Paylaş

Taşdemir’den

o zehirle

ilgili

zor sorular!

Derince’de yer alan zehirli BHC maddesiyle ilgili konuşan CHP’li Engin Tadeşmir, İZAYDAŞ yetkililerine bir dizi soru iletti. Taşdemir, “780 ton atık İZAYDAŞ’a sevk ediliyor, burada yakılacak. Geri kalanları Yunanistan’a gidiyor. Madem İZAYDAŞ bunları yakabiliyor, bu atıklar neden Yunanistan’a gidiyor? Madem bu atıklar Yunanistan’a gidecek, İZAYDAŞ neden 600 ton atık yakıyor?” dedi.

Kocaeli uzun yıllar büyük bir tehlikeyle iç içe idi. BHC yani Hexachlorbenzene… Tarımsal ilaç DDT yapımında kullanılan oldukça zehirli bir madde olarak biliniyor. 1972 yılında bütün dünyada kullanımı yasaklandı. Ülkemizde ise bu yasak 1985’te hayata geçti. Halil Bezmen, uzun süre kentimizde DDT üretimi yaptı. Üretim, Derince’de bulunan Koruma Klor fabrikasında gerçekleşti. 90’lı yılların ortasında üretim sona erdi ancak Bezmen’in elinde yüklü miktarda hammadde yani BHC kaldı. Bu BHC’ler yüksek derecede tehlikeli atık olarak yıllarca kent gündemini meşgul etti. Söz konusu atıklarla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili Engin Taşdemir önemli açıklamalarda bulundu, yetkililere çeşitli sorular yöneltti.

780 TON İZAYDAŞ’A…

Taşdemir’in açıklamalarında şu ifadeler yer aldı: “BHC’lerle ilgili çeşitli dönemlerde çeşitli yetkililer tarafından açıklamalar yapıldı. Neredeyse hiçbir bilgi doğru çıkmadı. Söz konusu zehirlerle ilgili en net adım geçtiğimiz yıl atıldı. 2018 yılının mayıs ayında İZAYDAŞ 369 bin dolar karşılığında 245 ton BHC bulaşmış karton, ambalaj ve benzeri atığı bertaraf etti. 2 bin 700 ton atıkla ilgili olarak Birleşmiş Milletler harekete geçti. BM Çevre Fonu ile atıkların bertaraf işinin yapılması kararlaştırıldı. Söz konusu bertaraf işi için 2018 yılının ekim ayında ihale gerçekleştirildi. İhaleyi Polyecogroup isimli Yunan firması aldı. Firma 600 ton BHC’yi taşeron olarak İZAYDAŞ’a gönderdi. Toplamda 780 ton gönderileceği iddia ediliyor. Kalan atık ise yurtdışına, Yunanistan’a gönderiliyor.

ALİKAHYA’YA ZARARI VAR MI?

Yaklaşık 3 milyon dolar maliyetle bertaraf edilecek atıkların yüzde 80 maliyetini Birleşmiş Milletler Çevre Fonu karşılayacak. Söz konusu tehlikeli atıkların sevkiyatı devam ediyor. BHC’lerin Derince’deki derme çatma depoların gidiyor olması sevindirici. Ancak ortada çok büyük soru işaretleri var. 780 ton atık İZAYDAŞ’a sevk ediliyor, burada yakılacak. Geri kalanları Yunanistan’a gidiyor. Madem İZAYDAŞ bunları yakabiliyor, bu atıklar neden Yunanistan’a gidiyor? Madem bu atıklar Yunanistan’a gidecek, İZAYDAŞ neden 780 ton atık yakıyor? BHC’nin bertaraf işlemi sıfır emisyon ile mi gerçekleştiriliyor? Bu zehirli atıklar bertaraf edilirken ortaya bir koku, havaya karışma ihtimali olan zehirli bir gaz çıkıyor mu? Alikahya’da, yerleşim alanlarına birkaç yüz metre mesafede olan İZAYDAŞ’ta bu atıkların bertaraf edilmesi güvenli mi? Bu soruları daha önce Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nde dile getirdik, önerge verdik. Henüz bir yanıt alamadık. Kamuoyu önünde sorularımızı tekrar ediyor, yetkililerden içimizi rahatlatacak açıklamaları duymayı bekliyoruz.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.