Paylaş

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, ABD İstanbul Başkonsolosu Julie A. Eadeh’ı ağırladı. Başkan Hürriyet, İzmit Belediyesinin çalışmaları ile ilgili Julie A. Eadeh’a bilgi verirken Başkonsolos Eadeh, “İzmit’in bir kadın tarafından yönetildiğini görmekten çok gurur duydum” dedi

İzmit Kadın Girişimciler Merkezi’nde üretici kadınlarla bir araya gelen ABD İstanbul Başkonsolosu Julie A. Eadeh, daha sonra İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’i makamında ziyaret etti. Başkan Hürriyet; İzmit Belediyesinin kadınlar, gençler ve çocuklara yönelik projeleri ile kültürel ve tarihsel alanda yaptığı çalışmalarla ilgili Başkonsolos Eadeh’la bilgi paylaştı. İzmit’i bir kadın liderin yönetmesinden dolayı çok mutlu olduğunu kaydeden Julie A. Eadeh da çalışmalarından dolayı Başkan Hürriyet’i tebrik etti.

HÜRRİYET, “KADINLARA VE ÇOCUKLARA ÖNCELİK VERİYORUZ”

Başkan Hürriyet, “Kentimize hoş geldiniz. Bu ilişkilerin özellikle kent ve ülke adına geliştirilmesini çok önemsiyoruz. Türkiye’nin tek dereceli seçim sistemiyle seçilen ilk kadın belediye başkanı 1968 yılında İzmit Belediye Başkanı Leyla Atakan’dı. 50 yıl sonra ikinci kadın başkan ben oldum. Kadınların yönetimdeki başarısı bizim önemli. O yüzden de belediye çalışmalarımızı kadınlar, gençler ve çocuklara öncelik vererek yapmaya çalışıyoruz.

“KADIN YÖNETİCİ SAYIMIZ YARIDAN FAZLA”

Kadın Girişimciler Merkezi, kreşler ile ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik ücretsiz eğitim merkezleri bu çabamızın somut halidir. Ailelere ekonomik destek verme amacıyla çalışıyoruz. Kadın Girişimciler Merkezi bu anlamda da önemli. Çok ciddi sayıda kadına ekonomik özgürlük sağlama anlamında da bir çaba içerisindeyiz. Belediyemizde kadın yönetici sayımız yarıdan fazla. Belediye bütçesinin yüzde 80’nini kadınlar yönetiyor.

HÜRRİYET NİKOMEDİA KAZILARINDAN BAHSETTİ

Kocaeli sanayi kenti olarak bilinir. Ama bunun yanı sıra sosyal, kültürel, sanat ve tarih yaşantısı da oldukça önemli. İzmit, Nikomedia olarak İstanbul’dan önce 46 yıl Roma’ya başkentlik yapmış bir şehirdir. Kültür Bakanlığı ile ortak bir kazı çalışması yapıyoruz. Dünya üzerinde örneği olmayan Roma’ya ait renkli rölyefler ve Türkiye’deki 7 Herkül heykelinden bir tanesi kazı yaptığımız yerden çıktı.

HALK, LEYLA ATAKAN’I UNUTMADI

Leyla Atakan’ın hayatını anlatan dökü-drama türünde bir belgesel film çektik.

O dönemde bir kadının belediye başkanlığını kazanması Türkiye’de başlı başına bir olay olmuş. Leyla Hanım çalışma arkadaşları ile birlikte trafik kazası geçirip hayatını kaybetti. Ama halk onu hiç unutmadı. Biz de onun hayatını, o dönemki mücadelesini, kadının siyasetteki yerini anlatan belgesel film yaptık.

“11 ŞUBAT’TA FİLMİN GALASINI YAPACAĞIZ”

Bu film kadınlara model olması adına önemli. İstenirse kadınların birçok şeyi başarabileceğini anlatan bir film olacak. Ulusal ve uluslararası festivallerden 17 tane ödül aldık. 11 Şubat akşamı filmin galasını yapacağız. Aynı zamanda kente dair bir film festivali başlatacağız. Kocaeli, yaşanmışlıkları ve geçmişi çok güçlü bir şehir. Bu kentin kültürü, kayda geçirilmesi gereken önemli olaylar içeriyor.

“KIYMETLİ BİR TARİHSEL HİKÂYE”

Azize Santa Barbara da İzmitlidir. Onun kulesi olarak geçen yer İzmit Belediyesine ait. Şu anda oranın kente daha iyi anlatılması ve yaşatılması için bir çabamız var. Kıymetli bir tarihsel hikâye. Bu konuya hassasiyetle yaklaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

EADEH, “ÇOK ETKİLENDİM”

İzmit’te olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Julie A. Eadeh, “İzmit son derece özel bir yer. İnsanları son derece sıcakkanlı. Kadın Girişimciler Merkezi’nden çok etkilendim. Kadınların kadına yardım ettiğini görmek benim için son derece etkileyici oldu. Çok şey de öğrendim. Keçenin kumaş haline getirilişini görmek son derece ilgi çekiciydi. Kadınlar ve çocuklar için verilen destek çok değerli. Özellikle de kadınların evden çalışmaya devam edebilmeleri çok güzel.

“ÇOK GURUR DUYDUM”

Dün de Kocaeli iş dünyasından insanlarla bir araya gelme fırsatım oldu. Bu benim İstanbul dışındaki ilk ziyaretim. Kocaeli, hem Amerikan şirketleri için hem de Türkiye ekonomisi için büyük önem taşıyan bir şehir. Burada faaliyet gösteren 20’den fazla Amerikan şirket var.

Burada olmaktan çok mutluyum. Liderlik pozisyonunda olan bir kadını görmek de çok mutluluk verici. İzmit’in bir kadın tarafından yönetildiğini görmekten çok gurur duydum.

“ÖNCELİK OLARAK GÖZÜYORUZ”

Kadınların birbirini daha ileriye taşıması son derece önemli. Başkonsolosluk ekibimizin yarısından çoğunun kadın olması ayrı bir gurur kaynağı. ABD Dışişleri Bakanlığı olarak kadınların liderlik pozisyonunda daha fazla yer almasını bir öncelik olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.