Paylaş

Bir insana kan vererek, onu hayatta tutmaya çalışmak toplum açısından çok önemli bir davranıştır. Çünkü bir çok insan hastanelerde kan tedariğine ihtiyaç duymakta, lakin kan verme oranının düşük olması nedeniyle kan bulmakta zorlanmaktadır. Bir çoğu da kan ve kök hücre bulamadığı için hayattan kopmaktadırlar.

Bunun içinde toplum olarak kan ve kök hücre bağışına önem vermeli, aileler ve toplumun önde gelenleri toplumumuzu, gençlerimizi bu konuda eğitip teşvik etmelidir. Stk larda üyleriyle birlikte düzenli olarak kan verme organizasyonu yapmalıdır. Toplu olarak kan ve kök hücre bağışı yapılmasını sağlamalıdırlar.

2022’nin ilk yarısında kan bağışı sayısı 1.3 milyonu aştı. Kan bağışında bulunan gönüllü vatandaşların % 87.03 ‘sini erkekler oluştururken, % 12,97’sini ise kadınlar oluşturmaktadır. Ayrıca en fazla kan bağışında bulunan vatandaşlar lise mezunuyken, ikinci sırada onları lisans mezunları takip ediyor.

Kan vermek için insanları davet ettiğimiz zaman, kimi insanlar: “ altın yada madalya verecekler mi” diye sorgulayarak, ne kadar da insanlıktan uzak bir hal aldığımızı göstermektedirler. Bir canı kurtarmak için menfaat elde etmeye çalışmak çok yanlış. Orda düşünülmesi gereken şey kan ve kök hücre bağışı yaparak bir canı kurtarmak olmalı. Zira bir can dünyanın bütün mallarından daha değerlidir. Bir canı kurtarmak, bir cana can olmak tarifsiz hoş bir duygudur.
18 – 65 yaş arasındaki 50 kg üzerindeki sağlığı yerinde olan herkes kan vermelidir. Kadınlar 4 ayda bir erkekler 3 ayda bir kan verebilirler. İnsan kanı alternatifi olmayan tek sıvıdır. Bunun içinde kan vermek, bir insanın hayatını kurtarmakla aynıdır. Bir insana kan vererek aynı zamanda anne babasına, eşine, çocuklarına, sevenlerine tarifsiz bir mutluluk yaşatırız.
Bugün bir başkasının ihtiyacı olan kana, yarın bizde ihtiyaç duyabiliriz. Bunun içinde kan vererek aynı zamanda kendimize de hem maddi hemde manevi olarak iyilik etmiş oluruz.

Kan vermek sadece alan kişiye değil, veren kişiye de bir çok fayda sağlar.

• Kan verdikçe kan hücreleri yenilenir.
• Kalp krizi riski %90 azalır.
• Kandaki yağlanma oranı düşer.
• Kolesterol ve şeker düzeyleriniz dengede kalır.
• Her kan verdiğinizde tarama testi yapıldığı için, HIV, Hepatit B, Hepatit C ve frengi taramasındanda Geçmiş oluruz. Böylece erken teşhis ile bir rahatsızlığımız varsa kurtulmamızı sağlar.

Peygamber efendimiz de tedavi amacıyla olduğu gibi kişinin kendi sağlığı için de kan vermesini tavsiye etmiştir. Bu bakımdan karşılıksız olarak yapılan kan bağışı hem insani hem ahlaki, hem de dini açıdan çok önemlidir.
Yüce Rabbimiz de : “Her kim bir hayatı kurtarırsa bütün insanları kurtarmış gibi olur”. ( Maide 5/33) diye kitabında buyurmaktadır.
Peygamber efendimiz de yine şöyle buyurmaktadır: “Kim bir müminin dünyevi kederlerinden birini giderirse, Allah’ta (c.c.) onun kıyamet günü kederlerinden birini giderir.
Dolayısıyla kan bağışı salih bir amel olarak sadaka hükmündedir.
Ülkemizde her 4 saniyede, bir ünite kana ihtiyaç vardır. Her bir kan bağışı üç kişinin hayatını kurtarmaktadır. Dolayısıyla kan acil değil, sürekli bir ihtiyaçtır. Bu yüzden belli aralıklarla kan bağışında bulunmanın nice canlara hayat vereceğini, nice umutları yeşerteceğini unutmamalıyız. Bunun içinde düzenli olarak kan vermeli, toplum olarakta gelecek nesillerimizede bu önemli davranışı aktarmalıyız. Nice canları kurtarmamız dileğiyle.

TEBRİK

• Geçtiğimiz hafta İzmit Belediyesinin edebiyatımızın ve ülkemizin değerli ismi Attila İlhan’ı anma programına, bizde Bağımsız Yazarlar ve Şairler Derneği olarak katılım sağladık. Böyle değerli programları gerçekleştirdikleri için İzmit Belediye Başkanı Sayın Fatma Kaplan Hürriyet hanıma, İzmit Belediyesi kültür müdürlüğüne ve İzmit Belediyesi çalışanlarına teşekkür ve tebrik ederim. Böyle güzel programlara halkımızın genişce katılımını da sağlamalarını rica ve tavsiye ederim.
• Geçtiğimiz haftalarda yapılan Kocaeli Ticaret Odası seçimlerinde, Kocaeli Ticaret Odası başkanlığına tekrar seçilen Necmi Bulut Bey ve ekibini ile Gebze Ticaret Odası başkanlığına seçilen Nail Çiler Bey ve ekibini tebrik ediyor çalışmalarında başarılar dilerim.
• Kocaeli Barolar Birliğinde yapılan seçimde de , Barolar Birliği başkanlığına seçilen Av. Mehmet Gül beyi de tebrik eder çalışmalarında başarılar dilerim.

TAZİYE
Geçtiğimiz ay annesinin vefat etmesi nedeniyle Kocaeli Tokatlılar Derneği Başkanı Turan Şahin başkanıma ve kız kardeşinin vefat etmesi nedeniyle Bağımsız Yazarlar ve Şairler Derneği Başkanı Dilek Dila Mert başkanıma baş sağlığı diliyorum. Turan Şahin başkanımın annesine, Dilek Dila Mert başkanımın kız kardeşine ve tüm vefat etmişlerimize Allah’tan Rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun inşaallah.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.