Paylaş
Bahçecik düşman işgalinden kurtuluşunun 101. Yıl dönümünü etkinlikleri kapsamında kutlamalar, söyleşilerle devam ediyor. Dün akşam gerçekleşen panele katılımcı olarak kentimizin yakından tanıdığı araştırmacı yazarlar Kadem Duran, Süleyman Pekin ve Volkan Şenel konuk oldular. Saygı duruşu ve İstiklal marşımızın ardından programa konuk olarak katılan yazarlar Bahçeciği geçmişi, hakkında konuklara bilgiler verdiler.
***
Panelin sonunda konuşmacilara ve Bahçecik Kültür ve Dayanışma Derneğine destek olan üyelere plaket takdim edildi. Dernek başkanı Turan Şen program sonrası yaptığı konuşmada “Büyük katkilarindan dolayi Basiskele Kaymakamligimiza, Başiskele Belediyemize yönetim ve denetim kurulu uyelerimize tesekkurlerimizi sunuyoruz. 101. Kurtuluş yılı vesilesiyle ülkemizin kurucusu bagimsizligimizin baş kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk basta olmak uzere milli mucadele sehitlerimizi gazilerimizi bir kez daha rahmet minnet ve saygıyla anıyoruz” dedi.
***
Program sonrası Bahçeçcik Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada;
***
“Modern Türkiye’nin en önemli kazanımlarından olan kültürel ve sanatsal organizasyonlar kutlamaların gözbebeği oldu.
Başiskele/Bahçeciğide dahil edebiliriz.
Bahçecik kurtuluş mücadelesinin simgesi, Yurdumuz ve Kocaeli’mize ait kimliği ve kültürel özellikleri görünür kılan bir başlangıçtır, yoksulluktan refaha, geri kalmışlıktan medeniyete, karanlıktan aydınlığa aralanmış bir kapıdır, “yurtta sulh cihanda sulh” çağrısının somutlandığı bağımsızlıkçı bir kazanımdır. Bu bütünlüklü hedefe sahip çıkmak aynı zamanda Bahçecik’lileri de eleştirel yaklaşmayı zorunlu kılmaktadır ki, yapıcı eleştirel yaklaşım, Bahçeciğe değer ve kazanımlarının savunusu ve aydiyet taşıyıcılığının güçlenmesine yol açacak İnancındayım..
Bahçecik; Milli mücadelede yıllarında işgal edilmesine sessiz kalmamış, teslim olmamıştır. Zor zamanlarda ortaya çıkan Ecdadımızın bu baskın karakteri, Bahçecik şahsında hayat bulmuştur. İşgallerin ardından başlayan Ya istiklâl, Ya ölüm davasında, Bahcecikli Vatan evlatları hadiseye el koymuş ve mücadelemizin ilk savunmalarını gerçekleştirmiştir.
29 Haziran 1921 de Bahçecikli Milis kuvvetleri, Ahmet Efendiler, Mehmet Efendiler Ali Efendiler, İsimsiz Onlarca Kahraman Mücadeleyi bırakmayan, Türkler tarafından kurtarılmıştır. “Ruhları Şad olsun”
Gazi’dir Bahçeciğimiz..Ünvanıda Budur bu şekilde anılmalı..”Köy ve Kasaba hiç değildir”
—“Gazi Bahçeciğin sınırları Değirmendere’den Akmeşe sınırlarına kadar uzanır”
Gazi Bahçeciğimizin kutlamalarında
Kurtaranlara rağmen, Kutlayanlar azdır, yok. Ecdat ya İstiklal ya ölüm demiş Biz torunları Ya keyif, Ya keşif demişiz, BDKK’dan yönetim tam yok, Kaymakamlık tam yok, Belediye tam yok, Muhtarlar tam yok, Halk tam yok, sahi nerdesiniz.. “Keyfimize diyecek yok”
Maalesef!..
Bugün Bahçeciğin temel argümanlarının, simgesel değerlerinin törpülenmeye yüz tuttuğu bir zaman diliminde geçiyoruz. Bir siyasal-toplumsal tarihin doğruları üzerinden hamaset yapmak ve eksik bıraktıkları üzerinden fırtına kopartmak yanlışına düşmek istemem, temel görevimizin Bahçeciğin değerleri ve kazanımlarına sahip çıkmak olduğunu düşünüyorum ve asıl bu yaklaşımın Başiskele/Bahçeciğin geleceğe taşıyacak kararlılığı yansıttığına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
BAHÇECİK Kültür ve Dayanışma Dernek Başkanı
                        TURAN ŞEN

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.