Paylaş

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin İnterteks Uluslararası Fuar Merkezinde 26 Ekim tarihinde başlayan ve üç gün süren, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 96. yılı kutlamaları kapsamında düzenlediği “Kocaeli Cumhuriyet ve Gençlik Festivali” gerçekleştirildi.

Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü festivale, modülaj atölyesi, Öğrenci Karma Heykel Sergisi, Dr. Öğretim Görevlisi Zekeriya ERDİNÇ’in “Devri Alem” isimli kinetik heykel çalışması ve “Devri Alem Cumhuriyet” isimli resim sergisi ile katıldı.

Dr. Öğretim Görevlisi Zekeriya ERDİNÇ’in Hereke halısı dokuma tezgahından esinlenerek geliştirdiği elektrik motorundan güç alan, çizgiden düzleme, düzlemden hacme, hacimden harekete, boyutlar arası bir serüveni çağrıştıran ve izleyicinin interaktif katılımına izin veren “Devri Alem” isimli kinetik heykeli yoğun ilgi çekti.

Festivalde “Devri Alem” isimli kinetik heykelin performans açılışını Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir BÜYÜKAKIN ay yıldız çizerek başlattı.

Dr. Öğretim Görevlisi Zekeriya Erdinç geliştirdiği kinetik heykelle ilgili şunları söyledi. “Yaklaşık 500 m. lik tek parça bir ip sistemin içinde izleyicilerin sprey boyalarla günün anlam ve önemini hissederek resim yapabileceği bir düzlem meydana getirdikten sonra mekanın muhtelif yerlerine yerleştirilen hareketli makaraların arasından geçerek boşluğa dağılır ve tekrar sistemin içine döner; böylelikle bir devir daim sağlanmış olur. Festivalin bitiminde ise ziyaretçilerin interaktif katılımıyla elde edilen resim sergide yer alan boş çerçeveye aktarılarak “Cumhuriyet” isimli yeni bir tablo oluşturacaktır.”

Festivali ziyarete gelen izleyiciler ise; “Çalışmayı çok farklı bulduklarını, 500 m.’lik bir ipin mekanizma aracılığıyla salonu dolaşarak devrini tamamlamasının yaratıcı olduğunu, ifade ederek, etkinlik sonunda tamamlanan resmin tablo olarak sergilenmesini sabırsızlıkla beklediklerini” belirttiler.

Festival kapsamında, Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğretim elemanlarından Dr. Öğretim Görevlisi Zekeriya Erdinç’in koordinatörlüğünde bölüm öğrencilerinden oluşan 9 kişilik bir ekiple, katılanlara kilden heykel çalışması yaptırıldı. Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü 3 gün süren etkinlikte daha önce kile dokunmamış, böylesi bir deneyimi yaşamamış ilgililere keyifli bir süreç yaşattı.

Festivalde ayrıca, Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğrencilerinin bu yılın eğitim döneminin ilk yarısında yaptıkları çalışmalardan oluşan bir de öğrenci karma heykel sergisi festivale gelenler tarafından büyük bir beğeniyle ziyaret edildi.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.