, benimde oynadığım çok güzel bir oyun ortaya çıkardık. İzleyenlerimiz tarafından büyük beğeni almak, hocamızın emeklerini boşa çıkarmamak bizi son derece mutlu etti.

Bizim için büyük bir emek sarf eden, elinden geldiğince tiyatroyu bizlere öğretmeye ve sevdirmeye çalışan; öğreten ve sevdiren Aykut Çetinkaya hocama teşekkür ederim.

İlk defa sahneye çıkmalarına rağmen öz verili bir şekilde çok güzel bir oyun ortaya koyan, büyük emek sarf eden rol arkadaşlarımın her birini (Tarkan Elbir, Nalan Güzelgün, Gökhan Gülşen, Nur Sima Gençay, Beyazıt Tepe, Dilek Çelik, İrem Aksu, İlker Nalbant, Senem Güngör, Tugay Kıvılcım, Günel Hüseyinova, Yasin Eraslan ve Gülse Tosunoğlu) ayrı ayrı tebrik ederim.  Hepiniz bir yıldız gibi parlayarak o akşam sahneyi aydınlattınız. Her birinizin emeklerine sağlık. Var olun benim değerli güzel arkadaşlarım.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.