Paylaş
İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, emekli ve memura verilen yüzde 30 zammın müjde diye açıklanmasına tepki göstererek, “Bir insanın hakkını verirken sanki artı bir şey veriyormuş gibi müjde diyorsunuz böyle bir anlayış olamaz” dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulunda partisi adına söz alan İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, memur ve emekli maaşları üzerinde iktidara eleştirilerde bulundu. Yokuş, “Cumhurbaşkanımız müthiş bir müjde verdi. Malum, yirmi yıl büyütüp besledikleri, arka bahçeleri yaptıkları Memur Sendikaları Konfederasyonunun toplantısında yüzde 25 memurlara zam yaptığını, emeklilere de aynı oranda artırdığını ifade etti. Bugün ise 5 puan daha artırdı. Şimdi, diyoruz ki biz meclisten ha, gayret, hep beraber yarın da memur maaşlarını konuşalım, emekli maaşlarını konuşalım, işçilerin hakkını hukukunu konuşalım. İnanın, yarın da 5 puan gelebilir, bir hafta sonra da 10 puan daha gelebilir yani seçime kadar bu yüzde 50-60’a kadar varabilir. Çünkü sıkıntı var, çünkü dert aslında memur, emekli filan değil, öyle olsaydı şu olurdu. 2002 yılında ortalama memur maaşı asgari ücretin tam yüzde 170 fazlasıydı. Yine, 2002 yılında en düşük emekli maaşı asgari ücretin üstündeydi. Yine, 2002 yılıyla hani karşılaştırıyorlar ya “eski Türkiye, yeni Türkiye” diye, şimdi “O günden bu yana ne olmuş?” diye baktığımız zaman, aslında emeğin, alın terinin, emeklinin millî bütçeden aldığı pay sürekli düşmüş, sürekli sermayeye aktarmış bizim AK Parti iktidarımız. Son iki yılı söyleyeyim size, son iki yılda emekçilerin, üretenlerin milli gelirden aldığı pay yüzde 37’den yüzde 25’e gerilemiş yani tam yüzde 12 oranında geriye gitmiş.  Şimdi, bu gerçekler ortadayken “Yüzde 30 artırdık.” diye müjdeliyorlar. Yahu, bu yüzde 30’un zaten yüzde 8-8,5’u memurun alacağı, yine emeklinin alacağı, siz alacağını bile zamanında vermiyorsunuz, enflasyon farkını verirken de “müjde” diyorsunuz. Ya, biraz insaflı olun ya, bir insanın hakkını verirken sanki artı bir şey veriyormuş gibi müjde diyorsunuz böyle bir anlayış olabilir mi?  dedi.
AK PARTİ İKTİDARI ADALETİ UNUTTU
AK Parti iktidarının sürekli Türkiye’nin büyümesiyle övündüğünü ancak bugüne kadar emekliye, memura, asgari ücretliye, işçiye büyümeden hiç pay verilmediğini ifade ederek, “Bunu ispatlamaya da hazırım. Şunu da yaptınız. Her sene burada defalarca söyledim ‘Memuru, emekliyi, asgari ücretliyi enflasyona ezdirmedik.’ dediniz, vergi adaletsizliğiniz yüzünden hep ezdirdiniz. Daha iki üç sene önceye kadar asgari ücretli bile vergi dilimlerinden dolayı mağdur oluyordu, maaşları düşüyordu; onu düzelttiniz. Şimdi yüzde 30 zam yaptık diyeceksiniz. Yıl içinde bu artışın zaten bir kısmı kendi artışı, üçte 1’i kendi hakkı, zaten en az yüzde 5’ini, 6’sını, 7’sini vergi olarak geri alacaksınız. Yahu niye düzeltmiyorsunuz? Bir de diyeceksiniz ki, ‘Biz resmi enflasyona memuru, emekliyi ezdirmedik.’ Yahu, yalan söylüyorsunuz, ezdiriyorsunuz. O zaman şunu yapacaksınız: Asgari ücrette olduğu gibi vergi dilimlerinden gelen yani yüzde 15’ten yüzde 20’ye gelindiği zaman memurun bu vergi diliminden kaybını iade etmeniz lazım, bunu iade edin, biz de diyelim ki, doğru yaptınız, hakkını verdiniz. Ama bunları yapmıyorsunuz, yapmadığınız gibi şunu diyorsunuz. ‘Müjde yüzde 30 zam yaptık.’ İyi, ben de buradan diyeyim. Müjde vergilere yüzde 122 zam yaptık, elektriğe yüzde 250 zam yaptık. Gıda ürünlerine bir yılda yüzde 200 zam oldu. Niye bu müjdeyi vermiyorsunuz? Bu enflasyonu, azgın enflasyonu durdurmak için hiçbir şey yapmıyorsunuz ama diyorsunuz ki müjde neyin müjdesi, hangi müjde, hangi adalet? diye konuştu.
Yokuş, meclis kürsüsünden konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Arabanız varsa müjde, verginiz yüzde 64, trafik cezanız yüzde 122, araç muayenesi yüzde 110,  müjde, müjde vatandaş, unlu mamuller yüzde 134, meyve sebze yüzde 228, sebze fiyatları yüzde 300, müjde. Allah’ınızdan korkun ya, Allah’tan korkun ya. Sayın Bülent Turan, ya şu müjdeden vazgeçin ya; memurun, emeklinin, asgari ücretlinin aklıyla alay etmeyin. Bakın, asgari ücretli sizden bin 100 lira alacaklı bugün itibarıyla. Bugün itibarıyla memurlara en az seyyanen 2 bin lira zam yapmanız lazım. Bugün itibarıyla, asgari ücrete yaptığınız o zamla beraber, emeklilerin ücretini asgari ücrete çıkarmanız lazım. Buna müjde deyin, vallahi ben sizi buradan alkışlayacağım.”

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.